Immunológia

Bartonella

Szerző: Immunközpont.hu Létrehozva: 2023.09.15 23:03 | Módosítva: 2023.09.29 22:10

Bartonella egy olyan baktérium genus, amely számos állatban megtalálható és az emberre is átterjedhet. Ezek a rejtélyes baktérumok olyan fertőzéseket okozhatnak, amelyek klinikailag változatosak lehetnek, és kihívást jelenthetnek a diagnózis és a kezelés szempontjából. Ebben a cikkben mélyebben kitérünk a Bartonella baktériumokkal kapcsolatos fontos információkra, beleértve a fertőzés terjedését, tüneteit, diagnózisát és kezelését is.

Mi az a Bartonella?

Bartonella: zoonózissal terjedő fertőzés

Bartonella előfordulása Magyarországon

Bartonella fertőzés tünetei

Bartonella diagnózisa

Bartonella kezelése

Bartonella szövődménye

Bartonella fertőzéssel kapcsolatos szolgáltatásaink az ImmunKözpontnál

Szakorvosi kivizsgálás
Immunológiai vizsgálatok
Gyorsdiagnosztika
Kontroll vizsgálatok

Mi az a Bartonella?

A Bartonella egy olyan baktériumcsalád neve, amely különböző állatokat és embereket is fertőzhet. A Bartonella fajok közül az egyik legismertebb és legfontosabb az Bartonella henselae, amely a macskák által terjesztett betegség, ismertebb nevén a "macskakarmolás betegség" kórokozója. A macskakarmolás betegség olyan tünetekkel járhat, mint a láz, a nyirokcsomó-duzzanat és a bőrtünetek, és általában macskakarmolás vagy harapás során kerül átvitelre az állatról az emberre a Bartonella kórokozó. A Bartonella henselae a macskák felső légutaiban, váladékaiban megtalálható baktérium, emellett a bolhák is hordozzák és a macskák karmolásával, harapásával is terjed.

A Bartonella egyéb fajai is okozhatnak betegségeket, például a Bartonella quintana a lövészárok láz egyik kórokozója lehet, és a Bartonella bacilliformis a Carrion-kór (Oroya-láz) kórokozója.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Bartonella: zoonózissal terjedő fertőzés

A Bartonella egy olyan baktérium genus, amely zoonózissal terjedő fertőzéseket okozhat. A zoonózis olyan fertőzést jelent, amely állatokról emberre terjedhet át. A Bartonella baktériumok különféle állatokban, például macskákban, kutyákban, kullancsokban és más emlősökben egyaránt megtalálhatók. Az emberi fertőzés általában közvetlen állati kontaktus, például macskakarmolás vagy harapás, illetve kullancsok által történik.

A legismertebb Bartonella-fertőzés a macskakarmolás-betegség , amelyet a Bartonella henselae baktérium okoz. Az emberek ezt a fertőzést általában macskák harapásától vagy karmolásától kapják meg. A fertőzés tünetei közé tartozik a bőrpír és duzzanat a sérülés helyén, láz, nyirokcsomó-duzzanat és általános tünetek, mint a fejfájás és a fáradtság.

Bartonella előfordulása Magyarországon

A Bartonella fertőzés előfordulása Magyarországon is lehetséges, ahogyan az világszerte ismert, és a Bartonella baktériumok számos állatfajban megtalálhatók. Az ember Bartonella fertőzése leginkább állati kapcsolattal függ össze, például macskák által terjesztett fertőzés (macskakarmolás-betegség) vagy kullancsok által közvetített fertőzés révén.

Fontos megjegyezni, hogy a Bartonella fertőzés nemcsak Magyarországon, hanem világszerte jelen lehet.

Azok, akik sok időt töltenek macskákkal vagy olyan területeken élnek, dolgoznak, ahol a kullancsok által terjesztett betegségek gyakoriak, fokozottan lehetnek kitéve a Bartonella fertőzés kockázatának.

Kapcsolódó cikkünk

A stressz, az étkezés és a mikrobiom is szerepet játszanak az RA kialakulásában

A reumás ízületi gyulladás (RA) kezelésében az öröklött hajlam, női hormonok, korábbi fertőzések és a dohányzás mellett egyéb tényezők is szerepet játszhatnak. Hogyan befolyásolja a betegség alakulását a stressz, az elhízás vagy az étrend? Erről beszélgettünk dr. Kádár János immunológussal, az Immunközpont főorvosával.

Bartonella fertőzés tünetei

A Bartonella fertőzés tünetei változhatnak az egyéntől és az érintett szervrendszerektől függően. A következőkben olvashatóak a lehetséges tünetek:

 • Lokális gyulladás és duzzanat: A fertőzést okozó baktérium általában a bőrbe jut be a macska által okozott sérülés során. A fertőzés helyén duzzanat, vörösség és gyulladás jelenhet meg.
 • Lázas tünetek: A fertőzés gyakran jár lázzal, amely lehet enyhe vagy magasabb hőemelkedés.
 • Nyirokcsomó-duzzanat: A nyirokcsomók duzzanata (limfadenopathia) is előfordulhat, különösen az érintett terület, a sérülés közelében.
 • Izom- és ízületi fájdalom: Néhány Bartonella baktériummal fertőzött beteg izom- és ízületi fájdalmakról számol be, amelyek hasonlíthatnak a rheumatoid arthritis tüneteihez.
 • Fáradtság és gyengeség: Általános tünet lehet a fáradtság és gyengeség érzése.
 • Fejfájás és influenzaszerű tünetek: Egyes betegek fejfájásról és influenzaszerű tünetekről is beszámolnak.
 • Neurológiai tünetek: Ritkán a Bartonella fertőzés komolyabb neurológiai tüneteket is okozhat, például fejfájást, migrént, memóriazavarokat és neurológiai rendellenességeket.
 • Szemproblémák: Azokban az esetekben, amikor a Bartonella a szembe terjed, szemproblémák, például kötőhártya gyulladás vagy retinitis (szemfenéki gyulladás) is előfordulhatnak.
 • További kórképek, amelyek a Bartonella fertőzés során alakulnak ki: encephalitis, peliosis (belső szervi vérzés, főleg a májat és a lépet érintő)

Fontos megjegyezni, hogy a Bartonella fertőzés tünetei sokszor hasonlóak más fertőzések tüneteihez, és azok sokféle módon jelentkezhetnek vagy akár enyhék is lehetnek. Ha a fenti tüneteket tapasztalja, különösen ha volt közvetlen kapcsolata macskákkal vagy más állatokkal, forduljon orvoshoz. Az orvos által felállított diagnózis és megfelelő kezelés segíthet a fertőzés leküzdésében és a tünetek enyhítésében.

Bartonella diagnózisa

A Bartonella fertőzés diagnózisa általában klinikai tünetek és laboratóriumi tesztek kombinációjával történik. A következőkben ismertetésre kerül a Bartonella fertőzés diagnózisának fő lépései:

 • Klinikai vizsgálat: Az orvos először a beteg klinikai tüneteit és a kórtörténetét veszi figyelembe. Fontos információ lehet, ha volt állati kontaktus, például karmolás vagy harapás, vagy ha a beteg kullancsos területeken tartózkodott.
 • Laboratóriumi tesztek:
  • Szerológiai tesztek: A Bartonella fertőzés a vérben terjed tovább, és a szervezet immunrendszere ellenanyagokat termel a fertőzéssel szemben. A szerológiai tesztek segítenek azonosítani ezeket az ellenanyagokat a vérben. Ilyen tesztek közé tartozik az ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) és a Western blot. Az ellenanyagok jelenléte azt mutathatja, hogy a személy korábban Bartonella-val fertőződött.
  • Molekuláris tesztek: A Bartonella baktériumok DNS-ének azonosítására molekuláris teszteket használnak. Ezek a tesztek PCR (polymerase chain reaction) alapúak lehetnek, és segíthetnek a fertőzés aktív jelenlétének kimutatásában például szövetmintákból vagy vérplazmából.
  • Hemokultúra: Ritkábban alkalmazzák, de a Bartonella baktériumok hemokultúrás tenyésztéssel is azonosíthatók. Ez a módszer hosszabb időt vehet igénybe és kevésbé érzékeny a fertőzés kimutatására.
 • Klinikai tünetek és laboratóriumi eredmények összehasonlítása: Az orvos a klinikai tüneteket és a laboratóriumi eredményeket összeveti, hogy megerősítse a Bartonella fertőzés diagnózisát. A pozitív ellenanyagok vagy pozitív molekuláris tesztek mellett a klinikai tünetek is segíthetnek a diagnózisban.

Fontos megjegyezni, hogy a Bartonella fertőzés néha nehezen azonosítható, és a tesztek nem mindig mutatnak pozitív eredményt.

Bartonella kezelése

A Bartonella fertőzés kezelése antibiotikumok alkalmazásával történik, és a konkrét kezelési terv az egyéni esetektől, a fertőzés típusától és súlyosságától függ. Az alábbiakban olvasható a Bartonella fertőzés általános kezelési irányelve:bartonella

 • Orvosi konzultáció: Abban az esetben, ha valaki azt gyanítja, hogy Bartonella fertőzése van, vagy ha a fent említett tüneteket észleli, mindenképpen forduljon orvoshoz. Az orvos a diagnózis felállításához szükséges laboratóriumi teszteket kér, és megfelelő kezelési tervet dolgoz ki.
 • Antibiotikum-kezelés: A Bartonella fertőzés antibiotikumokkal kezelhető. Az antibiotikum típusa és az adagolás a fertőzés típusától, súlyosságától és a beteg egyéni állapotától függ. A következő antibiotikumokat használhatják Bartonella fertőzések kezelésére:
  • Azitromicin
  • Tetracyclin
 • Kezelés időtartama: A Bartonella fertőzés kezelése általában hosszabb ideig tart, és az antibiotikumokat gyakran több héten vagy hónapon keresztül kell szedni. A kezelés időtartama az orvos irányítása alatt változhat.
 • Követés és ellenőrzés: Fontos, hogy a beteg az orvos által előírt antibiotikumokat rendszeresen bevegye és ne hagyja abba a kezelést, mielőtt az orvos útmutatása azt nem mondja. A beteg állapotának ellenőrzése és a kezelés hatékonyságának nyomon követése során az orvos szükség esetén módosíthatja a kezelési tervet.
 • Tüneti kezelés: Amíg a Bartonella fertőzés tünetei enyhülnek,  tüneti kezelés is javasolt, például fájdalomcsillapítókat a fájdalom és láz kezelésére, valamint pihenést és hidratációt a gyógyulás elősegítésére.
 • Megelőzés: A Bartonella fertőzés megelőzése érdekében fontos elkerülni a potenciálisan ferőző helyzeteket, például a macskakarmolást vagy harapást, és elengedhetetlen a megfelelő óvintézkedések betartása, ha olyan területeken tardtózkodna valaki, ahol a kullancsok által terjesztett fertőzések gyakoriak.

Fontos megjegyezni, hogy a Bartonella fertőzés kezelése orvosi felügyelet mellett történik, és az antibiotikumok szedése rendszeresen és a teljes kezelési időtartam alatt szükséges. Az orvos a diagnózis felállítása és a kezelés folyamatos követése során határozza meg a legmegfelelőbb kezelési tervet a beteg számára.

Bartonella szövődménye

A Bartonella fertőzés szövődményei változhatnak az egyéni fertőzés súlyosságától és az időben történő diagnózistól és kezeléstől függően. A legtöbb esetben a Bartonella fertőzést sikeresen lehet kezelni, és szövődmények nélkül gyógyulhat. Azonban súlyos vagy kezeletlen esetekben előfordulhatnak komoly szövődmények. Néhány lehetséges szövődmény Bartonella fertőzés esetén:

 • Nyirokcsomó-duzzanat: A leggyakoribb szövődmények közé tartozik a nyirokcsomó-duzzanat. Az érintett nyirokcsomók fájdalmasak lehetnek, és nagyok is lehetnek. Általában a fertőzés kezelésével a nyirokcsomók mérete csökkenni kezd.
 • Hosszabb távú ízületi és izomfájdalmak: Néhány beteg hosszabb távú ízületi és izomfájdalmakról számol be, melyek a fertőzés után is fennállnak, hasonlóan más ízületet érintő krónikus betegségek tüneteihez. Ezek a tünetek néhány hónapon belül eltűnhetnek a megfelelő kezelés mellett, de ritkábban hosszabb ideig is fennállhatnak.
 • Neurológiai szövődmények: Nagyon ritka esetekben a Bartonella fertőzés súlyos neurológiai szövődményeket okozhat, mint például agyhártyagyulladás vagy encephalitis. Ezek a szövődmények súlyosak és életveszélyesek!
 • Szemproblémák: A Bartonella fertőzés egyes fajai szemproblémákat okozhatnak, például retinitist, ami a szemfenék gyulladását jelenti, és ha nincs időben és megfelelően kezelve, maradandó károsodás léphet fel.
 • Egyéb szervi szövődmények: Ritkábban a Bartonella fertőzés egyéb szerveket is érinthet, például a szívet, a tüdőt vagy a májat, és komoly szervi szövődményeket, vérzéseket okozhat.

A Bartonella fertőzés szövődményei rendkívül ritkák, és a legtöbb esetben sikeresen kezelhetők és megelőzhetők antibiotikumokkal. Az időben történő diagnózis és kezelés kulcsfontosságú a szövődmények megelőzésében. Ha Bartonella fertőzés gyanúja merül fel, forduljon orvoshoz, hogy mielőbb elkezdhessék a megfelelő kezelést és csökkentsék a szövődmények kockázatát.

Téma szakértői

Dr. Selyem Réka

Dr. Selyem Réka

reumatológus
Dr. Kiss Csaba PhD

Dr. Kiss Csaba PhD

reumatológus

Hírek

A tartós bőrpírt nem csak a meleg okozhatja

A tartós bőrpírt nem csak a meleg okozhatja

A nyári melegben gyakran kipirulunk, ha azonban ez az állapot tartóssá válik, fényérzékenység és ízületi fájdalmak is jelentkeznek, az már autoimmun betegséget is jelezhet. A lupusz sajátossága, hogy sokszor alattomosan és hétköznapi panaszokkal jelentkezik, melyek ráadásul több más, gyakori kórkép jelei is lehetnek. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa elmondta, hogy a betegség a szó klasszikus értelmében véve nem gyógyítható, de idejében megkezdett kezeléssel az állapotromlás és a szövődmények megelőzhetők.

6+1 teendő kullancscsípés esetén

6+1 teendő kullancscsípés esetén

A kullancscsípés komoly egészségügyi kérdéseket vet fel, mivel a kullancsok potenciálisan betegségeket terjeszthetnek. A legfontosabb az, hogy nyugodt maradjon, és megfelelően reagáljon a csípésre. Ez a cikk áttekintést nyújt arról, hogy mit tegyen, ha megcsípte egy kullancs, és hogyan minimalizálja a lehetséges egészségügyi kockázatokat.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok