Immunológia

Szeronegatív arthritisek

Szerző: Immunközpont.hu Létrehozva: 2013.04.06 22:28 | Módosítva: 2018.06.21 12:14

Csatlakozzon Ön is az autoimmun betegséggel - teljes életet Facebook csoportunkhoz, melynek szakmai hátterét az Immunközpont biztosítja.
Csoportunk célja, hogy segíthessük az érintetteket mindennapi életükben, megoszthassák egymással kérdéseiket és szakami támogatást kapjanak!

Facebook oldal: Immunközpont

Facebook csoport: autoimmun betegséggel - teljes életet 

 

Ízületi gyulladások, ahol a reuma faktor jelenléte a vérben nem kimutatható. Többnyire HLA-B27 asszociált betegségek.

Az alábbi betegségek tartoznak ide:

  • Bechterew kór (spondylitis ankylopoetica)
  • psoriasis arthritis
  • Reiter kór
  • krónikus gyulladásos bélbetegségekhez társuló ízületi gyulladások

Szeronegatív arthritisek kóroki háttere

A betegségek kialakulása nem ismert. Feltételeznek fertőzéses eredetet, illetve autimmun eredetet is.

Bechterew kór

Fiatal férfiak betegsége. Derékfájással kezdődik, majd az egész gerincre kiterjed. A betegség végére a gerinc mozgása teljesen beszűkül.

Psoriasis arthritis

A psoriasisos betegek 7%ban fordul elő ízületi gyulladás. Megjelenés nagyon változatos, az alapbetegség felismerése - amíg a bőrtünetek meg nem jelennek - nagyon nehéz.

Reiter szindróma

Jellegzetesen hugyúti fertőzéshez, kötőhártya gyulladáshoz kapcsolódik. Az ízületi gyulladás 2-4 héttel a hugyúti illetve bélrendszeri fertőzést követően alakul ki.

Gyulladásos bélbetegséghez társuló arthritis

A Chron betegség éa a colitis ulcerosa a típusos képviselők. A bélrendszeri gyulladás aktivitása és az ízületi gyulladásos aktivitás nem párhuzamos.

Arthritis alakulhat ki még bélrendszeri fertőzést, műtétet követően.

Szeronegatív arthritisek kezelése

A kezelés alapja a gyulladás csökkentése, az alapbetegség kezelése.

Bechterew kór (spondylitis ankylopoetica), psoriasis arthritis, Reiter kór, krónikus gyulladásos bélbetegségekhez társuló ízületi gyulladások.

Hírek

Magas CRP? Szedjen D-vitamint!

Magas CRP? Szedjen D-vitamint!

Ha a C-reaktív protein (CRP) értéke megnő meg a vérben, az rendszerint azt jelzi, hogy a szervezetben valahol gyulladás zajlik. Egy friss kutatás szerint ennek megelőzésében és kezelésében is segíthet a D-vitamin pótlás. A hír kapcsán dr. Kádár János immunológust, az Immunközpont főorvosát kérdeztük.

Lyme-kór vagy sokízületi gyulladás?

Lyme-kór vagy sokízületi gyulladás?

A sokízületi gyulladás tünetei hasonlítanak a Lyme-kór kapcsán kialakuló ízületi panaszokra. A pontos diagnózis fontos, hogy megfelelő kezelést kapjunk. Arról, hogy hogyan lehet megkülönböztetni egymástól a két betegséget, dr. Kádár János immunológust, az Immunközpont főorvosát kérdeztük.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!