Immunológia

Diszhidrotikus ekcéma

Szerző: Immunközpont.hu Létrehozva: 2023.09.07 11:42 | Módosítva: 2023.09.15 11:40

A diszhidrotikus ekcéma, egy viszonylag ritka, ám annál zavaróbb bőrbetegség, mely gyakran okoz problémákat az érintettek számára. Ez a betegség apró, viszkető hólyagok formájában jelenik meg a kéz és lábujjakon, valamint a tenyér- és talpfelületeken. Ezek a hólyagok lehetnek vörösesek vagy átlátszóak, és a bőr felszínén emelkednek ki.

Mi az a diszhidrotikus ekcéma?

Diszhidrotikus ekcéma tünetei

Diszhidrotikus ekcéma okai

Diszhidrotikus ekcéma diagnózisa

Diszhidrotikus ekcéma kezelése

Gyakran ismételt kérdések 

Mi az a diszhidrotikus ekcéma?

A diszhidrotikus ekcéma, más néven dyshidrosis vagy pompholyx, egy olyan krónikus bőrbetegség, amely leginkább a tenyéren, ujjakon és talpakon jelentkezik. Jellemzője, hogy kis hólyagok jelennek meg a bőrön, melyek viszketést, égetést és fájdalmat okoznak. Ez az állapot gyakran visszatérő, és hosszú távú kezelést igényel.

Diszhidrotikus ekcéma tünetei

A diszhidrotikus ekcéma tünetei igen változatosak és gyakran igen kellemetlenek az érintettek számára. Az alábbiakban részletesen ismertetem ezeket:

Hólyagok megjelenése: Ez a betegség egyik legjellemzőbb tünete. A tenyéren, ujjakon és talpakon apró, folyadékkal teli hólyagok képződnek. Ezek a hólyagok viszketést, égetést és akár fájdalmat is okozhatnak. Előfordulhat, hogy a bőr feszül, fájdalmas érzést ad, és az érintettek hajlamosak lehetnek a hólyagok kinyitására, ami fertőzéshez vezethet.

Viszketés és Égetés érzete: Az érintett területeken jelentkező viszketés és égetés igen zavaró lehet mindennapi tevékenységek végzésekor. Az égő érzés és a fájdalom miatt a kézhasználat is korlátozódhat, ami jelentős hatással lehet az érintettek életminőségére.

Vörösség és Pikkelyesség: A hólyagok körül és a bőrön általában vörös foltok jelennek meg, amik pikkelyesek lehetnek. Ez a tünet tovább súlyosbítja az érintettek életét, mivel nem csak esztétikailag zavaró, de további kellemetlenségeket okoz.

Fájdalom és Kellemetlenség: A hólyagok és az irritáció miatt a bőr feszültté és fájdalmassá válhat. Ez jelentős kényelmetlenséget okozhat mindennapi tevékenységek végzésekor, mint például a munkavégzés vagy a személyes higiéniai rutinok.

Diszhidrotikus ekcéma okai

A diszhidrotikus ekcéma kialakulásának okai meglehetősen összetettek és változatosak lehetnek. Az alábbiakban részletesen bemutatom ezeket:

Stressz: Az egyik leggyakoribb kiváltó tényező a stressz és szorongás. A magas stresszszint hatással lehet az immunrendszer működésére, ami hozzájárulhat a diszhidrotikus ekcéma kialakulásához vagy súlyosbodásához.

Allergiák: Bizonyos anyagok allergiás reakciót válthatnak ki, és ezáltal elősegíthetik a diszhidrotikus ekcéma kialakulását vagy súlyosbodását. Például, a nikkel vagy a latex olyan anyagok, amelyek gyakran okozhatnak allergiás reakciót.

Légköri Faktorok: Az időjárási viszonyok is befolyásolhatják a diszhidrotikus ekcéma tüneteit. Hideg és nedves időjárás esetén gyakran súlyosbodnak a tünetek, mivel a bőr könnyebben kiszárad és károsodik.

Irritáló anyagok: A bőr hosszabb ideig tartó érintkezése irritáló anyagokkal, például vegyszerekkel vagy mosószerekkel, szintén hozzájárulhat a diszhidrotikus ekcéma kialakulásához. 

Kapcsolódó cikkünk

Vasculitis – autoimmun eredetű is lehet

A vasculitis, másnéven az erek gyulladásos megbetegedése legtöbbször az egész szervezetet érinti. Jellemzően gyakran érintett a bőr, a vese, de bármelyik szervben kialakulhat. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa elmondta, hogy a betegségnek több oka lehet, gyakran más autoimmun kórképekkel együtt jelentkezik.

Diszhidrotikus ekcéma diagnózisa

A diszhidrotikus ekcéma diagnózisa általában klinikai megfigyelésen alapul, de néha további vizsgálatokra is szükség lehet. Az alábbiakban részletesen ismertetem ezt a folyamatot:

Vizuális Vizsgálat: Az orvos általában megvizsgálja az érintett területeket, hogy megállapítsa a jellegzetes tüneteket. Ez magában foglalhatja a hólyagok megfigyelését, valamint a bőr vörösségét és pikkelyességét.

Anamnézis Felvétele: Az orvos megkérdezi az érintettet az előző tünetekről, lefolyásról és bármilyen lehetséges kiváltó tényezőről. Fontos információ lehet, hogy milyen környezeti vagy életmódbeli tényezők befolyásolhatják a betegség lefolyását.

Bőrbiopszia (Opcionális): Néha az orvos bőrbiopsziát végezhet, hogy részletesebb vizsgálatot végezzen a bőrről. Ezt általában akkor alkalmazzák, ha az egyéb vizsgálatok nem egyértelműek.

A diagnózis megerősítése után az orvos további tanácsokat adhat a kezelési lehetőségekről és a megfelelő intézkedésekről.

Diszhidrotikus ekcéma kezelése

A diszhidrotikus ekcéma kezelése többféle módon történhet, és fontos, hogy az érintettek szakember segítségét kérjék a megfelelő terápiás megközelítés kiválasztásához. Az alábbiakban részletesen ismertetem a lehetséges kezelési módszereket:

Ápoló Krémek és Kenőcsök: Hidratáló és tápláló krémek és kenőcsök segíthetnek csökkenteni a viszketést és enyhíteni a szárazságot. Ezek a termékek általában segítik a bőr hidratálását és megőrzik annak egészséges állapotát.

Szteroidos Krémek: Az orvos által felírt szteroidos krémek hatékonyan csökkenthetik a gyulladást és segíthetik a hólyagok gyógyulását. Fontos azonban megfelelően használni ezeket a krémeket, hogy elkerüljük a mellékhatásokat.

Fényterápia (UV-B Terápia): A megfelelően irányított UV-B fény alkalmazása a bőrre segíthet enyhíteni a tüneteket. Ez a kezelési forma egy speciális orvosi központban történik, és orvosi felügyelet mellett alkalmazzák.

Gyógyszeres Kezelés: Súlyosabb esetekben, ahol a tünetek nagyon erősek vagy elterjedtek, az orvos szájon át szedhető gyógyszereket is felírhat. Ezek gyakran segítenek a gyulladás csökkentésében és a tünetek enyhítésében.

Megelőző Intézkedések: Fontos, hogy az érintettek megpróbálják minimalizálni a kiváltó tényezőket. Ez magában foglalja az allergének kerülését, a megfelelő bőrápolást, valamint a stressz csökkentését.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen gyakran fordul elő a diszhidrotikus ekcéma?

Hogyan lehet megelőzni a diszhidrotikus ekcémát?

 • A diszhidrotikus ekcéma megelőzése érdekében fontos néhány alapvető óvintézkedést betartani. Az alábbiakban részletesen kifejtem ezeket:

Allergének Kerülése: Fontos, hogy az érintett személyek kerüljék azokat az anyagokat és környezeti tényezőket, amelyek kiújulást okozhatnak. Például a nikkel vagy a latex allergiája esetén érdemes elkerülni az olyan tárgyakat, amelyek ezen anyagokat tartalmazzák.

Megfelelő Bőrápolás: A megfelelő higiénia és bőrápolás alapvető fontosságú a diszhidrotikus ekcéma megelőzésében. Fontos, hogy a bőrt rendszeresen tisztán és hidratáltan tartsuk. Kerüljük a túlzott mosakodást és a túl forró víz használatát, mivel ezek kiszáríthatják a bőrt.

Stressz Csökkentése: A stressz és szorongás komoly kiváltó tényező lehet a diszhidrotikus ekcéma számára. Ezért fontos, hogy az érintettek olyan stresszcsökkentő technikákat alkalmazzanak, mint például a meditáció, a légzéstechnikák vagy a relaxációs gyakorlatok.

Megfelelő Ruhanemű Viselése: Bizonyos anyagok és szövetek irritálhatják a bőrt. Fontos, hogy az érintettek olyan ruhákat viseljenek, amelyek kényelmesek, légáteresztőek és nem okoznak irritációt.

Környezeti Faktorok Figyelembevétele: A hideg időjárás vagy nedves környezet súlyosbíthatja a diszhidrotikus ekcéma tüneteit. Ezért érdemes figyelni az időjárási viszonyokat, és szükség esetén megfelelően védekezni.

Mennyi idő alatt enyhülnek a tünetek?

 • A diszhidrotikus ekcéma tüneteinek enyhülése az egyén sajátos helyzetétől és a megfelelő kezelés alkalmazásától függ. Általában azonban már néhány hét alatt lehet javulást észlelni.

Minden szervezet egyedi, és az egyéni reakciók eltérőek lehetnek. Ezért a gyógyulás időtartama változó lehet az érintettek között. Emellett fontos szerepet játszik a kezelés típusa, az alkalmazott terápiák hatékonysága és az érintett személy szervezetének sajátosságai.

Azonban a rendszeres orvosi konzultációk és a szakember által javasolt kezelési terv betartása kulcsfontosságú a tünetek enyhülésének és a javulás elérésének érdekében. Ha az érintett úgy érzi, hogy a kezelés nem hozza meg a kívánt eredményeket, fontos az orvos felkeresése, hogy új terápiás megközelítést lehessen megfontolni.

Meggyógyítható teljesen a diszhidrotikus ekcéma?

 • A diszhidrotikus ekcéma sajnos krónikus jellegű, ami azt jelenti, hogy nem teljesen gyógyítható meg. Azonban fontos tudni, hogy megfelelő kezeléssel és gondos bőrápolással sokat lehet javítani az életminőségen.

A megfelelő kezelési terv kialakítása és a szakember utasításainak betartása kulcsfontosságú a tünetek enyhítésében és az esetleges rohamok gyakoriságának csökkentésében. A megfelelő krémek, kenőcsök, illetve egyéb terápiák alkalmazása segíthet a viszketés, égetés és fájdalom enyhítésében.

Milyen kenőcsöt érdemes használni diszhidrotikus ekcéma esetében?

 • A diszhidrotikus ekcéma kezelésére számos különböző típusú kenőcs áll rendelkezésre, és a megfelelő választás az egyén sajátos tüneteitől függ. Az alábbiakban bemutatom a leggyakrabban ajánlott kenőcs típusokat:

Hidratáló Krémek: Ezek azok a kenőcsök, amelyek segítik a bőr hidratáltságának megőrzését. Fontos, hogy az ekcémás bőrt megfelelően hidratáljuk, mivel a szárazság súlyosbíthatja a tüneteket. Az olyan összetevők, mint a glicerin vagy a hialuronsav, hatékonyan segíthetnek a bőr hidratálásában.

Szteroidos Krémek: Ezek a krémek tartalmaznak gyulladáscsökkentő hatóanyagokat, amelyek segítenek enyhíteni a viszketést és a gyulladást. Fontos azonban, hogy ezeket a krémeket az orvos utasításai szerint alkalmazzuk, mivel hosszú távon mellékhatásokat okozhatnak.

Immunmodulátorok: Ezek a kenőcsök olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek befolyásolják az immunrendszer működését a bőrön. Ezáltal segíthetik a gyulladás csökkentését és a tünetek enyhítését.

Gyógyvizek és Olajok: Bizonyos gyógyvizek és növényi olajok is hatékonyak lehetnek a diszhidrotikus ekcéma kezelésében. Például a körömvirág krém vagy a kókuszolaj segíthet a bőr megnyugtatásában és hidratálásában. 

Téma szakértője

 • Dr. Kádár János

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, immunológus, infektológus
 • Specialitások:
  • Szisztémás autoimmun betegségek (SLE-lupus, Sjögren, stb.)
  • Infektológiai-fertőzéses betegségek
  • Habituális vetélések immunológiai okai
  • Ismeretlen eredetű láz
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit

Hírek

A tartós bőrpírt nem csak a meleg okozhatja

A tartós bőrpírt nem csak a meleg okozhatja

A nyári melegben gyakran kipirulunk, ha azonban ez az állapot tartóssá válik, fényérzékenység és ízületi fájdalmak is jelentkeznek, az már autoimmun betegséget is jelezhet. A lupusz sajátossága, hogy sokszor alattomosan és hétköznapi panaszokkal jelentkezik, melyek ráadásul több más, gyakori kórkép jelei is lehetnek. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa elmondta, hogy a betegség a szó klasszikus értelmében véve nem gyógyítható, de idejében megkezdett kezeléssel az állapotromlás és a szövődmények megelőzhetők.

6+1 teendő kullancscsípés esetén

6+1 teendő kullancscsípés esetén

A kullancscsípés komoly egészségügyi kérdéseket vet fel, mivel a kullancsok potenciálisan betegségeket terjeszthetnek. A legfontosabb az, hogy nyugodt maradjon, és megfelelően reagáljon a csípésre. Ez a cikk áttekintést nyújt arról, hogy mit tegyen, ha megcsípte egy kullancs, és hogyan minimalizálja a lehetséges egészségügyi kockázatokat.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok