Salazopyrin

Szerző: Immunközpont.hu Módosítva: 2023.09.20 11:27

Hatóanyag: ATC-KÓD: A07EC01 - sulfasalazine

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelen gyógyszerleírás 2023.09.20 - án frissült.  Az esetleges változásokról az OGYÉI oldalán tájékozódjon !

Rövid kivonat a hivatalos Betegtájékoztatóból (teljes betegtájékoztatót az OGYÉI honlapjáról töltse le)

 

Milyen típusú gyógyszer a SALAZOPYRIN EN 500 mg gyomornedv-ellenálló tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Salazopyrin EN tabletta hatóanyaga, a szulfaszalazin az úgynevezett aminoszalicilátok gyógyszercsoportjába tartozó gyulladásgátló gyógyszer.

A Salazopyrin EN tablettát kezelőorvosa gyulladásos bélbetegség vagy krónikus sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) kezelésére írhatja fel Önnek.

Gyulladásos bélbetegség

A gyulladásos bélbetegség két fő formája a fekélyes vastagbélgyulladás (kolitisz ulceróza) és a Crohn-betegség. Bár a két betegség hasonló tüneteket okozhat, van köztük néhány jelentős különbség is.

A fekélyes vastagbélgyulladás egy olyan gyulladásos megbetegedés, ami csak a vastagbelet (a kolont és a végbelet) érinti. A bél nyálkahártyája begyullad (vörös és duzzadt). Ez hasi fájdalommal, (esetenként véres, nyákos) hasmenéssel járhat. A Salazopyrin EN tablettát a betegség heveny fellángolásának kezelésére használják. Csökkentett adagban a sorozatos kiújulások megelőzésére is alkalmazható.

A Crohn-betegség egy gyulladásos megbetegedés, ami az emésztőrendszer bármely szakaszán, a szájtól egészen a végbélnyílásig kialakulhat, de leggyakrabban a vékonybél végső szakaszát és a vastagbél kezdő szakaszát érinti. Tünetei a hasi fájdalom és az (esetenként véres) hasmenés. A Salazopyrin EN tablettát a Crohn-betegség kezelésére alkalmazzák, elsősorban vastagbél érintettség esetén.

Krónikus sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz)

A gyógyszer segít az ízületi károsodás megelőzésében és fokozatosan csökkenti az ízületek duzzanatát és merevségét. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Gyermekeknek

A Salazopyrin EN tabletta nem alkalmazható 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél, illetve nem javasolt gyermekkori krónikus sokízületi gyulladásban.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

A Salazopyrin EN tabletta folsavhiányt okozhat, mely vitamin fontos a magzat egészséges fejlődéséhez. Ha Ön terhes, terhességet tervez vagy a gyógyszer szedése alatt teherbe esik, tájékoztassa erről kezelőorvosát. Beszámoltak olyan újszülöttekről, akik velőcsőzáródási rendellenességgel születtek és az anya Salazopyrin EN tablettát szedett a terhesség alatt. Azonban nem igazolták, hogy a szulfaszalazinnak szerepe volt-e ezeknek a rendellenességeknek a kialakulásában. Mivel a magzati károsodás lehetősége teljes mértékben nem zárható ki, a szulfaszalazin terhesség alatti szedéséről kezelőorvosa gondos mérlegelés után dönt.

Szoptatás

A Salazopyrin EN tabletta hatóanyaga kis mennyiségben átjut az anyatejbe. A szoptatás megkezdése előtt kérje ki kezelőorvosa tanácsát. Ha Ön szoptat, és gyermeke koraszülött vagy glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz-hiányban (egy bizonyos enzim hiánya) szenved, a gyógyszert csak megfelelő körültekintéssel, az orvos előírása szerint szedheti. Beszámoltak szulfaszalazint szedő anyák által szoptatott csecsemőknél véres székletről vagy hasmenésről. A véres széklet vagy a hasmenés megszűnt, miután az anya a szulfaszalazin szedését abbahagyta.

Termékenység

A Salazopyrin EN tabletta szedése férfiaknál a hímivarsejtek számának csökkenését és terméketlenséget okozhat, ez a hatás a gyógyszer szedésének abbahagyását követően 2-3 hónapon belül megszűnik.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Salazopyrin EN tabletta gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.

Hogyan kell szedni a Salazopyrin EN tablettát?

A gyógyszert mindig kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A tablettákat étkezés után, egy pohár vízzel vegye be. A tablettákat a nap folyamán egyenletesen elosztva, azonos időközönként kell bevenni.

A Salazopyrin EN tablettát egészben nyelje le, a tablettákat ne törje össze, vagy ne rágja szét!

Amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja:

Fekélyes vastagbélgyulladásban és Crohn-betegségben

- Felnőtteknél és időseknél

  • Súlyos esetekben: naponta 3-4-szer 2-4 tabletta más gyógyszerekkel például szteroidokkal együtt. Az esti és reggeli bevétel közötti idő ne legyen több 8 óránál.
  • Enyhe/közepesen súlyos esetekben: naponta 3-4-szer 2-4 tabletta, esetenként más kísérő gyógyszer nélkül.
  • Fenntartó adag fekélyes vastagbélgyulladásban: Ha a betegség kiújulásának tüneteit sikerül mérsékelni, az adagot fokozatosan napi 4 tablettára lehet csökkenteni. Kezelőorvosa elmondja Önnek, hogyan csökkentse az adagot. Ez a csökkentett adag tovább szedhető a kezelőorvos által meghatározott ideig az újabb kiújulások megelőzése érdekében.

- 2 évesnél idősebb gyermekeknél:

  • Kezelőorvosa elmondja Önnek, hogy gyermekének milyen adagban kell szednie a gyógyszert. Az adag gyermekének testtömegétől függ.
  • A betegség aktív stádiumában naponta 40-60 mg testtömegkilogrammonként 3-6 részre elosztva.
  • Fenntartó kezelés esetén naponta 20-30 mg testtömegkilogrammonként 3-6 részre elosztva.

Krónikus sokízületi gyulladásban (reumatoid artritisz)

- Felnőtteknél és időseknél: Szokásos adagja felnőtteknél a kezdő adag fokozatos emelésével napi 2-szer 2 tabletta. A kezelés kezdetén egy héten át naponta 1 tablettát vegyen be. Majd heti 1 tablettával emelje az adagot az alábbi táblázat szerint:

Ha két hónapos kezelés után sem mutatkozik hatás, az adag napi 2-szer 3 tablettára emelhető.

Napi 6 tablettánál többet ne vegyen be.

- Gyermekeknél: a Salazopyrin EN tabletta szedése nem javasolt (lásd 2. pont).

Meddig kell szednie a tablettákat?
A kezelés időtartamát kezelőorvosa határozza meg.

Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

További mellékhatásokat ld. OGYÉI honlapon elérhető betegtájékoztatóban! 

Ez a szöveg a PHARMINDEX Online weboldalról másolva.

Hogyan kell a Salazopyrin EN tablettát tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

Ez a szöveg a PHARMINDEX Online weboldalról másolva.

A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Salazopyrin EN tabletta

- A készítmény hatóanyaga a szulfaszalazin. A készítmény 500 mg szulfaszalazint tartalmaz tablettánként.

- Egyéb összetevők: povidon, kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kukoricakeményítő.

A bélben oldódó bevonat anyagai: cellulóz-acetát-ftalát, propilénglikol (E1520) (lásd 2. pont "A Salazopyrin EN tabletta propilénglikolt tartalmaz").

Fényező: fehér viasz, glicerin-monosztearát, karnaubaviasz, makrogol, talkum.

Milyen a Salazopyrin EN tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Narancssárga színű, jellegzetes szagú, ovális alakú, mindkét oldalán domború felületű, bélben oldódó bevonattal ellátott, egyik oldalán "KPh" jelzéssel, másik oldalán "102" jelzéssel ellátott tabletta.

Gyomornedv-ellenálló tabletták csavaros, műanyag kupakkal lezárt műanyag tartályban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Pfizer Kft. 

Hírek

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A psoriasis a krónikus autoimmun betegségek közé tartozik, ami több mint 125 millió embert érint világszerte, vagyis a teljes népesség nagyjából 3 százalékát. Az arcon, a nyakon és a test más, jól látható részein megjelenő ezüstfehér pikkelyekkel borított, vaskos hámló foltok nem fertőznek, mégis súlyos negatív pszichológiai hatással vannak az érintettekre – mondja dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, infektológus, az Immunközpont orvosa.

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK