Plaquenil

Plaquenil

Szerző: Immunközpont.hu Módosítva: 2023.07.21 13:14

Hatóanyag: ATC-KÓD: P01BA02 – hydroxychloroquine

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelen gyógyszerleírás 2022.11.17 - én frissült.  Az esetleges változásokról az OGYÉI oldalán tájékozódjon !

Rövid kivonat a hivatalos Betegtájékoztatóból (teljes betegtájékoztatót az OGYÉI honlapjáról töltse le)

Milyen típusú gyógyszer a Plaquenil és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Plaquenil hatóanyaga a hidroxiklorokin-szulfát.

A Plaquenil úgy fejti ki hatását, hogy csökkenti a gyulladást az autoimmun betegségben szenvedő személyeknél (amikor a szervezet immunrendszere (védekező rendszere) tévesen saját maga ellen fordul).

Az alábbiak esetén alkalmazható:

-- Reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz).

-- Fiatalkori, ismeretlen eredetű ízületi gyulladás (juvenilis idiopátiás artritisz).

-- Foltokban jelentkező vagy az egész testet érintő úgynevezett "bőrfarkas" betegség (diszkoid vagy szisztémás lupusz eritematózusz).

-- Napfényérzékenységgel járó bőrproblémák.

Terhesség és szoptatás

A Plaquenil terhesség alatt nem alkalmazható, kivéve, ha az orvos véleménye szerint az előnyök meghaladják a kockázatokat.

A Plaquenil szoptatás alatt nem alkalmazható, kivéve, ha az orvos véleménye szerint az előnyei meghaladják a kockázatokat.

Ha Ön terhes vagy szoptat, bármely gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gyógyszer szedése során szemproblémák jelentkezhetnek. Ha ez bekövetkezik, ne vezessen járművet, illetve ne használjon semmilyen szerszámot vagy gépet, és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát!

Hogyan kell szedni a Plaquenil-t?

A Plaquenil-t mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Kezelőorvosa határozza meg a napi adagját. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A gyógyszer szedése

-- A gyógyszert szájon át vegye be.

-- A tablettákat egészben, étkezés közben vagy egy pohár tejjel vegye be. Ne törje össze és ne rágja szét a tablettákat.

-- Ha napfényérzékenységgel járó bőrproblémákra szedi ezt a gyógyszert, csak olyan időszakokban vegye be a Plaquenil-t, amikor erősen ki van téve a napfénynek.

-- A kezelőorvos az Ön testtömege alapján számítja ki az adagot. Ha úgy érzi, hogy a gyógyszer hatása túl gyenge vagy túl erős, Önmaga ne változtassa meg az adagot, hanem kérdezze meg kezelőorvosát.

-- Ha hosszú ideje (több mint 6 hónapja) szedi reumás ízületi gyulladásra ezt a gyógyszert, és nem érzi úgy, hogy segít Önnek, forduljon kezelőorvosához. Erre azért van szükség, mert lehetséges, hogy a kezelést le kell állítani. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mennyit kell bevenni?

Felnőttek, az időseket is beleértve

-- Naponta 1 vagy 2 tabletta

Gyermekek és serdülők

-- Naponta 1 tabletta

-- Ez a gyógyszer kizárólag olyan gyermekeknek adható, akiknek testtömege 35 kg felett van.

Több hét is eltelhet a Plaquenil előnyös hatásának jelentkezéséig.

Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

További mellékhatásokat ld. OGYÉI honlapon elérhető betegtájékoztatóban! 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Hogyan kell a Plaquenil-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási körülményeket.

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a Plaquenil-t. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Plaquenil?

-- 200 mg hidroxiklorokin-szulfát hatóanyagot tartalmaz tablettánként.

-- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, magnézium-sztearát, povidon, hipromellóz, makrogol 4000 és titán-dioxid (E171).

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

sanofi-aventis Zrt.

1138 Budapest, Váci út 133. E épület 3. emelet 

Hírek

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A psoriasis a krónikus autoimmun betegségek közé tartozik, ami több mint 125 millió embert érint világszerte, vagyis a teljes népesség nagyjából 3 százalékát. Az arcon, a nyakon és a test más, jól látható részein megjelenő ezüstfehér pikkelyekkel borított, vaskos hámló foltok nem fertőznek, mégis súlyos negatív pszichológiai hatással vannak az érintettekre – mondja dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, infektológus, az Immunközpont orvosa.

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK