Kaldyum

Szerző: Immunközpont.hu Módosítva: 2023.09.07 15:44

Hatóanyag: ATC-KÓD: A12BA01 – Kalium chloride

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelen gyógyszerleírás 2023.09.07 - én frissült.  Az esetleges változásokról az OGYÉI oldalán tájékozódjon !

Rövid kivonat a hivatalos Betegtájékoztatóból (teljes betegtájékoztatót az OGYÉI honlapjáról töltse le)

 

 Milyen típusú gyógyszer a Kaldyum 600 mg retard kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A készítmény hatóanyaga a kálium-klorid, az alapvető élettani folyamatokhoz nélkülözhetetlen kálium-ion sósavas sója. A kálium specifikus élettani hatásokkal rendelkező ion, a test legtöbb szövetének a legfontosabb sejten belüli kationja. A kálium-ionok számos alapvető élettani folyamatban vesznek részt, beleértve a sejten belüli tónus fenntartását, az idegimpulzus-vezetést, a szív-, a vázizomzat és a simaizmok összehúzódását és a normális vesefunkció fenntartását.

A kálium legnagyobb része az étkezéssel kerül a szervezetbe. Gyógyszerként a kálium sóit a káliumhiányos állapotok kezelésére, vagy ezek megelőzésére alkalmazzák.

Tudnivalók a Kaldyum kapszula szedése előtt

Ne szedje a Kaldyum kapszulát:

  • ha allergiás a kálium-kloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
  • ha Önnél magas szérum káliumszintet állapítottak meg (laboratóriumi vizsgálatokkal), melyet bizonyos állapotok és gyógyszerek is előidézhetnek. Emelkedett káliumszint előfordulhat bizonyos vízhajtó gyógyszerek (káliummegtakarító diuretikumok), vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (pl. ACE-gátlók) alkalmazása esetén, mellékvesekéreg-elégtelenségben, veseelégtelenségben, acidózisban (a vér elsavasodása pl. cukorbetegségben szenvedő betegek esetén), szöveti trauma (nagy testfelületre kiterjedő égés) után.
  • heveny és idült veseelégtelenség bizonyos stádiumaiban,
  • mellékvesekéreg-elégtelenségben (Addison-kórban),
  • heveny kiszáradás esetén,
  • lelassult gyomor-bélműködésben.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Nem végeztek kontrollált klinikai vizsgálatokat terheseken, de a tapasztalatok alapján az előny/kockázat szigorú (orvos általi) mérlegelésével a készítmény terhesség idején is szedhető.

A káliumpótlásnak általában nincs, vagy kicsi a hatása az anyatej káliumtartalmára. Nincs arra adat, hogy az anyának szájon át adagolt kálium bármilyen ártalmas hatást okozna az anyatejjel táplált csecsemőknél.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nincs arra adat, hogy a kálium készítményeknek hatása lenne a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességekre.

Hogyan kell szedni a Kaldyum kapszulát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:

Az adagolást az egyéni szükségletek szerint kell beállítani.

Felnőttek:

A készítmény ajánlott adagja a káliumhiány megelőzésére 2-3 kapszula/nap, a káliumhiány kezelésére 5-12 kapszula/nap, a szérum káliumszint rendszeres ellenőrzése mellett.

Kettőnél több kapszula alkalmazása esetén a napi adagot két vagy több részre kell osztani.

A kezelés során - különösen szív- és vesebetegség esetén - a szérum káliumszint rendszeres ellenőrzése mellett időnkénti EKG kontroll javasolt.

Alkalmazása gyermekeknél:

Gyermekek esetében kevés tapasztalat áll rendelkezésre.

Vesekárosodás

Súlyos veseelégtelenségben a Kaldyum kapszulát nem szabad alkalmazni (lásd a "Ne szedje a Kaldyum kapszulát" című fejezetet).

Májkárosodás

Nem végeztek vizsgálatokat májkárosodásban szenvedő betegek esetén.

Időskor

Időskorban a veseműködés lehetséges romlása miatt az adag csökkentése válhat szükségessé.

Az alkalmazás módja:

Általános esetben a gyógyszert étkezés közben vagy után szétrágás nélkül, bőséges folyadékkal kell bevenni.

Gyomorszondával történő táplálás esetén:

A kapszulahéj kinyitható, és annak tartalma a gyomorszondába töltendő ételhez, folyadékhoz keverhető.

Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

További mellékhatásokat ld. OGYÉI honlapon elérhető betegtájékoztatóban! 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Hogyan kell a Kaldyum kapszulát tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és az üvegen feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés) észleli.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Kaldyum kapszula?

- A készítmény hatóanyaga: 600 mg kálium-klorid retard kemény kapszulánként.

- Egyéb összetevők:

Mag: indigókármin (E132), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, talkum, dimetikon, 30%-os poliakrilát-diszperzió, mikrokristályos cellulóz.

Kapszulahéj: Felső rész: eritrozin (E127), indigókármin (E132), zselatin. Alsó rész: zselatin.

Milyen a Kaldyum kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Retard kemény kapszula; felső részén kék színű, alsó részén színtelen, átlátszó "OEL" méretű kemény zselatin kapszulába töltött, fehér vagy sárgásfehér és kék színű, szagtalan retard pelletek.

Csomagolás: 50 db, 70 db, 80 db, 90 db, 100 db vagy 120 db kapszula PE garanciazáras kupakkal lezárt átlátszó üvegben, dobozban. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Egis Gyógyszergyár Zrt.

Hírek

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A psoriasis a krónikus autoimmun betegségek közé tartozik, ami több mint 125 millió embert érint világszerte, vagyis a teljes népesség nagyjából 3 százalékát. Az arcon, a nyakon és a test más, jól látható részein megjelenő ezüstfehér pikkelyekkel borított, vaskos hámló foltok nem fertőznek, mégis súlyos negatív pszichológiai hatással vannak az érintettekre – mondja dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, infektológus, az Immunközpont orvosa.

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK