Erythema nodosum

Erythema nodosum

Szerző: Immunközpont.hu Létrehozva: 2023.06.27 14:30 | Módosítva: 2023.06.27 14:53

Az emberi test számos betegséggel szembesülhet, amelyek közül néhány a bőrön jelentkező tünetekkel jár. Az egyik ilyen betegség, amely jellegzetes bőrelváltozásokat okoz, az erythema nodosum. Ez a relatíve ritka, de fontos kórkép gyakran szisztémás jellegű, azaz más belső szerveket is érint. Ez a cikk célja, hogy alapos áttekintést nyújtson az erythema nodosumról, beleértve a klinikai jellemzőket, az okokat, a diagnózist, a kezelést és a prognózist.

Az erythema nodosum meghatározása és klinikai jellemzői

Az erythema nodosum okai és kiváltó tényezői

Az erythema nodosum diagnosztizálása

Az erythema nodosum kezelése 

Érdekes megfigyelés, hogy az erythema nodosum gyakrabban fordul elő bizonyos populációkban. Például, az északi Európában élő emberek körében a betegség ritkább, míg a mediterrán régióban vagy az Észak-Amerikában magasabb előfordulási arányt mutat. Ez azt sugallhatja, hogy genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.

Az erythema nodosum meghatározása és klinikai jellemzői:
Az erythema nodosum egy bőrbetegség, amelyet jellegzetes kiütések jellemzőek. Ez a betegség általában a lábakon, és ritkábban a karokon jelentkezik, különösen a lábszár elülső részén. A fő tünete azonban a bőrön kialakuló piros, fájdalmas csomók megjelenése.

Ezek a csomók duzzadtak, érzékenyek és tapintásra forróak lehetnek. Általában sima felületűek és simák, de idővel változó színűek lehetnek. Kezdetben élénk pirosak, majd a betegség előrehaladtával zöldes vagy sárgás árnyalatot ölthetnek. Ez a színváltozás az erythema nodosum egyik jellegzetessége.

Az erythema nodosum leggyakrabban fiatal nőket érint, de előfordulhat minden életkorban és mindkét nemnél. A pontos okai még nem teljesen ismertek, de bizonyos tényezők, például az autoimmun betegségek és fertőzések, kapcsolatba hozhatók a betegség kialakulásával. Az erythema nodosum megjelenése gyakran összefügg más alapbetegségek jelenlétével vagy bizonyos gyógyszerek szedésével.

Az erythema nodosum jellemző tüneteinek felismerése és megértése fontos a korai diagnózis és kezelés szempontjából. Amennyiben valaki tapasztalja a lábszáron vagy a karokon megjelenő fájdalmas, duzzadt, piros csomókat, érdemes orvoshoz fordulnia. Az orvos által végzett fizikális vizsgálat és a tünetek alapján a diagnózis felállítható.

Az erythema nodosum tünetei általában maguktól gyógyulnak, de bizonyos esetekben kezelés szükséges a fájdalom enyhítésére és a gyulladás csökkentésére. A kezelés függ az alapbetegségtől és az egyéni tünetektől. A betegség kialakulását kiváltó okok kezelése is fontos a tünetek enyhítése és a kiújulás megelőzése érdekében.

Az erythema nodosum okai és kiváltó tényezői:

Az erythema nodosum okainak és kiváltó tényezőinek feltárása fontos a betegség megértéséhez és hatékony kezeléséhez. A betegség leggyakrabban más betegségekkel vagy állapotokkal társul, és számos kiváltó tényező ismerete lehetővé teszi az alapbetegség vagy kiváltó ok kezelését. Az alábbiakban részletesebben ismertetem az erythema nodosum leggyakoribb okait és kiváltó tényezőit.

 • Autoimmun betegségek: Az erythema nodosum gyakran társul autoimmun betegségekkel, amelyekben az immunrendszer megtámadja saját sejtjeit és szöveteit. Ilyen betegségek közé tartozik például a szisztémás lupus erythematosus, a reumatoid artritisz és a Crohn-betegség. Az autoimmun folyamatok a szervezetben gyulladást és immunválaszt okoznak, ami hozzájárulhat az erythema nodosum kialakulásához.
 • Fertőzések: Egyes fertőző betegségek is okozhatják az erythema nodosumot. A streptococcus fertőzés, például torokgyulladás vagy mandulagyulladás, gyakran kapcsolódik a betegséghez. Emellett a tuberkulózis is egy ismert kiváltó ok lehet. A fertőzések a szervezet immunrendszerének aktiválódásához és gyulladásos válaszának kiváltásához vezethetnek, ami a bőrön megjelenő kiütéseket eredményezi.
  Kapcsolódó cikkünk

  Scleroderma vagy progresszív szisztémás sclerosis?

  Az első tünetek általában 40 éves kor körül kezdődnek, nők körében tízszer gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. A scleroderma és a progresszív (szisztémás) sclerosis változatos képe miatt, az érintetteknél eltérő tünetek jelentkezhetnek. Dr. Kádár János immunológust, az Immunközpont főorvosát a különbségekről kérdeztük.

 • Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek szintén provokálhatják az erythema nodosumot. Ilyenek például a szulfonamidok, amelyeket antibiotikumként és gyulladáscsökkentőként alkalmaznak, valamint bizonyos fogamzásgátlók és nem szteroid gyulladáscsökkentők. A pontos mechanizmus nem mindig ismert, de ezek a gyógyszerek kiválthatják az immunrendszer válaszát és a bőrreakciókat, amelyek erythema nodosumhoz vezethetnek.
 • Egyéb kiváltó tényezők: Egyes esetekben az erythema nodosum kiváltó okát nem lehet pontosan azonosítani. Bizonyos esetekben a betegség kialakulása után megelőző tényezők, például trauma, hideg vagy a lábak túlzott terhelése előzte meg a tünetek megjelenését. Ezek a tényezők valószínűleg a bőrre gyakorolt ​​fizikai hatások révén aktiválhatják az immunválaszt és az erythema nodosumot.

Az erythema nodosum okainak és kiváltó tényezőinek pontos megértése elengedhetetlen a megfelelő diagnózis és kezelés szempontjából. A betegség kiváltó okának azonosítása lehetővé teszi az alapbetegség vagy kiváltó tényező kezelését, amely hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez és a gyógyuláshoz. Fontos azonban megjegyezni, hogy az erythema nodosum minden esetben egyedi eset lehet, és az okok és kiváltó tényezők változhatnak az egyes betegeknél. Ezért az orvosi szakember által végzett alapos kivizsgálás és diagnózis elengedhetetlen az egyedi kezelési terv kidolgozásához.

Az erythema nodosum diagnosztizálása:

Kórtörténet és fizikális vizsgálat: Az orvos először részletesen megkérdezi a beteget a tüneteiről és az előzményeiről. Fontos információk lehetnek az előforduló fertőzések, autoimmun betegségek vagy gyógyszerek használata. Ezután alapos fizikális vizsgálatot végez, figyelve a bőrön megjelenő jellegzetes kiütésekre és csomókra.

Vérvizsgálatok: A vérvizsgálatok segítenek az alapbetegség vagy kiváltó ok azonosításában. Az orvos ellenőrzi a gyulladásos markerek (pl. C-reaktív protein, eritrocita ülepedési sebesség) szintjét, a fertőzésekre jellemző antitestek jelenlétét, valamint az immunológiai és reumatológiai tesztek eredményeit. Ezek a vizsgálatok segíthetnek kizárni vagy megerősíteni az autoimmun betegségek vagy fertőzések jelenlétét.

Bőrbiopszia: Ritkább esetekben az orvos bőrbiopsziát végezhet, amely során egy kis bőrmintát vesznek a kiütésekről. A mintát mikroszkóppal vizsgálják meg, hogy megerősítsék az erythema nodosum diagnózisát és kizárják más bőrbetegségeket.

Röntgenfelvételek: A röntgenfelvételek alkalmazása az erythema nodosum esetében nem mindig szükséges, de néha segíthet az alapbetegség vagy a kiváltó ok azonosításában. Különösen akkor hasznosak, ha gyanú merül fel a tuberkulózis vagy más szisztémás betegségek jelenlétére.

A diagnosztikai folyamat során az orvos összegyűjti a rendelkezésre álló információkat, és ez alapján állítja fel az erythema nodosum diagnózisát. Fontos azonban megjegyezni, hogy a betegség diagnózisa gyakran kihívást jelenthet, mivel más bőrbetegségek hasonló tüneteket okozhatnak. Ezért az orvosi konzultáció és a szakember véleménye elengedhetetlen a pontos diagnózis és megfelelő kezelés meghatározásához.

Az erythema nodosum kezelése:

 • Nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok): Az enyhe vagy közepesen súlyos tünetek kezelésére gyakran javasolják a nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazását. Ezek a gyógyszerek, mint például az ibuprofen vagy a naproxen, segítenek csökkenteni a fájdalmat, a duzzanatot és a gyulladást az érintett területeken. Az NSAID-ok általában szájon át szedhetők, és az orvos által javasolt adagolás szerint alkalmazandók.
 • Kortikoszteroidok: Súlyosabb vagy tartós tünetek esetén a kortikoszteroidok hatékonyak lehetnek az erythema nodosum kezelésében. Az orvos prednizon vagy más kortikoszteroidok adását javasolhatja, hogy csökkentse a gyulladást és enyhítse a tüneteket. Az ilyen típusú gyógyszerek azonban mellékhatásokkal járhatnak, ezért a kezelést figyelemmel kell kísérni, és az adagot fokozatosan csökkenteni kell a tünetek enyhülése után.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

 • Alapbetegség kezelése: Az erythema nodosum gyakran más betegségekkel vagy állapotokkal társul. Ezért a kezelés része lehet az alapbetegség kezelése is. Például, ha az erythema nodosum autoimmun betegséghez kapcsolódik, mint például a szisztémás lupus erythematosus vagy a reumatoid artritisz, az alapbetegség specifikus kezelési módjait alkalmazzák. Ha fertőzés okozza az erythema nodosumot, az antibiotikumok vagy más megfelelő antimikrobiális szerek használata lehet szükséges.
 • Tüneti kezelés: Az egyéb tünetek enyhítése érdekében további intézkedéseket is lehet tenni. Például a pihenés, a lábakra való emelés, a hideg vagy meleg borogatások alkalmazása, valamint a kényelmes, laza ruházat viselése segíthet a kellemetlenségek enyhítésében. Fontos az is, hogy elkerüljük az olyan kiváltó tényezőket, amelyek súlyosbíthatják az erythema nodosum tüneteit, például a sérüléseket vagy a károsodást okozó tevékenységeket.

Az erythema nodosum prognózisa és szövődményei:

Az erythema nodosum prognózisa általában kedvező, és a legtöbb esetben a betegség önmagában gyógyul, a tünetek spontán eltűnnek. A kezelés és az alapbetegség megfelelő kezelése segít csökkenteni az újbóli kiújulás esélyét. A betegség időtartama változó lehet, és általában néhány hét vagy hónapig tart, bár egyes esetekben akár több hónapig is eltarthat.

Az erythema nodosum súlyosabb esetekben szövődményekkel járhat. A krónikus bőrelváltozások, például pigmentáció vagy hegesedés kialakulhatnak az érintett területeken. Ezek a változások hosszú ideig fennmaradhatnak és esztétikai problémákat okozhatnak. Ritkább esetekben az erythema nodosum belső szervi szövődményeket is okozhat. Ez például ízületi gyulladást, szemgyulladást, tüdőgyulladást vagy ritkábban vese- vagy szívproblémákat jelenthet. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a szövődmények általában ritkák és átmenetiek, és az időben történő diagnózis és kezelés segíthet minimalizálni vagy megelőzni ezeket a komplikációkat.

Az erythema nodosum diagnózisa és kezelése során az orvos figyelemmel kíséri a beteg állapotát, és szükség esetén további vizsgálatokat vagy konzultációkat végezhet. A rendszeres orvosi ellenőrzés és az orvos utasításainak pontos betartása segíthet a tünetek megfelelő kezelésében és a szövődmények minimalizálásában, valamint az alapbetegség megfelelő kontrollálásában. 

Téma szakértője

 • Dr. Kádár János

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, immunológus, infektológus
 • Specialitások:
  • Szisztémás autoimmun betegségek (SLE-lupus, Sjögren, stb.)
  • Habituális vetélések immunológiai okai
  • Ismeretlen eredetű láz
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Hírek

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Szem- és szájszárazság? Így enyhítheti a Sjögren-szindróma tüneteit

Szem- és szájszárazság? Így enyhítheti a Sjögren-szindróma tüneteit

A Sjögren-szindróma az egyik leggyakoribb autoimmun betegség, ami elsősorban a 30-65 év közötti hölgyeket érinti, és az életminőséget jelentősen befolyásoló tünetekkel bír. Dr. Kádár Jánost, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakemberét kérdeztük arról, mire érdemes figyelniük a pácienseknek a hétköznapok során.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészségközpontok