Immunológia

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Orvos válaszol

Hargitai Boglárka

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

A tegnapi nap folyamán fájdalmas csomót észleltem a kulcscsontom alatt, ami mozgatható, és már a körülötte lévő területek is fájnak. 37.5 a hőemelkedésem éjszaka, nappal 37.3 körül mozog. Hetek óta fájnak az izületeim, és néha furcsa hasmenésem is előfordult mostanában, emiatt nagyon meg vagyok ijedve, hogy komoly a baj. A csomó megjelenése előtt 1 nappal egy szabadtéri rendezvény alkalmával bolhacsípésem lett a csomótól pár centire a mellkasomon, ami vörös, és duzzadt. Arra is gondoltam, hogy a csípéstől alakulhatott ki a nyirokcsomó duzzanat, fertőzés miatt. Jártam ultrahangon, az orvos csak kifejezetten a nyirokcsomót vizsgálta meg, a környező részeket nem, a leletre azt írta, hogy reaktív nyirokcsomó. Ön szerint állhat leukémia, vagy limfóma a tünetek hátterében?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Dr. Kádár János

Kedves Érdeklő,
jó vérkép mellett leukémia teljesen kizárható, lymphoma esetén jellemzően több nyirokcsomó megnagyobbodásával, gyulladásos folymatra utaló leletekkel és hosszabb kórtörténettel szoktunk találkozni. Az Ön által leírt esetben ilyeneket nem tetszett említeni.


Tisztelettel,
Kádár János dr.

Adrienn Szabó-Stárics

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Jelenleg ciklusmonitorozás alatt állok,jelenleg 19.napon domináns tüszőm sincs,előző hónapban 21.napon volt peteérésem. NK ölősejt vizsgálatot szeretnék csináltatni,mely ciklushoz kötött.Ezzel kapcsolatosan lenne kérdésem,ha 20.napon megyek el nem lesz korai?Nem ad fals eredményt?Vagy mehetek a 27.napon a hosszú ciklusom miatt,amely 32-35 napos? (Tudom,hogy 17-21.nap között szokták kérni,de az nekem nem kimondottan a ciklusom 2.fele)
Előre is köszönöm gyors válaszát!
Üdvözlettel: Adrienn

Dr. Kádár János

Kedves Érdeklődő,
valóban, hosszabb ciklus esetén későbbre esik az optimális időszak, az Ön esetén inkább a 20-25. nap között.

Tisztelettel,
Kádár János dr.

Norbert

Tisztelt Doktor ùr,

24 éves, férfi sportoló vagyok, egy éve derék panaszokkal, mióta sérvet kaptam egy emeléssel. Más izületi problémám nincs.
Régebben egy csontcintigráfiát még a gerincsérvem (L5-S1) miatt készítettek egy MR alapján észrevett kis haemangioma miatt, daganat kizárása céljából. A csontcintigráfia viszont az SI izületben kétoldali dúsulást mutatott ki, úgyhogy a sacroilietis gyanúja miatt reumatológus SI ízületi MR-t írt ki, továbbá egy HLA-B27 tesztet is kiírt. Autoimmunt szeretne kizárni.
Napok óta nem tudok aludni, mert gondolom, hogy Ankylosing Spondylitis-re gyanakszik, de igazából nem világosított fel, hogy ha HLA-B27 pozitív lesz, és az MR is sacroiliitis-t mutat majd ki, akkor mennyi az esélye annak, hogy autoimmun Ankylosing Spondylitis/Bechterew kór/Reaktív arthritis áll fent nálam? Elmondhatatlanul ideges vagyok.

Köszönöm válaszát.

Dr. Kádár János

Kedves Érdeklődő!

Pár adatot hadd írjak le a vélemény előtt:
1./ a csont-scintigraphia fölöttébb megbízhatatlanul értékelhető diagnosztikai jelként, inkább csak az ismert sacroileitis aktivitásának megítélésére használatos;
2./ a HLA-B27 inkább csak népességi-statisztikai szinten értékelhető, nem jelentős diagnosztikai kritérium,
3./ a hagyományos immunvizsgálatok szinte sohasem pozitívak SNSA-ban.

Javaslom, akkor beszéljünk, ha meg van az MR vizsgálati lelete is.
Tisztelettel,
Kádár János dr.

Gál

Tisztelt Doktor Úr!

Alkalmanként zuhanyzás közben az orrnyergem belsejénél illetve a szememnél heves viszketést érzek, pedig víz nem megy az orromba. Olykor pedig az orrom bedugul, majd kidugul teljesen véletlen szerűen. Tegnap egy vérkép eredménye durva allergiát jelölt, de még nem tudom mire lennék allergiás, amúgy pedig egyebekben tünetmentes vagyok. Ön szerint a panaszok mire utalhatnak?

Köszönettel

Dr. Kádár János

Tisztelt Kérdező,
Az allergia vizsgálat irányában érdemes tovább vizsgálódni.
Üdvözlettel:
Dr Kádár János

Erika

Tisztelt Doktor Nő! /Doktor Úr!
Csípőprotézis műtét előtt állok. Az ehhez szükséges vérkép vizsgálatkor derült ki, hogy a CRP értékem (33,9) valamint a WE értékem (43) magas, így kockázatos a műtét elvégzése. Kaptam Augmentint tbl. (2x1), mely szedésének 3-ik napján kontroll vérvételt rendelt el az aneszteziológus. Az antibiotikumtól sem ment sokkal lejjebb az értékem CRP 33,4 és a We 40). A műtét addig elhalasztásra került, míg a góc felszámolásra nem kerül. Az idő eléggé sürget, mert szeretném mihamarabb elvégeztetni a műtétet. Merre induljak?
Válaszát előre is köszönettel:
Dóczy Erika

Dr. Kádár János

Kedves Asszonyom, a vaktában adott antibiotikus kezelés csak ritkán szokott előre vinni, nem teljesen véletlen hát, hogy az igazolt bakteriális fertőzés hiányában adott Augmentin-szedésnek nem volt sikere.

Lehet valóban, hogy van valamilyen gyulladásos megbetegedés, de ez nem bizonyított, és ennek lokalizációjáról nincs adat.

Nem lehet az altatóorvoson „erőszakot tenni”, de a fenti eltérései nem jelentenek műtéti ellenjavallatot.

Amennyiben a gondos alapvizsgálatoknál – rutin labor, mellkas rtg, esetleg nőgyógyászati szűrés – nincs eltérés, akkor nemigen van továbblépési lehetőség, ésszerűen megmagyarázható irányban.



Amennyiben úgy kívánja, egy konzultáció erejéig készséggel rendelkezésére állok.

Tisztelettel,

Kádár János dr.

Szabó Gabriella

Tisztelt Doktor Nő! /Doktor Úr!
A Párom lábszárán először csak barna pigment foltok jelentek meg, majd kb. 1/2 év múlva ezek a foltok inkább piros kiütésekre hasonlítanak már és szinte az egész lábszárát befedik. Valamint a vádliján egybefüggő lilás "bevérzésnek" tűnő folt is megjelent. Azt mondja nem fáj neki, és ezért nem is nagyon foglalkozik vele. Engem annál inkább aggaszt, hogy valami nagy baj lehet a háttérben. Ön szerint jogos e az aggodalmam, és ha igen első körben milyen orvoshoz kellene fordulni? Nagyon várom a válaszát.
Üdvözlettel

Dr. Kádár János

Kedves Szabó Gabriella,

Lehet tovább is vizsgálni, de minden bizonnyal nincs elég nagy baj ahhoz, hogy agresszív immunológiai beavatkozások történjenek. További "rásegítő" probálkozásokat azonban megbeszélhetünk.

Tisztelettel,

Kádár János dr.

Kálmán

Udvozlom.
Elnezeset kerem miert nem megfeleloen irtam le az eredmenyeket.
Tehat a kovetkezok az Ig szintek: Reumatoid faktor szin:
IgG 43 U/ml, IgA 26U/ml,IgM 61 U/ml.
A labor korlapon ez van feltuntetve.
Tovabbi szep napot kivanok !
Udvozlettel : Kalman

Kedves Uram,

A fentiekben van immunbetegségre utaló adat, de a leírtak alapján nincsenek meg a kellő számú diagnosztikai kritériumok: nem elegendők az információk, vagy nem elegendőek az eltérései immunbetegség diagnózisának kimondásához. Legcélravezetőbbnek egy személyes megbeszélést/orvosi konzultációt tartanék.

Tisztelettel,

Kádár János dr.

Kálmán

Tisztelt doktor ùr !
22 eves sportember vagyok (ferfi) és az elmúlt hónapokban észrevettem,hogy izületi fájdalmaim vannak. Többek között minden reggel fajnak az ujjaim es megdagadnak , nem tudom összeszorítani ökölbe a kezem. Emelett faj a lábpárnam lépéseknel reggel kb 30percig. Eddig nem tulajdonitottam nagy jelentoseget neki. Azonban a karom a legproblemasabb , nem tudom kiegyenesíteni a konyokem miatt. Azt hittem h sport serules de szerintem tevedtem. Elmentem doktorhoz es elkuldott laborvizsgalatra. A crp eredmenyem (20,1 ) illetve az Rf 77,3. Ezutan elkuldtek artitis vizsgalatra es kijott az eredmenyem. Mely szerint IgG 43, IgA 26, IgM 43 , Oszteokalcin 21,9. Szeretném tudni , hogy mennyire súlyos az állapotom illetve, hogy ez reumatoid artitis-e ? A reggeli izuleti merevsegen kivul nincsen mas mas problémám. Nincs lázam , szaj vagy szemszarazsagom,nem vagyok faradekony vagy levert. Nagyon meg vagyok ijedve mert sportban képzelem el a jövőmet, de igy nagyon nehezkesse valik már a reggeli mozgas. A karom pedig mar egyaltalan nem tudom kiegyenesiteni.
Előre is köszönöm a válaszát !
Üdvözlettel: Kálmán

Kedves Uram, készséggel válaszolok a kérdésére, az Ig szinteket kérem, nézze meg ismételten, valami nem stimmel benne. (Nem értem, mit jelent az Ön értelmezésében az "arthritis vizsgálat", ill. valószínűleg elütés van a leletben.

Tisztelettel,

Kádár dr.

Nagy Erika

Kedves Doktor Úr/Hölgy!
2017.08.05.-én szültem a kislányomat császármetszéssel. Haza érkezésünk után 2 héttel hőemelkedés és alacsonyabb láz jelentkezett nálam (maximum 38,7). Szeptember 9-én kerültem kórházba 110es süllyedessel és 93as crp-vel. Több antibiotikumos kezelés és gyógykaparás után értékeim javultak 10 nap alatt, ezért haza is engedtek.Azóta is lázzal küzdök, a gyulladási értékeim nőttek. 115-össze süllyedés és 143-as crp. Hasi CT, mellkasrontgen, hemokultura negativ. Csak a láz maradt ami már egyszer 39,5 is volt. Lumbalast csinálnak még holnap. Már nem tudom mit lehetne tenni, másfél hónapja tart már. Enni keveset tudok és mindig fáradt vagyok, mellette pedig van egy 2 hónapos kislányom, akit egyedül nem is tudok ellátni.

Köszönöm válaszát!
Tisztelettel :
Nagy Erika

Úgy tűnik, sürgős orvosi vizsgálatra van szüksége. Kórházban van?

Sebőkné Gyarmati Krisztina

Tisztelt Hölgyem/Uram!
20 hónapos ikerpár egyikének kb. fél éve visszatérő ótvara van. Kizárólag fejbőrön, mindig legyengített immunállapot (vírusfertőzés, védőoltás, stb..) után jön elő. Nem közösségben kapta el és nem fertőzött tovább a 3 testvér és egyéb családtagok közül ez idő alatt senkit. Senki nem hiszi el nekem, hogy ez nem a klasszikus gennykeltő baci. A bőrgyógyászati kezelések ugyan hatnak, de mivel mindig visszatér a probléma, számomra autoimmun betegség merült fel. Egyetlen kérdésem van: találkoztak -e már efféle problémával?

Tisztelt Sebőkné,

20 hónapos korban a fejbőrön gyakran jelentkező tünet az úgynevezett koszmó (seborrhea capitis). A diagnózis felállításához szükséges a gyermek tüneteinek vizsgálata, ehhez kérem hogy jelentkezzen be szakvizsgálatra.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus, klinikai immunológus