Polymyalgia rheumatica

Szerző: Immunközpont.hu Létrehozva: 2023.09.23 09:19 | Módosítva: 2023.09.29 22:10

A polymyalgia rheumatica (PMR) egy gyulladásos mozgásszervi betegség, mely az 50 év feletti korosztályban a második leggyakoribb, az rheumatoid arthritis (RA) után. A PMR-t jellemzően a vállak, a csípők és a nyak erős fájdalma, valamint reggeli merevség kíséri, és a betegséghez általában az egész szervezetre kiterjedő heves gyulladás társul.

Mi az a polymyalgia rheumatica?

Kit érint a polymyalgia rheumatica?

Polymyalgia rheumatica tünetei

Polymyalgia rheumatica diagnózisa

Polymyalgia rheumatica kezelése

Polymyalgia rheumatica-val kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a polymyalgia rheumatica?

A polymyalgia rheumatica (PMR) egy olyan gyulladásos autoimmun betegség, amely általában az idősabb felnőtteket érinti. A polymyalgia rheumatica legjellemzőbb tünete a merev, fájdalmas izmok és az ízületek merevsége, általában a vállakban, a nyakban, a csípőben és a combokban. Ezek a tünetek gyakran reggelente erősebben jelentkeznek, és az érintettek nehezen tudnak felkelni vagy mozogni. A polymyalgia rheumatica -val élő embereknek gyakran nehézséget okoznak a mindennapi tevékenységek, például a hajmosás vagy az öltözködés.

A polymyalgia rheumatica oka nem teljesen ismert, de a betegség hátterében autoimmun reakciók állnak, amikor a saját immunrendszer tévesen támadja meg a test saját, egészséges szöveteit, ebben az esetben az izmokat és az ízületeket. Az PMR diagnózisa az orvos által elvégzett fizikális vizsgálat, a tünetek és a vértesztek alapján történik. A gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például kortikoszteroidok (prednizolon) általában hatékonyak a polymyalgia rheumatica kezelésében, és segítenek enyhíteni a tüneteket.

A polymyalgia rheumatica kezelése hosszú távú, és a kortikoszteroidok szedése mellett az orvosok figyelik a betegeket a mellékhatások és az alapbetegségek esetleges kezelési szükségleteinek felmérése érdekében. Fontos, hogy a polymyalgia rheumatica -val élő betegek rendszeresen konzultáljanak orvosukkal, és tartsák be az ajánlott kezelési tervüket a tünetek enyhítése és az életminőség javítása érdekében.[getMultiNewsFiveWithLabelID]

Kit érint a polymyalgia rheumatica?

A polymyalgia rheumatica (PMR) általában az idős felnőtteket érinti, és gyakran az 50 év feletti korosztályban diagnosztizálják. Bár ez a betegség bármelyik nemben előfordulhat, a nők valamivel gyakrabban érintettek, mint a férfiak.

Az PMR előfordulása földrajzi területtől és etnikai hovatartozástól függően változhat, de általánosságban elmondható, hogy az idősebb embereknél gyakoribb. Az PMR pontos oka nem ismert, de autoimmun reakciók állnak a háttérben, amikor a saját immunrendszer tévesen támadja meg a test saját egészséges szöveteit.

Fontos megjegyezni, hogy az polymyalgia rheumatica tünetei és súlyossága egyénenként változhatnak. Míg néhány beteg csak enyhe tüneteket tapasztal, másoknál súlyosabb izommerevség és fájdalom jelentkezhet.

Az polymyalgia rheumatica gyakran együtt jár más egészségügyi problémákkal, például a temporalis arteritis (óriássejtes arteritisz) nevű betegséggel, amely az artériák gyulladásával jár, különösen a fej területén. Az PMR és a temporalis arteritis gyakran hasonló tünetekkel járhat, és azoknál, akiknél az egyik betegséget diagnosztizálják, gyakran megvizsgálják, hogy a másik betegség is jelen van-e mert a két kórkép az esetek nagy százalékáan társul egymáshoz.

Az PMR kezelése általában gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például kortikoszteroidok, alkalmazásával történik. Fontos azonban, hogy az orvosok figyeljék az eseteket, mivel a kortikoszteroidok hosszú távú használata mellékhatásokat okozhat. Az PMR-val élő betegek rendszeres orvosi felügyelet alatt állnak, hogy a megfelelő kezelést kapják és a tüneteik enyhüljenek, ezzel javítva az életminőségüket.[getMultiNewsWithLabelID]

Polymyalgia rheumatica tünetei

A polymyalgia rheumatica (PMR) tünetei a következők lehetnek:

 • Izommerevség: Az egyik legjellemzőbb tünet az izmok merevsége, különösen reggelente vagy hosszabb inaktivitás után. Ez a merevség általában a vállakban, a nyakban, a csípőben és a combokban jelentkezik.
 • Izomfájdalom: Az érintett izmokban fájdalom jelentkezhet. Az izomfájdalom rendszerint a merevséggel együtt jelentkezik.
 • Ízületi merevség és fájdalom: Az ízületek, például a vállak, a csuklók, a térdek és a bokák is merevek lehetnek és fájdalmasak.
 • Gyengeség: A polymyalgia rheumatica -val élő emberek gyakran tapasztalnak izomerővesztést és gyengeséget az érintett területeken.
 • Fáradtság: Sok polymyalgia rheumatica -val élő beteg fáradtnak érzi magát, amely lehet a fájdalom és az általános gyulladás miatt.
 • Hőemelkedés: Néhány beteg hőemelkedést vagy lázat is tapasztalhat.
 • Súlycsökkenés: A polymyalgia rheumatica -val diagnosztizált betegeknél gyakran súlyvesztés is megfigyelhető.

Ezek a tünetek általában szimmetrikusan jelentkeznek, tehát például mindkét váll vagy mindkét csípő érintett lehet. A polymyalgia rheumatica tünetei gyakran hirtelen jelentkeznek, fellángolásszerűen, és gyorsan romolhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy a polymyalgia rheumatica tünetei hasonlítanak más reumatológiai betegségek, például rheumatoid artritisz vagy osteoartritisz tüneteihez. Azonban a polymyalgia rheumatica -t más betegségektől megfelelő vizsgálatok és diagnosztikai tesztek segítségével jól el lehet különíteni, például a vérvizsgálatokkal és a képalkotó vizsgálatokkal. Ha valaki úgy gondolja, hogy PMR tünetei jelentkeznek, fontos, hogy orvoshoz forduljon a diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében. Az időben elkezdett kezelés jelentősen enyhítheti a tüneteket és javíthatja az életminőséget.

Polymyalgia rheumatica diagnózisa

A polymyalgia rheumatica (PMR) diagnózisa egy olyan komplex folyamat, amely orvosi vizsgálatok, klinikai értékelések és laboratóriumi tesztek sokaságát igényli. Az alábbiakban olvasható a polymyalgia rheumatica diagnózisának főbb lépései:

 • Orvosi anamnézis: Az orvos először részletesen kikérdezi a beteget a tüneteiről, azok kezdetéről, intenzitásáról és időtartamáról. Fontos információkat gyűjt az általános egészségi állapotról és az esetleges egyidejű társbetegségekről.
 • Fizikális vizsgálat: Az orvos átfogó fizikális vizsgálatot végez, hogy megállapítsa az izommerevséget, az ízületi fájdalmat és más lehetségesen fennálló tüneteket. A polymyalgia rheumatica jellemző tüneteit, például a vállmerevséget és a nyaki merevséget, különösen figyelemmel kíséri.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: Bár nincs specifikus laboratóriumi teszt, amely egyértelműen diagnosztizálja az polymyalgia rheumatica -t, a vérkép és a vérkenet elemzése segíthet kizárni más betegségeket, például a rheumatoid artritiszt és a temporalis arteritist (óriássejtes arteritiszt), amelyek hasonló tünetekkel járhatnak.
 • A gyulladásos markerek elemzése: Az polymyalgia rheumatica -val élő betegeknél emelkedett gyulladásos mutatókat találunk a vérben, például a C-reaktív fehérje (CRP) és az eritrocita ülepedési sebesség (ESR) szintjét. Ezek a tesztek egyáltalán nem specifikusak, de segíthetnek az polymyalgia rheumatica diagnózisának megerősítésében.
 • Képalkotó vizsgálatok: Néha az orvosok képalkotó vizsgálatokat, például röntgenfelvételeket vagy ultrahangvizsgálatokat rendelhetnek az érintett ízületek vagy szövetek állapotának felmérésére.

A diagnózis eldöntéséhez az orvosnak ki kell zárnia más, hasonló tünetekkel járó betegségeket, leginkább a rheumatoid artritiszt. Ha az orvos felállította a PMR diagnózisát, és más betegségeket kizárhat, akkor kortikoszteroidokkal kezdheti meg a kezelést azonnal, és a páciens tüneteinek javulása azonnal észrevehető lesz.

Polymyalgia rheumatica kezelése

A polymyalgia rheumatica (PMR) kezelése általában gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, elsősorban kortikoszteroidokkal történik. A polymyalgia rheumatica kezeélére alkalmazott lépések:

 • Kortikoszteroidok: A leggyakoribb és hatékony kezelés az orális kortikoszteroidok, például a prednizolon alkalmazása. Ezek a gyógyszerek csökkentik a gyulladást az izmokban és az ízületekben, enyhítik a fájdalmat és a merevséget. Az orvos általában magasabb dózisban kezdi a kortikoszteroid kezelést, majd fokozatosan csökkenti a dózist a tünetek javulásával. Fontos, hogy a kortikoszteroidokat az orvos előírásainak megfelelően szedjék a betegek, és rendszeresen ellenőrizze az kezelőorvos a dózis hatékonyságát és a mellékhatásokat.
 • Egyéb gyógyszerek: Az polymyalgia rheumatica -val élő betegeknek néha más gyulladáscsökkentő gyógyszereket is lehet javasolni a kortikoszteroidokkal kombinációban, különösen, ha a kortikoszteroidok mellékhatásai problémát okoznak vagy a beteg nem reagál megfelelően a kezelésre. Ilyen gyógyszer lehet a metotrexát és az alendronát, amelyek segíthetnek a kortikoszteroidok dózisának csökkentésében és a csontvesztés megelőzésében, kombinációban adva pedig a hatékonyságuk  növekszik.
 • Fizioterápia: A fizioterápia vagy rehabilitációs gyakorlatok jótékony hatással vannak az izmok és az ízületek mozgékonyságának fenntartásában, valamint a merevség enyhítésében. Az egyéni terápiai tervet az orvos és a fizioterapeuta együttműködése alapján állítják össze.
 • Életmódbeli változtatások: Az egészséges életmód fenntartása, a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás segíthet az általános egészség megőrzésében és az izmok és az ízületek állapotának javításában. Fontos azonban, hogy az életmódbeli változtatásokat az orvos irányítása mellett hajtsa végre.
 • Rendszeres orvosi kontrollvizsgálatok: Az polymyalgia rheumatica -val élő betegeknek rendszeresen kell orvosi kontrollvizsgálatra járniuk a tünetek és a kezelés nyomon követése érdekében.

Az polymyalgia rheumatica hosszú távú kezelést igényel, de jó hír, hogy a kortikoszteroidok többségében hatékonyan enyhítik a tüneteket. Azonban fontos figyelni a kortikoszteroidok hosszú távú mellékhatásaira, például csontvesztésre és vércukorproblémákra. Az orvosok arra törekednek, hogy a lehető legkisebb hatékony kortikoszteroid dózissal kezeljék a betegeket, és figyelik a mellékhatásokat. Arra törekednek a hosszútávú kortikoszteroid terápia során, hogy minimalizálják a mellékhatásokat. Az időben elkezdett kezelés és az orvosi felügyelet segíthet az polymyalgia rheumatica -val élő betegeknek a tünetek enyhítésében és az életminőség javításában.

 

Összefoglalva tehát,a polymyalgia rheumatica (PMR) egy autoimmun gyulladásos betegség, amely főként az idősebb felnőtteket érinti. A jellemző tünetek közé tartozik az izommerevség, izomfájdalom, ízületi merevség és gyengeség. A diagnózis alapos orvosi vizsgálatok és laboratóriumi tesztek alapján történik. A kezelés alapja általában a kortikoszteroid terápia, amelyek csökkentik a gyulladást és enyhítik a tüneteket, de mellékhatásokkal járhatnak.

Az időben elkezdett és megfelelően kezelt polymyalgia rheumatica -val élő betegek életminősége javítható, és a tünetek enyhíthetők.[getTeamWithLabelID]

Hírek

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Szem- és szájszárazság? Így enyhítheti a Sjögren-szindróma tüneteit

Szem- és szájszárazság? Így enyhítheti a Sjögren-szindróma tüneteit

A Sjögren-szindróma az egyik leggyakoribb autoimmun betegség, ami elsősorban a 30-65 év közötti hölgyeket érinti, és az életminőséget jelentősen befolyásoló tünetekkel bír. Dr. Kádár Jánost, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakemberét kérdeztük arról, mire érdemes figyelniük a pácienseknek a hétköznapok során.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészségközpontok