Psoriasis

Psoriasis

Szerző: Immunközpont.hu Létrehozva: 2023.05.10 10:01 | Módosítva: 2023.05.10 15:00

A psoriasis (vagy más néven pikkelysömör) egy krónikus autoimmun bőrbetegség, melynek során a bőrsejtek túlzottan gyorsan növekednek és halmozódnak fel a bőr felszínén, így vörös, viszkető és pikkelyes elváltozásokat okozva. A betegség gyakran a könyökhajlatokban, térdeknél, fejbőrön és a felső testen jelenik meg, de bármelyik testrészen előfordulhat.

Psoriasis okai

Psoriasis diagnózisa

Psoriasis kezelése

Psoriasis hatása az életre 

A psoriasis egy krónikus autoimmun bőrbetegség, amelyet a bőrön megjelenő piros, viszkető, pikkelyes foltok jellemeznek. A psoriasis gyakran a bőrön kívül is megjelenhet, és hatással lehet a körmökre, az ízületekre és más belső szervekre is. Az esetek nagy részében a psoriasis egy életen át tartó állapot, és bár nincs gyógymódja, a tünetek kezelhetők.

Psoriasis okai

A psoriasis egy autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer hibásan észleli a saját sejtjeit idegen anyagokként és támadást indít ellenük. Az egészséges bőrsejtek általában 28-30 nap alatt megújulnak, de a psoriasisban szenvedőknél ez a folyamat mindössze néhány nap alatt megtörténik. Ennek eredményeképpen a bőrsejtek túlzottan felhalmozódnak, és pikkelysömörös plakkokat képeznek.

Az okok között szerepel az öröklődés is, ami azt jelenti, hogy a betegség hajlamát lehet örökölni. A psoriasis kialakulásában szerepet játszó gének azonban még nem teljesen ismertek. A környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a psoriasis kialakulásában. A stressz, az alkoholfogyasztás és a dohányzás például súlyosbíthatják a tüneteket. Az időjárási viszonyok is hatással lehetnek a betegségre, a hideg időjárás például szárazabbá teszi a bőrt és súlyosbíthatja a tüneteket.

A psoriasis kialakulásában szerepet játszó mechanizmusok közé tartozik az immunrendszerben található T-sejtek aktivációja is. Ezek az immunsejtek normális esetben a fertőzésekkel és az idegen anyagokkal szemben harcolnak, azonban a psoriasis esetében a bőrsejtekkel szemben indulnak támadásba. Ezen kívül a psoriasis kialakulásában szerepet játszó citokinok nevű molekulák is vannak, amelyek a gyulladásos folyamatokat szabályozzák. A psoriasis esetében a citokinok túlzott termelődése vezet a bőr gyulladásához és a pikkelysömörös plakkok kialakulásához.

Kapcsolódó cikkünk

Pajzsmirigy-alulműködés? Így csökkentheti a Hashimoto tüneteit

Aki rendszeresen fáradtnak, kimerültnek, kedvetlennek érzi magát, meglassult, nagy az alvásigénye, száraz a bőre, hullik a haja, esetleg hízik/nem tud fogyni, hiába figyel az étkezésére, székrekedésre hajlamos annak lehet, hogy Hashimoto-betegség miatt kialakult pajzsmirigy alulműködése van. Jó hír, hogy szakorvosi vizsgálattal ez könnyen felderíthető, a betegség tünetei pedig gyógyszeres kezeléssel és egészséges életmóddal jelentős mértékben enyhíthetők vagy megszüntethetők – magyarázza dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, az Immunközpont munkatársa.

A psoriasis további okai közé tartozik az immunrendszer és a bőr közötti kommunikáció megbomlása is. Az egészséges bőrben a sejtek közötti kommunikáció szabályozza a bőrsejtek növekedését és megújulását. A psoriasisban azonban a bőrsejtek kommunikációja megbomlik, ami a pikkelysömörös plakkok kialakulásához vezet.

Összefoglalva, a psoriasis kialakulásának okai összetettek, és a betegség kialakulásában számos tényező szerepet játszhat. Az öröklődés, a környezeti tényezők, a stressz, az alkoholfogyasztás és a dohányzás mind hozzájárulhatnak a psoriasis kialakulásához. Az immunrendszerben található T-sejtek aktivációja és a citokinok túlzott termelődése is szerepet játszik a betegség kialakulásában. Emellett az immunrendszer és a bőr közötti kommunikáció megbomlása is hozzájárulhat a pikkelysömörös plakkok kialakulásához. Azonban a psoriasis kialakulásának pontos mechanizmusai még mindig nem teljesen ismertek, és jelenleg nincs teljes gyógyulást eredményező kezelés a betegségre. Azonban a tünetek enyhítése és a betegség súlyosságának csökkentése lehetséges a megfelelő kezeléssel, amelynek célja az immunrendszer és a bőr közötti egyensúly helyreállítása.

Psoriasis diagnózisa

A psoriasis diagnózisa nem mindig egyszerű, mivel a betegség tünetei nagyon változatosak lehetnek és más bőrbetegségekhez hasonlíthatnak. Az orvosok általában a beteg történetét veszik fel, és részletes fizikai vizsgálatot végeznek, hogy megvizsgálják a bőrt, a hajat, a körmöket és az ízületeket. Ha a tünetek jellegzetesek, a diagnózis általában könnyen megerősíthető, de ha a tünetek nem egyértelműek, akkor további tesztek szükségesek lehetnek a pontos diagnózis meghatározásához.

A psoriasis diagnózisának megerősítéséhez fontos, hogy az orvos megvizsgálja a pikkelysömörös plakkokat. Ezek a plakkok jellegzetesek a psoriasisra, és általában pirosak vagy rózsaszínűek, enyhén kiemelkedők a bőr színétől, és fehér vagy ezüstös pikkelyekkel borítottak. Az orvos általában a bőrön lévő plakkokat vizsgálja meg, és néha kis mintákat is vesz a bőrből, hogy a laboratóriumban vizsgálják meg a sejtek és a baktériumok jelenlétét. Ha az orvos az ízületeket is érintő psoriasist gyanítja, akkor az ízületeket is megvizsgálja és röntgenfelvételeket készít.

Ha a beteg psoriasisra utaló tüneteket mutat, az orvosok általában a diagnózis megerősítése érdekében további teszteket is elvégeznek. Ilyen tesztek közé tartozik a vérvizsgálat, amely megmutathatja az esetleges gyulladásos folyamatok jelenlétét a szervezetben, és kimutathatja az artritiszt vagy a máj- és vesebetegségeket. Emellett a szöveti mintavétel, a biopszia is segíthet a diagnózisban. Ez a vizsgálat általában akkor javasolt, ha az orvosok nem biztosak a psoriasis tüneteinek okában, és kis darabokat vesznek a bőrből, amelyeket laboratóriumi vizsgálatra küldenek.

Fontos megjegyezni, hogy a psoriasis diagnózisának megerősítése csak a betegség jelenlétét mutatja, de nem jelent számos egyéb betegség kizárását, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak. A psoriasis pontos diagnózisának felállításának és megfelelő kezelésének érdekében az orvosok általában az egyedi betegi történetet, valamint az általános egészségi állapotot is figyelembe veszik.

Egyes esetekben a diagnózis felállítása azonban továbbra is nehéz lehet, mivel a psoriasis tünetei változók és különböző mértékűek lehetnek, valamint azok különböző testrészeket érinthetnek. Ebben az esetben az orvosok általában többféle vizsgálatot és tesztet is elvégeznek, hogy kizárják a többi bőrbetegséget, vagy más egészségügyi problémákat.

A diagnózis megerősítése után az orvosok megkezdik a megfelelő kezelés kiválasztását. A kezelési lehetőségek különbözőek lehetnek a psoriasis súlyosságától és típusától függően. A kezelések között szerepelhetnek helyi és szisztémás gyógyszerek, fényterápia, valamint a betegséggel kapcsolatos életmódbeli változások.

Összességében a psoriasis diagnózisa nem egyszerű, és az orvosoknak figyelembe kell venniük a beteg egyedi történetét és általános egészségi állapotát is a megfelelő diagnózis és kezelés kiválasztása érdekében. Az alapos vizsgálat és a diagnózis megerősítése azonban kulcsfontosságú a megfelelő kezelés és az egészséges életmód fenntartása szempontjából, amely hozzájárulhat a betegség tüneteinek csökkentéséhez és a beteg életminőségének javításához.

Psoriasis kezelése

A psoriasis kezelése egyedi és személyre szabott megközelítést igényel, amely figyelembe veszi a betegség súlyosságát, a beteg életkorát és az általános egészségi állapotát. A kezelési lehetőségek kombinálása és változatossága lehetővé teszi a betegek számára, hogy hatékonyabban kezeljék a tüneteket és javítsák az életminőségüket.

Az egyik leggyakrabban alkalmazott kezelési forma a helyi terápia, amely általában a betegség enyhe vagy közepes súlyosságával járó esetekben hatékony. A helyi kezelés általában a kortikoszteroidokat és a szalicilsavat tartalmazó kenőcsöket és krémeket foglalja magában. Ezek a hatóanyagok segítenek csökkenteni a gyulladást és a bőrsejtek növekedését, valamint hidratálják a bőrt és enyhítik a viszketést. A helyi terápiával kapcsolatban fontos azonban megjegyezni, hogy hosszú távú használatukkor mellékhatások kialakulhatnak, ezért a kezelést csak orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A szisztémás terápia azoknak a betegeknek ajánlott, akik a psoriasis súlyosabb tüneteivel küzdenek, és akiknél a helyi kezelések nem eredményeznek megfelelő hatást. A szisztémás terápia olyan gyógyszereket foglal magában, amelyeket orálisan vagy injekció formájában adagolnak. Ezek a gyógyszerek hatékonyan enyhítik a tüneteket, de mellékhatásaik lehetnek, és a szisztémás terápiát csak súlyos esetekben alkalmazzák. A biológiai terápiák, mint például az anti-TNF-alfa és az anti-interleukin-17A antitestek, új lehetőséget kínálnak a betegek számára, akiknél más terápiás módszerek nem hatékonyak.

A fototerápia egy másik hatékony kezelési lehetőség a psoriasisban szenvedő betegek számára. A bőrre adott ultraibolya sugárzás segíti a bőrsejtek növekedésének szabályozását és a gyulladás csökkentését. A fototerápia hatékonysága miatt sok beteg választja ezt a kezelési formát. Azonban a fototerápia rendszeres alkalmazása szükséges, és bizony os kockázatai is vannak, például a bőrrák kialakulásának veszélye.

Fontos megjegyezni, hogy a psoriasis egy krónikus betegség, amelynek jelenleg nincs gyógyító kezelése. Azonban a tünetek hatékony kezelése és a remisszió elérése lehetséges a megfelelő kezelések alkalmazásával és a betegség megfelelő kezelési tervvel történő követésével. Emellett a megfelelő életmódváltás, a stressz csökkentése és a kiegyensúlyozott táplálkozás is hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez és a betegség kezeléséhez. A psoriasis kezelése tehát multidiszciplináris megközelítést igényel, és az orvosok, a betegek és a betegek családtagjainak együttműködésével a betegség hatékonyan kezelhető és az életminőség javítható.

Psoriasis hatása az életre

A psoriasis jelentős hatással lehet a betegek életminőségére és pszichológiai állapotára is. A betegség megjelenése és a tünetek súlyossága gyakran csökkenti az önbizalmat és a társadalmi életben való részvételt, ami depresszióhoz és szorongáshoz vezethet. Ezért a betegeknek nem csak a testi tünetek kezelésére, hanem a pszichológiai támogatásra is szükségük van.

A psoriasis megértése és a megfelelő kezelésre való összpontosítás segíthet a betegeknek a tünetek kezelésében és az életminőség javításában. A betegeknek fontos, hogy konzultáljanak orvosukkal, ha bármilyen új tünetet tapasztalnak, és ne hagyják figyelmen kívül azokat a mellékhatásokat, amelyeket a kezelések okozhatnak.

Összefoglalva, a psoriasis egy krónikus betegség, amely a bőrsejtek túlzott növekedése és a gyulladásos folyamatok miatt alakul ki. A betegség számos tünettel járhat, amelyek közé tartoznak a vörös, pikkelyes bőrfoltok, a viszketés és a fájdalom. A psoriasis kezelése az életmódváltások, a helyi és szisztémás terápia, valamint a fototerápia alkalmazását foglalja magában. A betegeknek életen át tartó állapotra van szükségük, amely magában foglalja a tünetek kezelését, a bőr védelmét és a pszichológiai támogatást. A psoriasis megértése és a megfelelő kezelésre való összpontosítás segíthet a betegeknek a tünetek kezelésében és az életminőség javításában. 

Téma szakértői

Dr. Kádár János

Dr. Kádár János

belgyógyász, immunológus, infektológus

Hírek

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Szem- és szájszárazság? Így enyhítheti a Sjögren-szindróma tüneteit

Szem- és szájszárazság? Így enyhítheti a Sjögren-szindróma tüneteit

A Sjögren-szindróma az egyik leggyakoribb autoimmun betegség, ami elsősorban a 30-65 év közötti hölgyeket érinti, és az életminőséget jelentősen befolyásoló tünetekkel bír. Dr. Kádár Jánost, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakemberét kérdeztük arról, mire érdemes figyelniük a pácienseknek a hétköznapok során.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészségközpontok