Sclerosis multiplex

Sclerosis multiplex

Szerző: Immunközpont.hu Módosítva: 2023.07.10 14:09

A sclerosis multiplex (SM) egy krónikus idegrendszeri betegség, amely az idegsejtek károsodásával és az idegrendszer gyulladásos folyamataival jár. Az SM a központi idegrendszerre (agy és gerincvelő) hat, és különböző tüneteket okozhat, amelyek a betegeknél változhatnak.

Az SM fő jellemzője az idegsejtek körül kialakuló gyulladásos gócok vagy plakkok, amelyek az idegsejtek mielin burkát károsítják. A mielin az idegsejtek körül található védőréteg, amely felelős az idegimpulzusok hatékony vezetéséért. Az SM-szel küzdő betegeknél a gyulladásos folyamatok miatt a mielin károsodik vagy elpusztul, ami az idegimpulzusok zavartalan átvitelének akadályát jelenti.

Sclerosis multiplex tünetei

Az SM tünetei változatosak lehetnek, és az egyénénként változóak, azaz nem minden beteg tapasztalja ugyanazokat a tüneteket. Az alábbiakban ismertetjük a sclerosis multiplex leggyakoribb tüneteit:

 1. Izomgyengeség és mozgási nehézségek: Az SM gyakran okoz izomgyengeséget, amely bármely izomcsoportot érinthet. Az izmok erejének csökkenése miatt nehézségek merülhetnek fel a járásban, a lépcsőzésben vagy a mindennapi mozgásban. A test bizonyos részeinek (pl. karok, lábak) elvesztése is előfordulhat.

 2. Egyensúlyproblémák és koordinációs nehézségek: Az SM hatással lehet az agy és a gerincvelő egyensúlyi és koordinációs központjaira, ami az egyensúly elvesztéséhez és a koordináció zavaraihoz vezethet. Ez megnehezítheti a mozgást és növelheti a sérülés kockázatát.

 3. Látásproblémák: Az SM gyakran befolyásolja a látóidegeket, ami különböző látásproblémákhoz vezethet. Ez lehet homályos látás, színérzékelési zavarok, diplopia (kettős látás) vagy látótérkiesés.

 4. Fáradtság: Az SM-től szenvedő betegek gyakran tapasztalnak kimerültséget és állandó fáradtságot. Ez az ún. SM-fáradtság, amely jelentősen befolyásolhatja a mindennapi tevékenységeket és a teljesítőképességet.

 5. Érzékenységvesztés: Az SM hatással lehet az érzékszervekre, és érzékenységvesztést okozhat. Ez lehet érzéketlenség, zsibbadás vagy bizsergés az egyik vagy több testrészben.

 6. Beszéd- és nyelészavarok: Az SM előrehaladtával a beszéd- és nyelészavarok is jelentkezhetnek. Ez lehet nehézség a beszéd megértésében vagy a megfelelő szavak kiejtésében. 

  Kapcsolódó cikkünk

  Mi okozhatja a nyirokcsomók megnagyobbodását?

  Fertőzések következtében a nyirokcsomók megduzzadnak, majd a betegség leküzdésével visszanyerik eredeti állapotukat. Aggodalomra ad okot, ha a nyirokcsomók megnagyobbodása látszólag ok nélkül következik be, vagy a fertőzés megszűnését követően, hetek alatt sem múlik el.

Fontos megjegyezni, hogy az SM tünetei általában időszakosan vagy hullámzóan jelentkeznek. Ez azt jelenti, hogy a tünetek rosszabbodhatnak (exacerbáció) és időszakosan enyhülhetnek (remisszió). Az SM progresszív jellege miatt a tünetek idővel általában súlyosbodhatnak. Az egyének tünetei és tünetmentes időszakai változóak lehetnek, és minden beteg esetében egyedi lehet a betegség lefolyása.

Sclerosis multiplex kóroki háttere

Az SM egy autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer tévesen támadja meg a saját szöveteket. Az SM esetében az agy és a gerincvelő idegrostjait borító és védő mielinréteg károsodik. A mielinhüvelyt gyakran hasonlítják az elektromos vezetékek szigetelőburkolatához. Ha sérül, az idegrostokban futó elektromos impulzusok lassulhatnak vagy nem jutnak át, és az idegrostok maguk is sérülhetnek.

A sclerosis multiplex (SM) kóroki hátterének megértése még mindig folyamatban van, és számos tényezőt feltételeznek, amelyek hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. Az SM kialakulásában több tényező kombinációja játszhat szerepet, beleértve a genetikai hajlamot, az immunrendszer diszfunkcióját és a környezeti tényezők hatásait.

 1. Genetikai tényezők: Az SM genetikai összetevője jelentős. A kutatások azt sugallják, hogy a betegség kialakulásában a genetikai hajlam szerepet játszhat. Azoknál az egyéneknél, akiknek már családtagjukban előfordult SM, nagyobb az esélye a betegség kialakulásának.

 2. Immunrendszer diszfunkciója: Az SM egy autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer tévesen támadja meg a saját szöveteket, konkrétan az idegsejteket és az idegsejtek burkolatát, a mielint. Az immunrendszerben fellépő zavarok miatt az immunsejtek megtámadják és károsítják a mielint, aminek következtében az idegimpulzusok zavartalan átvitele nehézkessé válik.

 3. Környezeti tényezők: Különböző környezeti tényezőknek is szerepet tulajdonítanak az SM kialakulásában. A vírusfertőzések, például az Epstein-Barr vírus (EBV), a herpeszvírusok vagy a chlamydia pneumoniae, egyes kutatások szerint kapcsolatban lehetnek az SM kialakulásával. Azonban ezek a tényezők csak a betegség kialakulásában való esély növeléséhez járulhatnak hozzá, és nem szükségszerűen vezetnek az SM kialakulásához.

 4. Falósejtek szerepe: A kutatások rámutatnak arra, hogy az SM-ben a falósejtek, vagy más néven makrofágok, központi szerepet játszanak a kórfolyamatban. A falósejtek olyan immunsejtek, amelyek felelősek a kóros anyagok és idegen anyagok eltávolításáért a szervezetben. Az SM-ben a falósejtek megtámadják az idegek mielint alkotó sejteket és elpusztítják azokat, elősegítve az idegsejtek károsodását és az SM-tünetek kialakulását.

Fontos megjegyezni, hogy a sclerosis multiplex kóroki hátterének pontos mechanizmusai még mindig intenzív kutatás tárgyát képezik, és további vizsgálatokra van szükség a teljes kép tisztázásához.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Sclerosis multiplex kezelése

A sclerosis multiplex (SM) kezelése komplex és többirányú megközelítést igényel. Az SM kezelése elsősorban az aktuális tünetek enyhítésére, a betegség lefolyásának lassítására és a beteg életminőségének javítására irányul.

Immunmoduláns kezelés: Az immunmoduláns kezelés is alkalmazható sclerosis multiplex (SM) esetén. Az immunmoduláns gyógyszerek olyan terápiás szerek, amelyek befolyásolják az immunrendszer működését, és céljuk az immunrendszer működésének szabályozása. A túl gyenge immunműködés immunstimuláció (azaz immunserkentés), míg az immunrendszer tévesen eltúlzott működése immunszupresszió (azaz immungátlás) útján kezelhető. A sclerosis multiplex egy autoimmun betegség, így annak betegségmódosító terápiája az immunszupresszióra épül.  Az immunmoduláns kezelés az SM-ben gyakran használt és hatékony megoldás lehet a betegség progressziójának lassítására és a tünetek enyhítésére. 

Plazmafrézis: A plazmaferézis egy terápiás eljárás, amely a beteg vére szűrésén alapul. Ez a kezelési módszer a kórosan működő immunsejteket vagy antitesteket távolítja el a vérplazmából, miközben a vörösvérsejteket és a vérlemezkéket visszajuttatja a betegbe. A plazmaferézis segíthet csökkenteni a gyulladást és enyhíteni az sclerosis multiplex (SM) tüneteit. A plazmaferézis hatására csökkenhet a kóros immunreakciók és az autoimmun folyamatok aktivitása, aminek eredményeként csökkenhet a gyulladás az idegrendszerben. Ez enyhítheti az SM tüneteit és segíthet stabilizálni a beteg állapotát.

Csatlakozzon Ön is az autoimmun betegséggel - teljes életet Facebook csoportunkhoz, melynek szakmai hátterét az Immunközpont biztosítja.
Csoportunk célja, hogy segíthessük az érintetteket mindennapi életükben, megoszthassák egymással kérdéseiket és szakami támogatást kapjanak!

Facebook oldal: Immunközpont

Facebook csoport: autoimmun betegséggel - teljes életet  

Téma szakértője

 • Dr. Kádár János

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, immunológus, infektológus
 • Specialitások:
  • Szisztémás autoimmun betegségek (SLE-lupus, Sjögren, stb.)
  • Habituális vetélések immunológiai okai
  • Ismeretlen eredetű láz
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Hírek

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A psoriasis a krónikus autoimmun betegségek közé tartozik, ami több mint 125 millió embert érint világszerte, vagyis a teljes népesség nagyjából 3 százalékát. Az arcon, a nyakon és a test más, jól látható részein megjelenő ezüstfehér pikkelyekkel borított, vaskos hámló foltok nem fertőznek, mégis súlyos negatív pszichológiai hatással vannak az érintettekre – mondja dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, infektológus, az Immunközpont orvosa.

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK