Immunológia
Hashimoto-betegség

Hashimoto-betegség

Szerző: Immunközpont.hu Létrehozva: 2023.05.15 15:52 | Módosítva: 2023.05.23 11:17

A Hashimoto-betegség egy autoimmun betegség, amely a pajzsmirigy működésének zavarával jár. Ez a betegség elnyomja a pajzsmirigy hormontermelését, ami lassú anyagcserét, fáradtságot és más tüneteket okoz. Ebben a cikkben részletesen mutatjuk be a Hashimoto-betegséget, beleértve a tüneteket, okokat, diagnózist és kezelést.

Hashimoto-betegség tünetei

Hashimoto-betegség okai

Hashimoto-betegség diagnózisa

Hashimoto-betegség kezelése

Hashimoto-betegség megelőzése

Hashimoto-betegség tünetei

A Hashimoto-betegség tünetei általában lassan és fokozatosan jelentkeznek, és sokáig enyhék lehetnek, ami megnehezíti a korai felismerést. A Hashimoto-betegség tünetei változatosak és széleskörűek lehetnek. Bár minden egyén egyedi tüneteket tapasztalhat, az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb tüneteket:

 • Fáradtság és kimerültség: Az egyik leggyakoribb tünet a tartós fáradtság és kimerültség érzése. A betegek fáradtnak érzik magukat még pihenés után is, és nincs elegendő energiájuk a mindennapi tevékenységekhez.
 • Hízás és nehézség a fogyásban: A Hashimoto-betegség hatására a metabolizmus lelassul, ami fokozott hajlamot eredményez a súlygyarapodásra. A betegek gyakran tapasztalják, hogy nehézségeik vannak a súlycsökkenés elérésében, még a megfelelő étrend és testmozgás mellett is.
 • Hideg érzés: A pajzsmirigy alulműködése miatt a testhőmérséklet csökkenhet, ami hideg érzést okozhat. A betegek könnyebben megfagynak, még meleg környezetben is.
 • Száraz bőr és hajhullás: A Hashimoto-betegségben szenvedők gyakran tapasztalnak száraz, berepedezett bőrt, valamint hajhullást. A bőr és a haj textúrája is megváltozhat, és a haj vékonyabbá, törékenyebbé válhat.
 • Koncentrációs nehézségek és memóriazavarok: A betegek jelenthetik, hogy nehezebben koncentrálnak, emlékeznek vagy észlelik a mentális köd érzését. Az agyi funkciók lassulhatnak, ami befolyásolhatja a memóriát és a mentális éberséget.
 • Izom- és ízületi fájdalmak: A Hashimoto-betegség izom- és ízületi fájdalmakat is okozhat. A betegek tapasztalhatnak merevséget, duzzanatot, ízületi gyulladást és általános izomfájdalmat.
 • Hangulatváltozások és depresszió: Az alacsony pajzsmirigyhormon-szintek hatással lehetnek az agy kémiai egyensúlyára, ami hangulatváltozásokhoz és depresszióhoz vezethet. A betegek gyakran jelenthetik a szomorúság, a reménytelenség és az érdeklődés elvesztését.
 • Székrekedés: A pajzsmirigy alulműködése lassíthatja az emésztőrendszer működését, ami székrekedést eredményezhet. A betegek gyakran tapasztalnak nehézséget a rendszeres és könnyű székletürítésben.
  Kapcsolódó cikkünk

  Sjögren-szindróma: minél korábban jelentkezik, annál súlyosabb

  A Sjögren-szindróma elsősorban 40 év feletti hölgyek körében fordul elő. Kutatók megfigyelték, hogy ha ennél korábban, 35 éves kor előtt kialakul, akkor van, hogy súlyosabb betegséget jelez. Az autoimmun kórkép tüneteiről dr. Kádár János immunológust, az Immunközpont főorvosát kérdeztük.

Hashimoto-betegség okai

A Hashimoto-betegség okai összetettek és több tényező kombinációja játszhat szerepet a betegség kialakulásában. A Hashimoto-betegség fő oka az immunrendszer hibás működése, amely során a szervezet tévedésből támadja meg saját pajzsmirigysejtjeit, mint idegen anyagot. Ennek eredményeként az immunsejtek gyulladást és károsodást okoznak a pajzsmirigyben, aminek következtében a pajzsmirigy hormontermelése lelassul.

A Hashimoto-betegség pontos kiváltó okai nem teljesen ismertek, azonban számos tényező befolyásolhatja a betegség kialakulását. A genetikai hajlamnak jelentős szerepe van, és a betegség családi halmozódást mutathat. A kutatások azt mutatják, hogy bizonyos gének változatai növelhetik az egyének hajlamát a Hashimoto-betegség kialakulására.

Emellett környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a Hashimoto-betegség kialakulásában. A környezeti tényezők közé tartozhatnak a vírusfertőzések, a dohányzás, a szennyezett levegő, valamint a jód hiánya vagy túlzott bevitel is. Ezek a tényezők hozzájárulhatnak az immunrendszer diszfunkciójához és a pajzsmirigy autoimmun reakciójához.

Fontos megjegyezni, hogy a Hashimoto-betegség kialakulásában az immunrendszer és a genetikai hajlam összetett kölcsönhatása játszik szerepet. Egyének, akik genetikailag hajlamosak a betegségre, nagyobb valószínűséggel fejlődnek ki a betegség, ha különböző környezeti tényezők is jelen vannak.

A Hashimoto-betegség okainak megértése továbbra is aktív kutatási terület és a tudományos közösség folyamatosan vizsgálja azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulhatnak a Hashimoto-betegség kialakulásához. A betegség összetett természete miatt a pontos okok feltárása és az egyéni kockázatfaktorok azonosítása további kutatást igényel.

Hashimoto-betegség diagnózisa

A Hashimoto-betegség diagnózisa a következő lépésekből áll. Először is, az orvos részletesen megvizsgálja a beteg tüneteit és orvosi előzményeit. Fontos, hogy a beteg részletesen beszéljen a tapasztalt tünetekről, a fáradtságról, a hízásról, a hideg érzésről, a bőr és a haj állapotáról, valamint az esetleges más tünetekről.

A fizikai vizsgálat során az orvos megnézi és megvizsgálja a pajzsmirigyet. A pajzsmirigy méretét, tapintását és érzékenységét ellenőrzik. Ha a pajzsmirigy megnagyobbodott vagy érzékeny, ez utalhat az autoimmun gyulladás jelenlétére.

A következő lépés a vérvizsgálat elvégzése a pajzsmirigy hormonok és az antitestek szintjének meghatározására. A vérvizsgálat során meghatározzák a pajzsmirigy működését szabályozó hormonok, például a pajzsmirigyhormon (T4 és T3) és a pajzsmirigyet stimuláló hormon (TSH) szintjét. Az alacsony pajzsmirigyhormon-szintek és a magas TSH-szint a Hashimoto-betegség jellegzetes jelei lehetnek.

Emellett a vérvizsgálat során ellenőrzik az antitestek jelenlétét, amelyek a Hashimoto-betegségre jellemzőek. A leggyakoribb antitestek a pajzsmirigy peroxidáz (TPO) elleni antitestek. Ha a TPO-ellenes antitestek jelen vannak a vérben, ez erősíti a Hashimoto-betegség diagnózisát.

A diagnózis megerősítése érdekében az orvos más kiegészítő vizsgálatokat is elvégezhet, például pajzsmirigy ultrahangot. Az ultrahang segítségével részletesebb információkat kaphatnak a pajzsmirigy szerkezetéről és méretéről, valamint az esetleges csomók vagy elváltozások jelenlétéről.

Fontos megjegyezni, hogy a diagnózis felállításához több lépés és teszt szükséges. Az orvos szakértelme és tapasztalata elengedhetetlen a pontos diagnózis meghatározásában. Ezért fontos, hogy a betegek szakorvoshoz forduljanak a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Hashimoto-betegség kezelése

A Hashimoto-betegség kezelése a tünetek enyhítését és a pajzsmirigy hormonok helyreállítását célozza meg. A leggyakoribb kezelés a szintetikus pajzsmirigy hormonok, például a levotiroxin (T4) pótlása. Ezeket a hormonokat rendszeresen kell bevenni, és a dózist az orvos utasításának megfelelően módosítják és ellenőrzik a betegség tüneteinek és a laboreredményeknek megfelelően. A pajzsmirigy hormonpótlás segít normalizálni a pajzsmirigy működését és csökkenti a tüneteket.

Fontos az is, hogy az orvos rendszeresen ellenőrizze a beteg pajzsmirigy hormonszintjét, hogy a megfelelő dózist és kezelést biztosítsa. A pajzsmirigy ultrahang vizsgálata is segíthet a pajzsmirigy állapotának és méretének nyomon követésében.

Emellett a betegeknek oda kell figyelniük az egészséges életmód fenntartására. Ez magában foglalja az egészséges táplálkozást, a testmozgást és a stressz kezelését. A táplálkozásban fontos szerepet játszanak a jód- és szelénforrások, mivel ezek az elemek szükségesek a pajzsmirigy hormonok termeléséhez. Az egészséges táplálkozás és az aktív életmód segíthet a testsúly kontrollálásában és az általános jóllét fenntartásában.

Az alternatív terápiák, mint például a táplálékkiegészítők és a gyógynövények, néhány beteg számára segíthetnek a tünetek enyhítésében. Azonban ezeket a módszereket mindig az orvossal való konzultációt követően kell alkalmazni, mivel az önkényes kezelés súlyos következményekkel járhat.

A Hashimoto-betegség kezelése hosszú távú és állandó gondozást igényel. A rendszeres orvosi ellenőrzések és a pajzsmirigy hormonpótlás szükségesek ahhoz, hogy a betegek tünetmentesen élhessenek. A betegség idővel változhat, és az orvosnak szükséges lehet a kezelés módosítása a betegség állapotának megfelelően.

Hashimoto-betegség megelőzése

A Hashimoto-betegség megelőzése nem lehetséges, mivel az okok pontos mechanizmusa ismeretlen. A genetikai tényezők azonban szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában, így a családi anamnézis figyelembevételével a betegség kockázatát lehet csökkenteni. Emellett az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás és a stressz kezelése általános jól létünket és immunrendszerünket erősítheti, és segíthet megelőzni vagy csökkenteni az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát.

Összefoglalva, a Hashimoto-betegség autoimmun eredetű pajzsmirigybetegség, amely a pajzsmirigy hormontermelésének zavarával jár. A betegség tünetei általában lassan és fokozatosan jelentkeznek, és enyhe lehetnek. A betegség diagnosztizálása a tünetek, a fizikai vizsgálat és a vértesztek alapján történik, amelyek az antitestek és a hormonszintek elemzését foglalják magukban. A Hashimoto-betegség kezelése a pajzsmirigy hormonpótláson alapul, amelyet rendszeresen kell szedni, és amelyet az orvos ellenőriz. Az egészséges életmód fenntartása, beleértve az egészséges táplálkozást és a testmozgást, szintén fontos a betegség kezelésében és a tünetek enyhítésében.

A Hashimoto-betegség krónikus és hosszú távú betegség, és a betegeknek szorosan együtt kell működniük az orvossal a megfelelő kezelés és gondozás érdekében. Az orvosi előírások betartása, a rendszeres orvosi vizsgálatok és a megfelelő életmód segíthetnek a tünetek enyhítésében és a jobb életminőség elérésében a Hashimoto-betegséggel élő emberek számára. 

Téma szakértői

Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

belgyógyász, endokrinológus, immunológus
Sarnyai Tünde

Sarnyai Tünde

gyermekdietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Hírek

6+1 teendő kullancscsípés esetén

6+1 teendő kullancscsípés esetén

A kullancscsípés komoly egészségügyi kérdéseket vet fel, mivel a kullancsok potenciálisan betegségeket terjeszthetnek. A legfontosabb az, hogy nyugodt maradjon, és megfelelően reagáljon a csípésre. Ez a cikk áttekintést nyújt arról, hogy mit tegyen, ha megcsípte egy kullancs, és hogyan minimalizálja a lehetséges egészségügyi kockázatokat.

A sokízületi gyulladás nem csak az ízületeket betegíti meg

A sokízületi gyulladás nem csak az ízületeket betegíti meg

Rheumatoid arthritis (RA) néven is ismert az ízületi gyulladás autoimmun formája. Nevével ellentétben azonban a betegség tünetei nem korlátozódnak kizárólag az ízületekre. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa elmondta, hogy milyen panaszok fordulhatnak még elő a betegeknél és mit tehetünk a kezelés érdekében.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok