Reumatoid arthritis

Reumatoid arthritis

Szerző: Immunközpont.hu Módosítva: 2024.05.23 12:09

A reumatoid arthritis (RA) egy krónikus autoimmun betegség, amely az ízületeket, és néha a belső szerveket is érinti. Ez a leggyakoribb krónikus ízülei gyulladás. A lakosság 3%-át érinti. Elsősorban nőket. 40 éves kor környékén kezdődik, családi halmozódást mutat.

Reumatoid arthritis tünetei

Reumatoid arthritis okai

Reumatoid arthritis diagnózisa

Reumatoid arthritis kezelése

Online Bejelentkezés

Dr. Kiss Csaba PhD

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

A reumatoid arthritis (RA) egy autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer tévesen támadja meg az ízületeket és a szöveteket. Ez a folyamat gyulladást és ízületi károsodást okoz, ami a mozgás korlátozásához, fájdalomhoz és merevséghez vezethet. A reumatoid arthritis általában mindkét oldalon szimmetrikusan érinti az ízületeket, és más tüneteket is okozhat, például fáradtságot, lázat és általános rossz közérzetet.

Reumatoid arthritis tüneteifáradékonyság

Reggeli merevség: Az érintett ízületek merevsége és fájdalma a nap első óráiban jelentkezhet, amikor az illető felkel.

Ízületi fájdalom és duzzanat: Az érintett ízületek fájdalmasak és duzzadtak lehetnek. Az ízületek érintettsége változó lehet, az ujjak, kéz, csukló, könyök, váll, térd, boka, vagy a lábujjak közül bármelyik ízület érintett lehet.

Izomgyengeség: Az izmok kimerültsége és gyengesége gyakran jelentkezik a betegeknél, különösen, ha a reumatoid arthritis előrehaladt állapotban van.

Láz és hidegrázás: Néhány betegnek láz, hidegrázás és általános rossz közérzete lehet, különösen az ízületi gyulladás fellángolásakor.

Bőrproblémák: A reumatoid arthritis bőrproblémákat is okozhat, például a bőrön megjelenő vörös, viszkető kiütéseket, vagy reumatoid csomókat, amelyek fájdalmas duzzanatok a bőr alatt.

Szemproblémák: Az ízületi gyulladás hatással lehet a szemre is, és különböző szemproblémákat okozhat, például szemszárazságot, kötőhártya-gyulladást és szemfájdalmat.

Étvágytalanság és fogyás: Az ízületi gyulladás és a betegség egyéb tünetei a betegeknél étvágytalanságot és fogyást okozhatnak.

Összességében, a reumatoid arthritis egy olyan autoimmun betegség, amely számos tünettel járhat, nem csak ízületi problémákkal. Az előrehaladott stádiumban az ízületi deformitás, az izomgyengeség és a belső szervek érintettsége is előfordulhat. Az időben történő diagnózis és kezelés segíthet a tünetek enyhítésében és a reumatoid arthritis előrehaladásának lassításában. 

Kapcsolódó cikkünk

Gyermekvállalás sokízületi gyulladással

Mint a legtöbb krónikus betegség esetében, a reumás ízületi gyulladás kapcsán is kérdések sora vetődik fel a gyermekvállalás előtt. Veszélyesek-e a szedett gyógyszerek a magzat egészségére? Mennyire nehezítik majd meg a betegséggel járó tünetek a terhességet? Ilyen és további, gyakran felmerülő kérdésekre keresünk választ dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosának segítségével.

Reumatoid arthritis okai

Az, hogy kinél alakulhat ki a reumatoid arthritis, számos tényező játszhat szerepet, többek között genetikai hajlam, környezeti hatások és hormonális változások.

A reumatoid arthritis okai még mindig nem teljesen ismertek, de a kutatók azon dolgoznak, hogy megtalálják a betegség pontos kiváltó okait. Az alábbiakban bemutatjuk azokat a tényezőket, amelyekkel kapcsolatban a kutatások eddig eredményeket hoztak.

Genetikai hajlam

A reumatoid arthritis kialakulásában az egyik legfontosabb tényező a genetikai hajlam. A betegség nagyobb valószínűséggel alakul ki azoknál az embereknél, akiknek családjában már előfordult a reumatoid arthritis. Azonban a genetikai tényezők nem teljesen határozzák meg a reumatoid arthritis kialakulását, mivel a reumatoid arthritis kialakulhat olyan embereknél is, akiknél nincs családi előzmény.

Környezeti hatások

A környezeti hatások is fontos szerepet játszanak a reumatoid arthritis kialakulásában. A dohányzás, a légszennyezés, a fertőzések és az éghajlati tényezők mind hozzájárulhatnak a reumatoid arthritis kialakulásához. A reumatoid arthritis kialakulásában a legfontosabb környezeti tényezők közé tartozik a dohányzás, mivel a dohányfüst olyan anyagokat tartalmaz, amelyek aktiválják az immunrendszert és növelik a betegség kialakulásának kockázatát.

Hormonális változások

Az reumatoid arthritis kialakulásában a hormonális változások is fontos szerepet játszhatnak. A reumatoid arthritis gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál, ami arra utal, hogy a hormonok szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.

Autoimmun folyamatok

A reumatoid arthritis autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer a szervezet saját sejtjeit támadja meg, és így károsítja az ízületeket és más szöveteket. Az RA kialakulásának háttérben autoimmun folyamatok állnak, amelyek során az immunrendszer valószínűleg tévesen azonosítja a test saját sejtjeit idegen anyagokkal. Ezután az immunrendszer antitesteket termel, amelyek károsítják az ízületeket és más szöveteket.

Gyulladás

A reumatoid arthritisban szenvedők szervezetében a gyulladásos folyamatok szerepet játszanak az ízületek károsodásában. Az ízületi gyulladás a betegség egyik legjelentősebb tünete, amely a fájdalom, a duzzanat és a merevség formájában jelentkezik. A gyulladásos folyamatok azonban nem csak az ízületeket érintik, hanem más szerveket is, például a tüdőt és a szívet.

Életkor

Az RA bármilyen életkorban kialakulhat, de általában a 30 és 60 év közötti embereket érinti. A kutatók úgy vélik, hogy az életkor szerepet játszhat a reumatoid arthritis kialakulásában, mivel az immunrendszer öregedésekor kevésbé hatékony, és a szervezetben az autoimmun folyamatok kialakulásának kockázata nő.

Stressz

A stressznek is szerepe lehet a reumatoid arthritis kialakulásában. A kutatók azt találták, hogy az reumatoid arthritisban szenvedő emberek stresszesebb életmódot folytatnak, és nagyobb az esélye annak, hogy a reumatoid arthritis súlyosbodjon a stressz hatására.

Szexuális élet

Az reumatoid arthritisban szenvedők szexuális élete is hatással lehet a betegségre. A reumatoid arthritis gyakrabban fordul elő olyan embereknél, akiknek aktívabb a szexuális élete, és gyakrabban tapasztalnak nemi betegségeket. Azok az emberek, akik több szexuális partnert váltanak, nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg olyan betegségekkel, amelyek károsítják az ízületeket.

A reumatoid arthritis kialakulásában tehát számos tényező játszhat szerepet. A reumatoid arthritis kialakulásának pontos okait még mindig nem ismerjük teljes mértékben, de a kutatások folyamatosan haladnak előre a reumatoid arthritis okainak megértéséért.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Reumatoid arthritis diagnózisa

A reumatoid arthritis diagnózisának folyamata összetett és több lépésből áll. A reumatoid arthritis korai felismerése kulcsfontosságú, mivel a korai kezelés javíthatja a betegség kimenetelét és csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát.

Az első lépés a reumatoid arthritis tüneteinek felismerése és a betegséggel kapcsolatos alapos orvosi anamnézis felvétele. A reumatoid arthritis legjellemzőbb tünetei közé tartozik az ízületi fájdalom, duzzanat, merevség és mozgáskorlátozottság. Az érintett ízületek általában szimmetrikusan, azaz mindkét oldalon fájnak, és azok mozgatása során jelentkező fájdalom az egyik legkorábbi és legjellemzőbb tünet.

A következő lépés a betegség diagnózisának megerősítése és más betegségek kizárása. Ehhez különböző vizsgálatokra van szükség, beleértve a vérvizsgálatokat, az ízületi folyadék elemzését, a röntgenfelvételeket és az ultrahangvizsgálatokat. A vérvizsgálatok során a szakemberek a gyulladásos markerek szintjének megemelkedését észlelik, és a specifikus antitestek jelenlétére keresnek utalásokat.

A rheumatoid faktor (RF) és az anti-citrullin peptid (ACP) antitestek jelenléte a vérben a reumatoid arthritisra jellemző autoimmun folyamatra utalhat. Az ízületi folyadék elemzése lehetővé teszi az ízületben lévő gyulladás mértékének meghatározását, míg a röntgenfelvételek és az ultrahangvizsgálatok segítségével a szakemberek megfigyelhetik az érintett ízületek állapotát és mértékét. A diagnózis felállításához fontos az anamnézis mellett a tünetek és a vizsgálati eredmények összességének értékelése. A szakembernek figyelembe kell vennie a beteg korát, az érintett ízületek számát és típusát, valamint a gyulladásos markerek szintjét. Az orvosok gyakran használnak diagnosztikai kritériumokat a diagnózis felállításához, például az American College of Rheumatology által kidolgozott 2010-es kritériumokat.

A korai diagnózis és a megfelelő kezelés nagyon fontos a reumatoid arthritis esetén, mivel a betegség progresszív és károsítja az ízületeket, ami végül mozgáskorlátozottsághoz vezethet. A korai kezelés célja a gyulladás csökkentése, a fájdalom enyhítése és az ízületi károsodás megelőzése. A kezelés általában tartalmaz gyulladáscsökkentő gyógyszereket, ízületi injekciókat, fizikoterápiát és életmódváltoztatásokat.

Összességében a reumatoid arthritis diagnózisának folyamata összetett és több lépésből áll. A betegség korai felismerése és a megfelelő kezelés kulcsfontosságú a betegség kimenetelének javítása és a szövődmények megelőzése érdekében. Az orvosok számos diagnosztikai eszközt alkalmaznak a betegség diagnosztizálására, és a betegség kialakulásához hozzájáruló tényezőkkel kapcsolatos ismeretek továbbra is fejlődnek. A jövőbeni kutatások remélhetőleg elősegítik majd a reumatoid arthritis korai felismerését és hatékonyabb kezelését.

Reumatoid arthritis kezelése

A betegség kezelése komplex és többlépcsős, és célja a tünetek enyhítése, az ízületi károsodás lassítása és a betegség progressziójának megakadályozása.

A reumatoid arthritis kezelésének alapja az ízületi gyulladás csökkentése, amelynek során gyulladáscsökkentő gyógyszereket alkalmaznak, például nem-szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID-ket) és szteroidokat. Az NSAID-k enyhítik a fájdalmat és a duzzanatot, de hosszú távon mellékhatásokkal járhatnak, például gyomorfekélyek kialakulásával. A szteroidok hatékonyak a gyulladás csökkentésében, de hosszú távú használatuk szintén mellékhatásokat okozhat, például csonttömegvesztést és immunszuppressziót.

Az immunszuppresszív gyógyszerek is hatékonyak az reumatoid arthritis kezelésében, mivel csökkentik az autoimmun folyamatot. Az ilyen típusú gyógyszerek közé tartoznak az antireumatikus gyógyszerek, mint például a metotrexát, a szulfasalazin és az arava. Ezek a gyógyszerek általában hosszú távú kezelést igényelnek, és mellékhatásokkal járhatnak, például gyomor-bélrendszeri zavarokkal és májkárosodással.

Az újabb reumatoid arthritis kezelési módok közé tartoznak a biológiai terápiák, amelyek célzottabban kezelik az autoimmun folyamatot. Ezek a gyógyszerek megakadályozzák az immunsejtek aktiválódását és az autoantitestek termelődését. A biológiai terápiák közé tartoznak az TNF-alfa-gátlók, az interleukin-gátlók és a B-sejt gátlók.

A reumatoid arthritis kezelésének fontos eleme az ízületi károsodás megelőzése és lassítása. Az ízületek védelme és a fizikai aktivitás fokozása segíthet megőrizni az ízületi mobilitást és csökkenteni a fájdalmat. A gyógytorna, a masszázs és az úszás hasznos lehet az ízületek mozgásának javítására és a merevség enyhítésére. Az életmódváltás is segíthet a reumatoid arthritis kezelésében. Az egészséges táplálkozás és kellő mennyiségű D-vitamin fogyasztás, a rendszeres testmozgás és a dohányzás elhagyása elősegítheti az általános egészségi állapot javulását, és csökkentheti a reumatoid arthritis tüneteit. Az RA betegeknek fontos odafigyelniük a testükre, és szükség esetén pihenőidőt beiktatni az ízületek megterhelésének csökkentése érdekében.

A reumatoid arthritis kezelésének sikere számos tényezőtől függ, és minden esetben egyedi. Fontos, hogy a betegség korai szakaszában kezdődjön a kezelés, és hogy a betegek rendszeresen vegyenek részt az orvosi ellenőrzéseken, hogy a terápia hatékonyságát kövessék nyomon. A reumatoid arthritis kezelése időnként változhat, és az orvosok szükség esetén módosíthatják a terápiát, hogy a betegek számára a lehető legjobb eredményeket érjék el.

Összefoglalva, a reumatoid arthritis kezelése komplex és többlépcsős folyamat, amelynek célja a tünetek enyhítése, az ízületi károsodás lassítása és a betegség progressziójának megakadályozása. Az immunszuppresszív gyógyszerek és a biológiai terápiák új lehetőségeket kínálnak a reumatoid arthritis kezelésére, azonban a megfelelő életmód és az ízületek védelme továbbra is fontos elemek maradnak az egészséges életmód fenntartásában és a betegség tüneteinek enyhítésében.

Téma szakértője

 • Dr. Kiss Csaba PhD

 • Szakterületek:
  • reumatológus
 • Specialitások:
  • autoimmun ízületi gyulladások
  • rheumatoid arthritis
  • arthritis sporiatica
  • Bechterew- kór

   

  Rendelési helyszín:

  • 1015 Budapest, Ostrom utca 16. fsz3.

   

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

 

Hírek

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A psoriasis a krónikus autoimmun betegségek közé tartozik, ami több mint 125 millió embert érint világszerte, vagyis a teljes népesség nagyjából 3 százalékát. Az arcon, a nyakon és a test más, jól látható részein megjelenő ezüstfehér pikkelyekkel borított, vaskos hámló foltok nem fertőznek, mégis súlyos negatív pszichológiai hatással vannak az érintettekre – mondja dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, infektológus, az Immunközpont orvosa.

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK