Szemszárazság? Komoly betegség is állhat a háttérben

Szerző: Immunközpont.hu Létrehozva: 2023.09.20 08:32 | Módosítva: 2023.09.20 09:43

A szemszárazság gyakran a számítógép előtt töltött hosszú órák vagy a száraz levegő következtében jelentkezik. Azonban kevesen tudják, hogy néha súlyosabb problémák jele is lehet. A sjögren szindróma egy olyan autoimmun betegség, melyre a szemszárazság az egyik legelső tünet.

A szemszárazság kialakulása

A Sjögren szindróma

A Sjögren szindróma és a szemszárazság kapcsolata

Kezelési módok (szemszárazság, Sjögren szindróma)

Gyakran ismételt kérdések  (szemszárazság, Sjögren szindróma)

A szemszárazság kialakulása

Környezeti hatások

A számítógépek és okostelefonok elengedhetetlen részévé váltak mindennapi életünknek. Napjainkban szinte minden tevékenységünket ezek az eszközök kísérik, legyen szó munkáról, szórakozásról vagy kommunikációról. Azonban, ahogy ezek a technológiák egyre inkább jelen vannak az életünkben, úgy növekszik a számítógép és okostelefonok használatának hatása a szemünkre.

A kijelzők folyamatosan sugároznak kék fényt, amely hosszú távon károsíthatja a szemünk egészségét. A kék fény különösen erős a számítógépek és okostelefonok kijelzőin. Amikor hosszú ideig nézünk ezekre a kijelzőkre, a szemünk fáradni kezd, és a könnytermelés lecsökken, ami szemszárazságot eredményezhet.

Emellett a számítógép és okostelefon használata gyakran magával hozza, hogy hosszú ideig koncentráljunk a képernyőre. Ez azt jelenti, hogy kevesebb szemhéjmozgás történik, ami a könnyek egyenletesebb eloszlásának hiányához vezethet a szemfelszínen. Ennek eredményeképpen a szemszárazság alakul ki.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az hatások fokozódhatnak, ha nem tartunk megfelelő szüneteket a képernyő előtt, vagy ha a munkakörnyezet nem megfelelően megvilágított. 

Kapcsolódó cikkünk

Honnan tudhatom, hogy gyulladás van a szervezetemben?

A szervezetben kialakult gyulladást számos betegséggel hozzák összefüggésbe. De milyen tünetek jelzik a kialakulását és mit tegyünk, ha arra gyanakszunk, hogy bennünket is érinthet? Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa adott választ kérdéseinkre.

Hormonális változások

A hormonális változások különösen érzékenyen érintik a nőket, és hatással lehetnek a szemszárazság kialakulására is. A női szervezetben időről időre bekövetkező hormonális változások a menstruációs ciklus során, a terhesség alatt vagy a menopauza idején lépnek fel.

A menstruációs ciklus során a hormonok szintjei ingadoznak, különösen az ösztrogén és a progeszteron. Ezek a változások befolyásolhatják a könnytermelést és a szem felszínének hidratáltságát. Ezért menstruáció előtt vagy alatt szemszárazság alakulhat ki.

A terhesség során is jelentős hormonális változások következnek be a női szervezetben. Az emelkedett hormonszintek kihatnak az egész testre, beleértve a szemet is. Egyes terhes nők tapasztalhatják a szemszárazság tüneteit ebben az időszakban.

A menopauza a legmarkánsabb hormonális változás a női életben. Ekkor a petefészkek működése leáll, ami jelentős hatással van a hormontermelésre. Az alacsonyabb ösztrogénszintek a könnytermelés csökkenéséhez vezethetnek, ami szintén hozzájárulhat a szemszárazság kialakulásához.

Fontos megérteni, hogy ezek a hormonális változások természetes részei a női életciklusnak. Azonban, ha a szemszárazság tünetei jelentkeznek, érdemes konzultálni egy szakemberrel, aki segíthet megfelelő kezelési módszereket javasolni a kellemetlen tünetek enyhítésére.

A Sjögren szindróma

Mi is az a Sjögren szindróma?

A Sjögren szindróma egy autoimmun betegség, mely főként a szemek és a száj nyálkahártyáját érinti. Ez az autoimmun állapot azt jelenti, hogy a beteg saját immunrendszere tévedésből támadja meg a test saját szöveteit. A Sjögren szindróma esetén a nyál- és könnytermelő mirigyekre irányul ez az immunrendszeri támadás. Ennek eredményeképpen a nyál és könnytermelés csökken, ami szemszárazságot és fájdalmat okoz a szájban.

Tünetek

A Sjögren szindróma tünetei általában a szemek és a száj területén mutatkoznak meg. A szemek szemszárazsággal, feszüléssel, égéssel és vörösséggel reagálhatnak. A szájban a nyálkahártya is kiszáradhat, ami kellemetlen érzést, szárazságot és fájdalmat okozhat, valamint a szájban keletkező sebek is gyakoriak lehetnek. Emellett, a nyálmirigyek megnagyobbodása és érzékenysége is jellemző lehet.

Diagnózis és kezelés

A Sjögren szindróma diagnózisa összetett lehet, és a pontos diagnózis elengedhetetlen a megfelelő kezelés kiválasztásához. A diagnózis felállítása során az orvosok speciális laboratóriumi teszteket és vizsgálatokat alkalmaznak, például vérvizsgálatokat, melyek segítenek az autoimmun folyamatok kimutatásában. A kezelés során a fájdalmas tünetek enyhítésére és a szemek, illetve a száj hidratálására irányuló intézkedéseket alkalmaznak. Ezek közé tartoznak a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mesterséges könnyek és a megfelelő hidratáció biztosítása. A szakorvos által előírt kezelési terv és rendszeres ellenőrzések segítenek a betegeknek megküzdeni ezzel az autoimmun betegséggel és enyhíteni a tüneteket.

A Sjögren szindróma és a szemszárazság kapcsolata

A szemszárazság korai jelzése

A szemszárazság lehet az első jele a Sjögren szindróma autoimmun betegségnek. Ez a jelenség gyakran nem csupán kellemetlen tünet, hanem az autoimmun betegség korai felismerésének kulcsa is lehet. A szemek feszülése, égése, viszketése vagy vörössége jellemző lehet ebben az időszakban, valamint olyan érzés, mintha homokszemek lennének a szemekben. Emellett a szokásosnál gyakoribb lehet a hunyorgás is, ami a szemek védekezési mechanizmusának egy formája.

Hogyan különböztethető meg a szimpla szemszárazságtól?

A Sjögren szindrómával járó szemszárazság más jellemzőkkel is jár, amelyek segíthetnek megkülönböztetni azt a hétköznapi szemszárazság érzetétől. A betegek gyakran tapasztalnak más szájüregi problémákat is, mint például a szájnyálkahártya kiszáradása vagy fájdalom. Emellett, a szájban lévő nyálmirigyek megnagyobbodhatnak és érzékenyebbé válhatnak. A szemszárazság kialakulásával járó fáraadékonyság és a szervezet általános kiszáradásának jelei is megfigyelhetők.

További lehetőségek a diagnózishoz

A sjögren szindróma diagnózisának felállítása során a vérvizsgálatok és egyéb speciális vizsgálatok kiemelkedő fontosságúak. Ezek a tesztek lehetővé teszik az orvos számára, hogy pontosabb képet kapjon a beteg immunrendszerének működéséről, és kiderítse, hogy a szervezet hogyan reagál a saját szöveteire. A pontos diagnózis elengedhetetlen a megfelelő kezelési módok kiválasztásához és a betegség megfelelő kezeléséhez. Ezért is fontos, hogy a tünetek jelentkezésekor ne habozzon konzultálni szakemberrel.

Kezelési módok - szemszárazság, sjögren szindróma

Tünetek enyhítése

A kezelés általában a tünetek enyhítésére irányul, és magában foglalhat gyulladáscsökkentőket, mesterséges könnyeket, nyálstimulánsokat és egyéb tüneti kezeléseket. Mesterséges könnyek fontos szerepet játszanak a kezelésben. Ezek speciális cseppek vagy gélek, melyek hidratálják a szemet, és pótolják a hiányzó könnyréteget. Ezek segítségével enyhíthető a szemszárazság és a kellemetlen érzés a szemben. Az egyéni kezelési tervet mindig szakember állítja össze az adott beteg állapotát és szükségleteit figyelembe véve.

Életmódbeli Tanácsok

Az egészséges életmód szerepe kiemelkedő a Sjögren szindróma kezelésében. Fontos odafigyelni a megfelelő hidratációra, főként a száj és a szem területén. Rendszeres folyadékfogyasztás, valamint a cukormentes rágógumik és cukormentes cukorkák használata is segíthet a száj nyáltermelésének fokozásában.

Továbbá, a megfelelő táplálkozás is fontos szerepet játszik. Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, mint a lazac és a lenmag, segíthetnek csökkenteni az enyhe gyulladásokat. Ezenkívül, kerülni kell az olyan káros szokásokat, mint a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás, melyek tovább súlyosbíthatják a szemszárazság tüneteit. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Fontos azonban figyelembe venni, hogy bár igaz, hogy az autoimmun betegségek közül a Sjögren szindróma leggyakoribb tünete a szemszárazság nem ez az egyetlen ilyen betegség!

A következő autoimmun betegségek tünetei között is szerepelhet a szemszárazság:

Lupus

A lupusz miatt számos szemprobléma valószínűbb, de a leggyakoribb a szemszárazság. A gyulladás károsítja a könnytermelő mirigyeket, így azok nem tudnak elegendő nedvességet termelni ahhoz, hogy szemed egészséges maradjon.

Reumatoid Artritisz (RA)

Ez a típusú ízületi gyulladás szinte bármelyik testrészre kihat, beleértve a szemet is. Néhány RA-ban szenvedő személynél másodlagos autoimmun betegség is kialakulhat, mint a a Sjögren szindróma, aminek ugye a szemszárazság az egyik leggyakoribb tünete. 

Gyakran ismételt kérdések - szemszárazság, Sjögren szindróma

Hogyan lehet megelőzni a szemszárazságot?

 • Az egészséges életmód, a megfelelő hidratáció és a szem pihentetése fontos szerepet játszik a megelőzésben.

Mik a leggyakoribb tünetei a Sjögren szindróma immun betegségnek?

 • A száraz szemek és száj mellett fáradékonyság és ízületi fájdalmak is gyakori tünetek.

Milyen kezelési módok léteznek a Sjögren szindróma immun betegségre?

 • Gyógyszerek, mesterséges könnyek és életmódbeli változtatások is segíthetnek a tünetek enyhítésében.

Hogyan diagnosztizálható a Sjögren szindróma immun betegség?

 • Orvosi vizsgálatok és vérvizsgálatok segítenek a pontos diagnózis felállításában.

Lehetséges teljes életet élni Sjögren szindróma immun betegséggel?

 • Igen, megfelelő kezeléssel és életmódbeli változtatásokkal a betegek aktív életet élhetnek. 

  Téma szakértője

  • Dr. Kádár János

  • Szakterületek:
   • belgyógyász, immunológus, infektológus
  • Specialitások:
   • Szisztémás autoimmun betegségek (SLE-lupus, Sjögren, stb.)
   • Habituális vetélések immunológiai okai
   • Ismeretlen eredetű láz
   • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   Rendelés típusa:

   • személyes (rendelői) vizit
   • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Hírek

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Szem- és szájszárazság? Így enyhítheti a Sjögren-szindróma tüneteit

Szem- és szájszárazság? Így enyhítheti a Sjögren-szindróma tüneteit

A Sjögren-szindróma az egyik leggyakoribb autoimmun betegség, ami elsősorban a 30-65 év közötti hölgyeket érinti, és az életminőséget jelentősen befolyásoló tünetekkel bír. Dr. Kádár Jánost, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakemberét kérdeztük arról, mire érdemes figyelniük a pácienseknek a hétköznapok során.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészségközpontok