Alopecia-

Alopecia-

Szerző: Immunközpont.hu Módosítva: 2024.06.07 08:55

Az alopecia egy olyan betegségcsoport, amely a hajhullás és a kopaszodás különböző formáit jelenti. Ez az állapot embereket minden életkorban érinthet, és számos változata lehet. Az alopecia fizikai megjelenésre és életminőségre is hatással lehet, és az érintettek számára pszichológiai stresszt és érzelmi nehézségeket okozhat. Ebben a cikkben áttekintjük az alopecia különböző típusait, okait, diagnózisát és kezelési lehetőségeit.

Alopecia tünetei

Alopecia okai

Alopecia diagnosztizálása

Alopecia kezelési lehetőségei

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

Alopecia tünetei

Az alopecia tünetei a hajhullás és a hajvékonyság csökkenése. A tünetek súlyossága és jellege változhat attól függően, hogy melyik típusú alopecia van jelen. Néhány gyakori tünet:

Foltos hajhullás (alopecia areata): Ez a leggyakoribb típusú alopecia, amelyben kerek vagy ovális foltokban jelenik meg a hajhullás. Ezek a foltok általában simák és kopaszok, és bármely területen előfordulhatnak, például a fejbőrön, az arcán, a szemöldökén, a szempilláin vagy a test más részein.

Androgén alopecia: Ez a típusú alopecia leggyakrabban a férfiakat érinti, de nőknél is előfordulhat. Jellemzője a hajhullás fokozatos és progresszív mértékben a fejbőrön, általában a halántéktájon és a fejtetőn. A hajhullás eredményeként a haj vékonyabbá és ritkábbá válik.

Cicatricialis alopecia: Ez a típusú alopecia olyan heges elváltozásokkal jár, amelyek tartósan károsítják a hajhagymákat. Az érintett területeken a bőr heges, sima és kopasz. A cicatricialis alopecia gyakran gyulladásos betegségek vagy sérülések következménye lehet.

Telogén effluvium: Ez egy ideiglenes típusú hajhullás, amely általában a hajciklus zavara miatt következik be. A hajhullás hirtelen és diffúz módon jelentkezik, és általában 2-3 hónapig tart. A telogén effluviumot gyakran kiváltó tényezők, például stressz, hormonális változások, gyógyszerek vagy betegségek okozzák.

Fontos megjegyezni, hogy az alopecia tünetei egyénenként változhatnak, és az alopecia súlyossága is eltérő lehet. A tünetek befolyásolhatják az érintett személy önbizalmát és életminőségét, ezért a megfelelő kezelés és támogatás fontos a betegek számára.

Alopecia okai

Az alopecia különböző okokból eredhet. Az alábbiakban részletesebben kifejtjük ezeket az okokat:

Genetika: Az androgén alopecia, vagyis a férfi típusú kopaszodás, leggyakrabban a genetikai öröklődés eredményeként alakul ki. Ez azt jelenti, hogy az érintett személy örököl egy hajhullásra hajlamosító gént, amely befolyásolja a hajhagymák érzékenységét a hormonokra, például a tesztoszteronra. Az androgén alopecia a férfiaknál gyakran a halánték és homlok területén kezdődik, és idővel a fejtetőre is kiterjedhet. A nőknél a hajhullás általában diffúzabb jellegű, és a fejtetőn ritkábban alakul ki.

Autoimmun betegségek: Az autoimmun betegségek során az immunrendszer tévesen támadja meg a szervezet saját sejtjeit és szöveteit, beleértve a hajhagymákat is. Az alopecia areata egy olyan autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer hajhagymákat támad meg, ami foltos vagy teljes hajhulláshoz vezethet. Egy másik példa a szisztémás lupus erythematosus (SLE). Ez a krónikus autoimmun betegség a szervezet számos részét érintheti, és a hajhullás is előfordulhat.

Hormonális változások: Bizonyos hormonális változások hajhullást okozhatnak. Például a terhesség során az hormonális változások hatására sok nő tapasztalhat hajhullást. Ez a terhességi hajhullás általában átmeneti és idővel normalizálódik. Ezenkívül a pajzsmirigy problémák is okozhatnak hajhullást. Például a pajzsmirigy túlműködése (hipertireózis) vagy alulműködése (hipotireózis) kihatással lehet a hajciklusra és hajhullást okozhat.

Kapcsolódó cikkünk

Alopecia areata – foltos hajhullás

Az elmúlt napokban került a reflektorfénybe, az Oscar-gálán történtek kapcsán az alopecia areata nevű autoimmun betegség. A Will Smith feleségénél kialakult kórkép kiváltó okairól és a kezelési lehetőségekről dr. Kádár János immunológussal, az Immunközpont főorvosával beszélgettünk.

Stressz: A hosszabb ideig tartó intenzív stresszhatások szintén hajhulláshoz vezethetnek. Ez a fajta hajhullás ismert telogén effluvium néven, amely a hajciklus megváltozásával és a hajhullás gyorsításával jár. A stressz hatására a hajhagymák többnyire a pihenőfázisba kerülnek, és a hajhullás fokozódik. Ez a jelenség általában átmeneti, és a hajciklus normalizálódik, amikor a stressz megszűnik vagy csökken.

Gyógyszerek és kezelések: Bizonyos gyógyszerek és kezelések hajhullást okozhatnak. Például a kemoterápia a rák kezelésének részeként célzottan károsítja a gyorsan osztódó sejteket, ideértve a hajhagymákat is. Ez hajhullást okozhat, és általában a kezelés befejezése után visszanő a haj. A radioterápia, amelyet a daganatok kezelésére alkalmaznak, ha a fejbőr érintett területeit éri, szintén hajhullást okozhat. Ezenkívül más gyógyszerek, például bizonyos vérnyomáscsökkentők, véralvadásgátlók és antidepresszánsok is hajhullást okozhatnak mellékhatásként.

Fontos megjegyezni, hogy az alopecia okai egyes esetekben összekapcsolódhatnak, és egyidejűleg is jelen lehetnek. Az egyéni kezelési terv kialakítása érdekében fontos a megfelelő diagnózis és az okok alapos vizsgálata.

Alopecia diagnosztizálása

Az alopecia diagnózisának folyamata általában egy tapasztalt orvos vagy bőrgyógyász feladata, akik specializáltak a haj- és fejbőrproblémák kezelésében. Az orvos a betegvizsgálat során számos lépést hajt végre a diagnózis felállítása érdekében.

Először is, az orvos alaposan megbeszéli a beteg tüneteit és kikérdezi az anamnézist. Ez magában foglalja a hajhullás jellegét, időtartamát, esetleges kiváltó tényezőket, korábbi betegségeket vagy kezeléseket, valamint a családi anamnézist. Ez az információ segít az orvosnak az alopecia típusának meghatározásában és az okok azonosításában.

Ezután az orvos vizsgálatot végez a hajhullás érintett területein és a fejbőrön. Megfigyeli a hajszálak állapotát, a hajhagymák állapotát, az esetleges gyulladást vagy bőrproblémákat. A hajhullás eloszlásának és mintázatának vizsgálata szintén fontos információkat nyújt a diagnózis szempontjából.

Az orvos néha további vizsgálatokat is elvégezhet a pontosabb diagnózis érdekében. Ezek közé tartozhat:

Trichoszkópia: Ez egy mikroszkópos vizsgálat, amely lehetővé teszi a hajhagymák és a hajszálak részletes vizsgálatát. A trichoszkóp egy speciális eszköz, amely lehetővé teszi az orvos számára a fejbőr nagyított vizsgálatát. Ez segít az esetleges hajhagyma-elváltozások, gyulladás vagy cicatricialis változások azonosításában.

Vérkép: Egyes esetekben az orvos vérvizsgálatot is kérhet. A vérkép segíthet az esetleges hormonális egyensúlyhiányok, vitaminhiányok vagy más vérbetegségek azonosításában, amelyek hajhullást okozhatnak.

Biopszia: Ritkább esetekben az orvos a bőrből mintát vesz, hogy mikroszkópos vizsgálattal megvizsgálja a hajhagymákat és a bőrszöveteket. Ez a vizsgálat pontosabb információkat nyújthat az alopecia típusáról és az esetleges bőrelváltozásokról.

Az orvos által végzett alapos vizsgálat és a további vizsgálatok eredményei alapján az orvos képes lesz azonosítani az alopecia típusát és az okokat. Ez segít meghatározni a legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket a beteg számára. Fontos megemlíteni, hogy az alopecia diagnózisához különféle tényezők és vizsgálatok kombinációja lehet szükséges, és ezek a folyamatok orvosfüggőek lehetnek.

Alopecia kezelési lehetőségei

Az alopecia kezelése változhat attól függően, hogy milyen típusú alopecia van jelen, és mi okozza azt. A kezelési lehetőségek között szerepelhet:

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például minoxidil vagy finaszterid, segíthetnek a hajnövekedés serkentésében és a hajhullás lassításában.

Szteroidok: Lokális vagy szisztémás szteroidokat alkalmazhatnak az autoimmun alopecia esetében, hogy csökkentsék az immunrendszer túlreagálását.

Hajbeültetés: A cicatricialis alopecia esetében, amikor a hajhagymák tartósan károsodtak, a hajbeültetés lehet egy lehetőség az érintett területen.

Megküzdési stratégiák: Az alopecia pszichológiai hatásainak kezelésére pszichológiai támogatásra és tanácsadásra lehet szükség. Az érintettek számára segítséget nyújthatnak a hajhullással kapcsolatos szervezetek és csoportok.

Az alopecia kezelése változhat attól függően, hogy milyen típusú alopecia van jelen, valamint mi okozza azt. A kezelési lehetőségek között számos módszer szerepelhet:

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek használata segíthet a hajnövekedés serkentésében és a hajhullás lassításában. Az egyik ilyen gyógyszer a minoxidil, amelyet hajnövekedési kezelésre alkalmaznak. Minoxidilt helyileg kell alkalmazni a hajas fejbőrre, és segíthet a hajszálak vastagabbá és erősebbé tételében. A finaszterid egy másik gyógyszer, amelyet néha a férfiak androgén alopeciájának kezelésére használnak. Ez a gyógyszer a tesztoszteron hatását gátolja a hajhagymákban, és segíthet megállítani a hajhullást.

Szteroidok: Az autoimmun alopecia, például az alopecia areata esetén, amelyben az immunrendszer támadja a hajhagymákat, szteroidokat alkalmazhatnak a tünetek enyhítésére. Ezek a szteroidok lehetnek helyi (lokális), mint például a kenőcs vagy krém formájában alkalmazott kortikoszteroidok, vagy szisztémás, amikor szájon át vagy injekció formájában adják be. A szteroidok csökkenthetik az immunrendszer túlreaktivitását és segíthetik a hajnövekedést.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hajbeültetés: A cicatricialis alopecia esetében, amikor a hajhagymák tartósan károsodtak vagy elvesztek, a hajbeültetés lehet egy lehetséges megoldás az érintett terület helyreállítására. Ez a sebészeti eljárás magában foglalja a saját hajszálak átültetését a kopasz területekre. A hajbeültetés technikai fejlődése lehetővé tette a természetes kinézetű eredményeket, és segíthet az önbizalom helyreállításában.

Megküzdési stratégiák: Az alopecia pszichológiai hatásainak kezelése érdekében a pszichológiai támogatás és tanácsadás segítséget nyújthat. A hajhullással kapcsolatos szervezetek és csoportok is fontos támogatást nyújthatnak. Ezek a fórumok lehetőséget adnak az érintetteknek a tapasztalatok és érzelmek megosztására, valamint a praktikus tanácsok megszerzésére azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet kezelni és elfogadni az alopeciát.

Fontos megjegyezni, hogy minden egyes beteg esetében az alopecia kezelési terv egyedi lehet, és az orvos által végzett alapos vizsgálat és értékelés alapján kerül kialakításra. A kezelés célja általában a tünetek enyhítése, a hajnövekedés serkentése és az életminőség javítása.

Következtetés

Az alopecia számos ember életét érinti, és komoly hatással lehet a fizikai megjelenésre és az életminőségre. Az alopecia típusai és okai változatosak lehetnek, és személyre szabott kezelési tervet igényelnek. Az időben történő diagnózis és a megfelelő kezelés fontos ahhoz, hogy az érintettek megküzdjenek ezzel a betegséggel és javítsák az életminőségüket. Az orvosok, bőrgyógyászok és pszichológusok összehangolt csapata hatékony támogatást nyújthat az alopecia kezelésében és a betegek támogatásában.

Téma szakértője

 • Dr. Kádár János

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, immunológus, infektológus
 • Specialitások:
  • Szisztémás autoimmun betegségek (SLE-lupus, Sjögren, stb.)
  • Habituális vetélések immunológiai okai
  • Ismeretlen eredetű láz
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Hírek

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A psoriasis a krónikus autoimmun betegségek közé tartozik, ami több mint 125 millió embert érint világszerte, vagyis a teljes népesség nagyjából 3 százalékát. Az arcon, a nyakon és a test más, jól látható részein megjelenő ezüstfehér pikkelyekkel borított, vaskos hámló foltok nem fertőznek, mégis súlyos negatív pszichológiai hatással vannak az érintettekre – mondja dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, infektológus, az Immunközpont orvosa.

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK