Dermatomyositis

Dermatomyositis

Szerző: Immunközpont.hu Létrehozva: 2023.07.20 15:24 | Módosítva: 2023.07.27 11:09

I. Dermatomyositis: bevezetés

II. Dermatomyositis: patomechanizmus - az immunrendszer támadása az izom és bőr ellen

III. Dermatomyositis: tünetek és klinikai megjelenés

IV. Dermatomyositis: diagnózis és kritériumok

V. Dermatomyositis: kezelési megközelítések

VI. Dermatomyositis: prognózis és életminőség 

I. Dermatomyositis: bevezetés

Betegség meghatározása és leírása

A dermatomyositis (DM) egy ritka és összetett autoimmun betegség, amely az izmok és a bőr gyulladásos károsodásával jár. Az "dermato-" előtag a bőrrel való szoros összefüggésre utal, míg a "-myositis" szó visszavezethető az izmok gyulladására. Az immunrendszer tévesen támadja meg a saját testsejteket, károsítva az izmokat és a bőrt. A dermatomyositis általában felnőtteket, különösen középkorúakat érint, de gyermekkorban is előfordulhat (juvenilis dermatomyositis).

A DM széles spektrumú tünetekkel járhat, amelyek a betegeknél különböző mértékben jelentkezhetnek. A bőrkiütések jellegzetesek, gyakran lila-vörös foltok vagy csomók formájában jelennek meg, főként az arc, a kezek, az ujjak, a könyök és a térd környékén. Emellett az izmok gyengesége és fájdalma is jellemző, különösen a proximális izmoknál (a csípők, vállak körüli izmok). A dermatomyositis súlyos esetekben más szerveket is érinthet, mint például a tüdő, a szív és a nyelőcső.

Rövid történelmi áttekintés és felfedezés

A dermatomyositis először az 1800-as években lett leírva és az évek során az orvostudomány jelentős előrehaladást ért el a betegség megértésében és kezelésében. Az első hivatalos leírását Guillaume-Benjamin-Amand Duchenne, francia neurológus és orvos adta 1855-ben, aki fontos szerepet játszott az izmok betegségeinek kutatásában. Azóta sok kutató és orvos járult hozzá a dermatomyositis megértéséhez, és a diagnosztikai eszközök és terápiás lehetőségek folyamatos fejlődése tovább javítja a betegek életminőségét.

Dermatomyositis előfordulása és jellemzői

A dermatomyositis egy viszonylag ritka betegség, és az előfordulása változhat a különböző népességek között. A pontos előfordulási arányokat nehéz meghatározni, mivel ezek a számok a területtől és a dermatomyositis típusától függenek. A dermatomyositis gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat, és általában középkorúakat érinti, de előfordulhat gyermekkorban is.

A dermatomyositis kialakulásában szerepet játszó pontos okok továbbra is homályosak, de feltételezik, hogy genetikai és környezeti tényezők egyaránt hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. Az egészséges életmód fenntartása és a korai diagnózis kulcsfontosságú a betegség kezelésében és a szövődmények megelőzésében. A jelenlegi orvosi kutatások és fejlesztések segíthetnek a dermatomyositis megértésében és hatékonyabb kezelési módszerek kifejlesztésében, hogy javítsák a dermatomyositisben szenvedő betegek életminőségét.

Kapcsolódó cikkünk

Diagnózis: ismeretlen eredetű láz

Az ismeretlen eredetű láz nem egy önálló kórkép, hanem elsősorban az orvos hozzáállása a lázas betegséghez: amikor annak oka az elsődleges vizsgálódás és esetleg kezelés kapcsán is felderítetlen marad. Ilyenkor más gondolkodási és vizsgálati sémát kell követnie az orvosnak.

II. Dermatomyositis: patomechanizmus - az immunrendszer támadása az izom és bőr ellen

Az immunrendszer és az autoimmunitás kapcsolata

Az immunrendszernek fontos szerepe van a szervezet védelmében, mivel az felismeri és megsemmisíti a kórokozókat, például vírusokat és baktériumokat. Az immunrendszer működése azonban összetett és finoman szabályozott folyamat, hogy megkülönböztessen az idegen anyagokat és a saját sejteket. Az autoimmunitás akkor következik be, amikor az immunrendszer tévesen felismeri a saját test sejtjeit idegenként és támadásnak indítja őket.

Az autoimmun folyamat dermatomyositisben

Dermatomyositis esetén az immunrendszer tévesen azonosítja az izmok és a bőr saját sejtjeit mint veszélyeseket, és ellenük irányuló autoimmun támadást indít el. Ez a folyamat valószínűleg multifaktoriális, és nem teljesen érthető, de feltételezik, hogy genetikai hajlam és környezeti tényezők együttes hatása játszik szerepet a dermatomyositis kialakulásában.

Az autoimmun folyamat során az immunsejtek, különösen a limfociták, bejutnak az izom- és bőrsejtek közé és gyulladásos reakciót váltanak ki. Az izomsejtek károsodása miatt a betegek gyakran tapasztalnak izomgyengeséget és fájdalmat, különösen a proximális izmokban (a vállak, csípők környékén). A bőrsejtek károsodása pedig a jellegzetes bőrelváltozásokat eredményezi, amelyek tipikusan az arcon, kézen, ujjakon, könyökökön és térdeken jelentkeznek.

Az izom- és bőrkárosodás folyamata és hatásai

A folyamatos autoimmun támadás miatt az izom- és bőrsejtek károsodása és elhalása bekövetkezik, ami súlyos következményekkel járhat. Az izomkárosodás miatt a betegek izomgyengeséget tapasztalhatnak, ami megnehezítheti a mindennapi tevékenységeket, mint például a lépcsőzést, felállást vagy emelést. Az izomgyengeség progresszív lehet, ami további korlátozásokat okozhat az életminőségben.

A bőrkárosodás miatt jellegzetes bőrelváltozások és kiütések jelennek meg a bőrön, ami nemcsak esztétikailag zavaró lehet, hanem néha viszketést és fájdalmat is okozhat.

Az autoimmun reakciók nem csak az izmokra és a bőrre korlátozódnak, hanem más szerveket is érinthetnek. Ezért dermatomyositis esetén fontos a szervi érintettség időben történő felismerése és kezelése, mivel ezek a szövődmények súlyosabb állapotokhoz vezethetnek.

A dermatomyositisben szenvedő betegek kezelése célzottan a gyulladás csökkentésére és az immunrendszer autoimmun reakcióinak gátlására irányul. Az időben történő diagnózis és a megfelelő terápiás beavatkozások segítenek enyhíteni a tüneteket, javítani az életminőséget és csökkenteni a szövődmények kockázatát.

III. Dermatomyositis: tünetek és klinikai megjelenés

A dermatomyositis egy sokoldalú betegség, amely számos tünetet okozhat, és a betegség lefolyása változó lehet. Az alábbiakban részletesen megvizsgáljuk a leggyakoribb tüneteket és klinikai jelenségeket, amelyek a betegek esetében előfordulhatnak.

Bőrelváltozások és kiütések: A bőrelváltozások és kiütések a dermatomyositis egyik legjellemzőbb tünetei. A dermatomyositis kialakulásával párhuzamosan jelentkeznek vagy előfordulhatnak először. A bőrelváltozások tipikusan lilás-vöröses, duzzadt, vagy kiemelkedő csomók vagy foltok formájában jelennek meg, és leggyakrabban az arcon, a kézen, az ujjakon, a könyökön, és a térdeken találhatók. Az érintett területek bőre lehet érzékeny, viszkető vagy fájdalmas.

Izomgyengeség és mozgásszervi tünetek: Az izomgyengeség és a mozgásszervi tünetek másik jellemző vonása a dermatomyositisnek. A betegek gyakran panaszkodnak a vállak, csípők, combok, karok és lábak izmainak gyengeségéről. Az izmok fáradékonyak lehetnek, és a mindennapi tevékenységek végzése, például a járás, lépcsőzés vagy emelés nehézségeket okozhat. Az izomgyengeség progresszív lehet, ami az életminőséget jelentősen befolyásolhatja.

Egyéb szervi érintettség lehetséges jelei: Nemcsak az izmok és a bőr érintett a dermatomyositisben, hanem más szervek is érintettek lehetnek. Például, a betegség szövődményeként a tüdő érintettsége, amely légszomjat és nehézlégzést okozhat, vagy a szív érintettsége, ami ritmuszavarokhoz és szívelégtelenséghez vezethet. Az emésztőrendszer érintettsége esetén nehézségek merülhetnek fel az étkezés és nyelés során.

A dermatomyositis tünetei gyakran hullámzó jellegűek, vagyis periódusosan súlyosbodnak és enyhülnek. Egyes betegek tünetmentes időszakokat tapasztalnak, míg másoknál a tünetek állandóan jelen vannak. A dermatomyositis lefolyása változó, és a tünetek súlyossága nagymértékben függ a kezelés hatékonyságától és az egyéni szervezet reakciójától.

A dermatomyositis időben történő diagnózisa kiemelkedő fontosságú, mivel a korai kezelés segíthet enyhíteni a tüneteket, megakadályozni a szövődmények kialakulását és javítani az életminőséget. A megfelelő kezelési tervet egy szakember állítja össze, amely a tünetek súlyosságát és az egyéni betegségmenedzsmentet figyelembe véve teszi lehetővé a beteg számára a legjobb eredmények elérését.


IV. Dermatomyositis: diagnózis és kritériumok

A dermatomyositis diagnózisa kihívást jelenthet, mivel a tünetek más betegségekre is utalhatnak, és a betegség klinikai megjelenése sokféle lehet. Azonban a megfelelő diagnózis lényeges az időben történő kezelés és a szövődmények megelőzése érdekében. A dermatomyositis diagnózisához több lépés és kritériumrendszer segíti az orvosokat.

A diagnózis felállításának lépései:

Betegvizsgálat és anamnézis: Az orvos első lépésben részletesen kikérdezi a beteget a tüneteiről, észlelt változásokról és előző egészségügyi állapotáról. Az anamnézis fontos információkat szolgáltat az esetleges kiváltó tényezőkről és a tünetek időbeli változásairól.

Klinikai vizsgálat: Az orvos alaposan megvizsgálja a beteg bőrét és izmait, keresve a jellegzetes bőrelváltozásokat és az izomgyengeséget. A fizikális vizsgálat segít az orvosnak az esetleges szervi érintettség felderítésében is.

Laboratóriumi vizsgálatok: A vér- és vizeletvizsgálatok segíthetnek a gyulladásos folyamatok és az immunrendszer aktivitásának kimutatásában. Ezen vizsgálatok során keresnek olyan markereket, mint az antitestek és a gyulladásos citokinek, amelyek segíthetnek a dermatomyositis diagnózisában.

Az American College of Rheumatology (ACR) kritériumai:

Az American College of Rheumatology (ACR) kritériumrendszer a diagnózis egyik fő alapja, és segíti az orvosokat a dermatomyositis azonosításában. Az ACR kritériumai a következők:

Proximális izomgyengeség: Az izmok főként a vállak és a csípők környékén gyengék és fáradékonyság tapasztalható.

Bőrelváltozások: Jellegzetes bőrelváltozások és kiütések jelennek meg, amelyek tipikusan az arcon, a kezen, az ujjakon, a könyökön és a térdeken lokalizálódnak.

Laboratóriumi eredmények: Különböző laboratóriumi vizsgálatok, például az izomenzimek (kreatinkináz) és az antitestek mérése, segíthetnek a diagnózis megerősítésében.

Szövettani vizsgálat: Az izombiopszia során az érintett izmokat kis darabkákban eltávolítják és mikroszkóp alatt vizsgálják meg, ami segíthet a gyulladás és az elváltozások azonosításában.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden beteg esetében teljesülnek az összes fenti kritérium, és az orvosoknak az összes tünetet és klinikai jellemzőt figyelembe kell venniük a diagnózis felállításakor.

Laboratóriumi vizsgálatok és képalkotó eljárások szerepe:

A laboratóriumi vizsgálatok, mint például a vér- és vizeletvizsgálatok, az izomenzimek és az antitestek mérése, fontos szerepet játszanak a dermatomyositis diagnosztizálásában és a betegség lefolyásának követésében. Ezek a vizsgálatok segíthetnek az orvosnak az immunrendszer aktivitásának és a gyulladásos folyamatok jelenlétének kimutatásában.

A képalkotó eljárások, például az MRI (mágneses rezonancia képalkotás) vagy a röntgen, segíthetnek az izomkárosodás és az esetleges szervi érintettség felmérésében. A szövettani vizsgálat (izombiopszia) további információkat szolgáltathat az érintett izmok állapotáról és a gyulladásos folyamatokról.

A dermatomyositis diagnózisának felállítása sokrétű megközelítést igényel, és számos laboratóriumi és klinikai adatot kell figyelembe venni.

V. Dermatomyositis: kezelési megközelítések

A dermatomyositis kezelése átfogó megközelítést igényel, amely magában foglalja a gyulladás csökkentését, az autoimmun válasz gátlását és az izomgyengeség kezelését. A megfelelő kezelési terv kidolgozása az egyéni tünetek és a dermatomyositis súlyosságának figyelembevételével történik. A dermatomyositis kezelési megközelítései között a következők szerepelnek:

Az általános terápiás célok: Az általános terápiás célok közé tartozik a tünetek enyhítése, a gyulladás csökkentése, az autoimmun reakciók gátlása, valamint a szervi érintettség és a szövődmények megelőzése. A kezelésnek azonban személyre szabottnak kell lennie, és az egyéni betegségmenedzsmentnek és egészségi állapotnak megfelelően kell történnie.

Gyulladáscsökkentő és immunszuppresszív terápiák: A gyulladáscsökkentő és immunszuppresszív gyógyszerek a dermatomyositis kezelésének sarokkövei. Az elsődleges cél az immunrendszer autoimmun reakcióinak csökkentése, amely hozzájárul az izmok és a bőr károsodásához. A kortikoszteroidok, mint például a prednizon, hatékonyak a gyulladás csökkentésében és az izomgyengeség enyhítésében. Azonban hosszú távú alkalmazásuk esetén mellékhatások lehetnek, így az adagot és az alkalmazás időtartamát gondosan figyelni kell.

Immunmoduláló szerek, mint például az azatioprin, a metotrexát vagy a mikofenolát mofetil, szintén hatékonyak lehetnek a gyulladás és az immunrendszer aktivitásának gátlásában. Az immunoglobulin infúziók is alkalmazhatók a tünetek enyhítésére és az immunrendszer befolyásolására. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az újabb kutatások a biológiai terápiákat is vizsgálják, mint például a rituximab, amely célzottan befolyásolja az immunrendszer működését.

Fizikoterápia és rehabilitáció szerepe: A fizikoterápia és a rehabilitáció kulcsfontosságú szerepet játszik a dermatomyositis kezelésében. A gyengeség és az izomfájdalom enyhítésére irányuló gyakorlatok segíthetnek megerősíteni az izmokat és javítani az állóképességet. Az izomerősítő gyakorlatokat személyre szabva kell megtervezni, és lehetőség szerint szakember felügyelete mellett kell végezni.

A fizioterapeuta segíthet megtervezni egy rehabilitációs programot, amely magában foglalja az izomterápiát, nyújtó gyakorlatokat és a mozgástartás javítását. Emellett a dermatomyositis súlyosabb esetében segédeszközök használata is segíthet a mindennapi tevékenységek végzésében.

Az életmódkezelés és az egészséges életvitel, például a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás szintén fontos szerepet játszik a dermatomyositis kezelésében és a tünetek enyhítésében.

Összességében a dermatomyositis kezelése multidiszciplináris megközelítést igényel, és az egyéni betegségmenedzsmenthez és tünetekhez igazodóan kell megtervezni.

VI. Dermatomyositis: prognózis és életminőség

A dermatomyositis lefolyása változó lehet, és a betegség különböző típusai eltérő tünetekkel és szövődményekkel járhatnak. Az alábbiakban részletesebben megvizsgáljuk a dermatomyositis különböző típusait, a prognózist és a várható kimenetelt, valamint az életmódkezelés és támogató terápiák fontosságát a betegek életminőségének javításában.

A betegség lefolyásának különböző típusai:

A dermatomyositisnek több típusa létezik, amelyek különböző tünetekkel és jellemzőkkel rendelkezhetnek. Néhány általánosan ismert típus a következő:

Idiopátiás dermatomyositis: Ez a leggyakoribb típus, amely az immunrendszer téves válaszreakciójaként jön létre az izmok és a bőr ellen. Jellemző rá a bőrkiütések és az izomgyengeség.

Juvenilis dermatomyositis: Gyermekkorban jelentkezik, és az idősebb felnőtteknél látott tünetek mellett a betegek gyakran általánosabb tünetekkel, például lázzal és fáradtsággal is küzdenek.

Készítmény okozta dermatomyositis: Ritka típus, amelyet bizonyos gyógyszerek, például statinok (koleszterinszint-csökkentők) szedése vált ki.

Prognózis és várható kimenetel:

A dermatomyositis prognózisa széles skálán mozog, és függ a betegség típusától, a tünetek súlyosságától és a kezelés hatékonyságától. A megfelelő és időben történő kezeléssel a betegek tüneteik jelentős javulását tapasztalhatják, és sokan teljes visszanyerésre számíthatnak. Azonban a dermatomyositis súlyosabb esetei esetén, különösen a késői diagnózis esetén vagy ha a betegség szervi érintettséggel jár, a prognózis kevésbé kedvező lehet.

A kiszolgáltatottabb csoportok, például az idősebbek és a gyermekek, valamint a szervi szövődményekkel rendelkező betegek hajlamosak arra, hogy hosszabb ideig tartó kezelést és állandó orvosi felügyeletet igényeljenek.

Életmódkezelés és támogató terápiák fontossága:

Az életmódkezelés és a támogató terápiák rendkívül fontosak a dermatomyositisben szenvedő betegek számára. Ezek a megközelítések segíthetnek javítani az életminőséget és enyhíteni a dermatomyositis okozta korlátozásokat. Néhány fontos pont az alábbiak szerint:

Táplálkozás: Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend segíthet az izomzat egészségének fenntartásában és a szövődmények megelőzésében. Az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása segíthet a szervezet védelmében.

Testmozgás és rehabilitáció: A fizikoterápia és rehabilitáció segít az izmok erősítésében és az állóképesség javításában. A rendszeres testmozgás a mozgásszervi tünetek enyhítését és az izomerő növelését célozza.

Stresszkezelés: A stressz csökkentése és a relaxációs technikák alkalmazása, például jóga vagy meditáció, segíthet a betegeknek jobban kezelni a betegséggel járó kihívásokat.

Társas támogatás: Az érintett betegeknek és családtagjaiknak a dermatomyositis kezelésében és mindennapi életükben is fontos a társas támogatás. Csatlakozni egy támogató csoportba, vagy beszélgetni olyan emberekkel, akik hasonló helyzetben vannak, segíthet az érzelmi és lelki támogatásban.

Az életmódkezelés és a támogató terápiák nem csak a dermatomyositis fizikai kezelését egészítik ki, hanem hozzájárulhatnak a betegek életminőségének javításához és a betegséggel járó kihívások kezeléséhez. Az egészéges életmód fenntartása és a pozitív hozzáállás jelentősége kiemelt a dermatomyositisben szenvedő betegek hosszú távú ellátásában és kezelésében. 

Téma szakértője

 • Dr. Kádár János

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, immunológus, infektológus
 • Specialitások:
  • Szisztémás autoimmun betegségek (SLE-lupus, Sjögren, stb.)
  • Habituális vetélések immunológiai okai
  • Ismeretlen eredetű láz
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Hírek

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Szem- és szájszárazság? Így enyhítheti a Sjögren-szindróma tüneteit

Szem- és szájszárazság? Így enyhítheti a Sjögren-szindróma tüneteit

A Sjögren-szindróma az egyik leggyakoribb autoimmun betegség, ami elsősorban a 30-65 év közötti hölgyeket érinti, és az életminőséget jelentősen befolyásoló tünetekkel bír. Dr. Kádár Jánost, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakemberét kérdeztük arról, mire érdemes figyelniük a pácienseknek a hétköznapok során.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészségközpontok