Medrol

Medrol

Szerző: Immunközpont.hu Létrehozva: 2023.07.06 10:35 | Módosítva: 2023.07.06 11:36

Hatóanyag: ATC-KÓD: H02AB04 – methylprednisolone

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelen gyógyszerleírás 2022.11.17 - én frissült.  Az esetleges változásokról az OGYÉI oldalán tájékozódjon !

Rövid kivonat a hivatalos Betegtájékoztatóból (teljes betegtájékoztatót az OGYÉI honlapjáról töltse le)

Milyen típusú gyógyszer a Medrol és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Medrol tabletta metilprednizolont tartalmaz. A metilprednizolon a szteroidoknak, teljes nevükön kortikoszteroidoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. A kortikoszteroidok természetesen képződnek a szervezetben, és a szervezet számos folyamatában fontosak. További kortikoszteroid, így a Medrol szervezetbe juttatása segíthet, ha szervezete mellékvese-probléma miatt nem tud elegendő kortikoszteroidot termelni (például mellékvesekéreg-elégtelenség).

A kortikoszteroidok műtétet (például szervátültetés), sérüléseket vagy egyéb stresszhelyzeteket követően is segíthetnek. Ezek közé tartoznak a következő szerveket érintő gyulladásos vagy allergiás állapotok:

- agy (például agyhártyagyulladás)

- vastag- és vékonybél (például Crohn-betegség és fekélyes vastagbélgyulladás)

- vér vagy vérerek (például fehérvérűség)

- szem (például látóideg-gyulladás, uveitisz vagy szivárványhártya-gyulladás)

- ízületek (például reumás ízületi gyulladás)

- tüdő (például asztma, tüdőgümőkór)

- izmok (például dermatomiozitisz, polimiozitisz)

- bőr (például ekcéma, súlyos pikkelysömör)

Terhesség, szoptatás és termékenység

Kezelőorvosa a Medrol-t a fent felsoroltakon kívül egyéb állapotok (például szklerózis multiplex, bizonyos típusú vérszegénységek és légzőszervi megbetegedések, vizenyős állapotok, bőrfarkas, reumás szívgyulladás stb.) kezelésére is rendelheti Önnek. Kérdezze meg kezelőorvosát, ha bizonytalan abban, hogy miért kapta ezt a gyógyszert.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

Terhesség alatt csak a kezelőorvos javaslatára, kifejezetten indokolt esetben a terápiás előny és az anyára és a magzatra gyakorolt kockázat arányának gondos értékelése után alkalmazható. A gyógyszer lassíthatja a magzat növekedését (alacsony születési súlyt eredményezhet).

Szoptatás

Szoptató anyáknál csak akkor alkalmazható, ha a terápiás előny meghaladja a csecsemőre gyakorolt lehetséges kockázatot. A kortikoszteroid gyógyszerek kiválasztódhatnak az anyatejbe, ezáltal a szoptatott csecsemő növekedésének visszamaradását okozhatják, és hatással lehetnek a glükokortikoid (a mellékvesekéreg által termelt hormon) termelésére.

Termékenység

Állatkísérletek során a kortikoszteroidok a termékenység csökkentését mutatták.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. A kortikoszteroidokkal történő kezelés után szédülés, forgó jellegű szédülés (vertigó), látászavar és fáradékonyság léphet fel mellékhatásként. Ha ezek bármelyike előfordul, ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen gépeket.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

 Hogyan kell szedni a Medrol-t?

A gyógyszert mindig kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ha bármilyen okból kórházba kerül, mindig mondja el orvosának vagy a nővérnek, hogy Ön Medrol-t szed.

Felnőttek

A készítmény ajánlott napi adagja a betegségtől és annak súlyosságától függ. Kezelőorvosa a lehetőség szerinti legalacsonyabb adagot fogja felírni Önnek. Súlyos esetekben nagyobb adagok alkalmazására is szükség (200-1000 mg/nap) lehet.

Kezelőorvosa javasolhatja Önnek, hogy a teljes napi adagot egyszerre vegye be, a nap folyamán több részletben vegye be napi adagját, vagy vegye be azt minden második nap reggel, például minden reggel 8 órakor.

A tablettákat egészben, kevés vízzel nyelje le.

Ha a Medrol-t azért javasolták Önnek, mert szervezete nem képes kortikoszteroid termelésére, kezelőorvosa a sóháztartás egyensúlyának fenntartása érdekében egy másik típusú szteroid szedését is javasolhatja.

Kezelőorvosa a kezelés kezdetén magasabb adagot írhat fel Önnek, hogy betegségét megfékezze. Ha kezelőorvosa úgy látja, hogy állapota javul, az adagot fokozatosan fogja csökkenteni.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A kortikoszteroidok gátolhatják a gyermekek növekedését, ezért kezelőorvosa a legalacsonyabb, gyermeke számára hatásos adagot írja majd fel. Kezelőorvosa javasolhatja Önnek, hogy csak minden második nap adja gyermekének ezt a gyógyszert.

Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

További mellékhatásokat ld. OGYÉI honlapon elérhető betegtájékoztatóban! 

Hogyan kell a Medrol-t tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Medrol 4 mg, 16 mg, 32 mg, 100 mg tabletta?

- A készítmény hatóanyaga: 4 mg, 16 mg, 32 mg, 100 mg metilprednizolon tablettánként.

- Egyéb összetevők:

Medrol 4 mg tabletta: kalcium-sztearát, szacharóz, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát.

Medrol 16 mg tabletta: folyékony paraffin, kalcium-sztearát, szacharóz, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát.

Medrol 32 mg tabletta: folyékony paraffin, kalcium-sztearát, szacharóz, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát.

Medrol 100 mg tabletta: indigókármin (E132), magnézium-sztearát, metilcellulóz, karboximetil-keményítő-nátrium, mikrokristályos cellulóz

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Pfizer Kft. 

Hírek

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Szem- és szájszárazság? Így enyhítheti a Sjögren-szindróma tüneteit

Szem- és szájszárazság? Így enyhítheti a Sjögren-szindróma tüneteit

A Sjögren-szindróma az egyik leggyakoribb autoimmun betegség, ami elsősorban a 30-65 év közötti hölgyeket érinti, és az életminőséget jelentősen befolyásoló tünetekkel bír. Dr. Kádár Jánost, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakemberét kérdeztük arról, mire érdemes figyelniük a pácienseknek a hétköznapok során.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészségközpontok