Immunológia

Antifoszfolipid szindróma

Az antifoszfolipid szindróma újabban felismert tünetegyüttes, melyre az ismétlődő mélyvénás trombózisok, trombocitopénia, agyi trombózis és nőkben ismételt spontán vetélés előfordulása jellemző.

Az antifoszfolipid szindróma tünetei

Gyakran ismétlődő trombózisok, alacsony trombocita-szám, többszöri vetélés.

Az antifoszfolipid szindróma kóroki háttere

A tüneteket az antifoszfolipid antitestek okozzák. Az autoantitestek több, a véralvadásban szerepet játszó molekulát támadnak, ezzel több ponton is aktiválni képesek a véralvadási rendszert, végeredményképpen a trombóziskészséget fokozva.

Az antifoszfolipid szindróma gyakran fordul elő SLE-ben, az SLE-s betegek mintegy 40%-ban megtalálható a antifoszfolipid antitest. SLE-ben a trombózis előfordulása 10-70% közöttre tehető.

Az antifoszfolipid szindróma kezelése

Az antifoszfolipid szindróma kezelése alapvetően tüneti: a kialakult trombus oldása, a trombózis kialkulásának megelőzése tartós gyógyszereléssel.

Az antifoszfolipid szindróma diagnózisát és kezelését hálózatunkban a Trombózisközpontban Prof. Blaskó György végzi.

 

Csatlakozzon Ön is az autoimmun betegséggel - teljes életet Facebook csoportunkhoz, melynek szakmai hátterét az Immunközpont biztosítja.
Csoportunk célja, hogy segíthessük az érintetteket mindennapi életükben, megoszthassák egymással kérdéseiket és szakami támogatást kapjanak!

Facebook oldal: Immunközpont

Facebook csoport: autoimmun betegséggel - teljes életet