Immunológia

Megbetegíthet a macskakarmolás

Az állattal való játék, vagy szőrének gondozása közben könnyen szerezhetünk apróbb sérüléseket. Ha ezek pár nap után sem gyógyulnak, akkor érdemes orvoshoz fordulni. A seb körül megjelenő dudor, hólyag, bőrvörösség és a sérüléshez közeli testrészen jelentkező nyirokcsomó duzzanat „Macskakarmolási betegség” tünete is lehet.

 

macskakarmolási betegség- bartonellaA fertőzött állat tünetmentes

A macskakarmolási betegség egy külön néven kiemelt kórkép, amit el lehet különíteni azoktól az egyéb, döntően bakteriális kórképektől, amelyeket szintén a macskák karmolásával szerhetünk meg leggyakrabban – hangsúlyozza dr. Kádár János immunológus, infektológus, az Immunközpont főorvosa. A betegséget bakteriális fertőzés okozza. A Bartonella henselae nevű kórokozó elsősorban az otthonról kijáró, vagy kóbor macskákban gyakran kimutatható anélkül, hogy az állatoknál bármilyen betegséget vagy tünetet okozna. Ha azonban a karmolással a baktérium a véráramba kerül, akkor a sérülés nyomán megjelennek a macskakarmolási betegség tünetei. Az amerikai járványügyi központ adatai szerint a macskák 40%-a lehet hordozó, a kórokozó elsősorban az egy év alatti macskákban fordul elő.

Honnan ismerhető fel a betegség?

A sérülés helyén megjelenő erősödő bőrtünetek – vörösség, gyulladás jele, dudor, hólyag – láz, fejfájás a fertőzés jele lehet. Jellegzetes tünet még a sérülés helyéhez közeli nyirokcsomók duzzanata. Ha a marás a lábon történt, akkor a lágyékhajlatban lévő nyirokcsomók, ha a karon, akkor a hónaljban lévőknél jelentkezik a duzzanat.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A macskakarmolási betegség tünetei általában egy hét alatt maguktól is elmúlnak. Orvoshoz fordulni javasolt, ha a tünetek ennél tovább is jelentkeznek, vagy a nyirokcsomók duzzanata a test más pontján is megjelenik, nem csak a karmolás közelében. Ilyen esetekben antibiotikumos kezelésre is szükség lehet, illetve fontos kizárni egyéb olyan betegségeket, amelyek hasonló tünetet produkálhatnak.

Elsősorban immunkárosodott betegekre veszélyes

Nyirokcsomó megnagyobbodást egyéb fertőzések és súlyosabb betegségek – például tbc, limfóma – is okozhatnak, ezeket ilyen esetben ki kell zárni – teszi hozzá az Immunközpont főorvosa. Orvoshoz kell fordulni akkor is, ha immunkárosodott beteget (pl. HIV-fertőzött) érte a macskakarmolás, ez esetben súlyos, az egész szervezetet elárasztó bakteriális fertőzést előzhetünk meg a hosszan, 4-6 hétig szedett antibiotikummal.

Megelőzhető?

A betegség emberről-emberre nem terjed, csak fertőzött állat karmolásával kaphatjuk el. Ilyenkor mindig fontos a sebet alaposan fertőtleníteni. Mivel a macskák nyálában megtalálható a kórokozó, ami így fürdés során a szőrükre is kerülhet, ezért nagyon fontos az állattal való játék, foglalkozás után mindig alaposan kezet mosni.

Orvos válaszol

Hunyadi Katalin

Tisztelt Doktorú4/Doktornő!
28 éves nő vagyok, és 5 éve derékfájdalmaktól szenvedek, az elmúlt 2,5 évben gyakorlatilag állandósultak a panaszok (napközben, éjszaka, előfordult már, hogy dolgozni sem tudtam menni miatta). Egyébként gyerekkorom óta sokat sportolok, mozgok, egészségesen táplálkozom, nincs súlyfeleslegem, viszont ülőmunkát végzek. A röntgen és vérkép leletek nem mutatnak olyan fokú elváltozást, amely ezeket a komoly tüneteket indokolnák (enyhe gerincferdülésem van csak). Két reumatológusnál is jártam, és gyakorlatilag nem tudtak semmit sem megállapítani, azt tudták tanácsolni, hogy járjak stabilizáló gyógytornára, mert nagyon gyenge a hátizomzat. A vérképemben az egyetlen kiugró érték az anti streptolizin titer értéke (2013-ban 2373 volt, 2016. novemberben 1717). Fogászati, nőgyógyászati, urológiai gyulladás/góc nincsen, a mandulám azonban gennyes volt, ezért azt 2017 januárban kivették. Ennek ellenére az AST tegnapi vérkép szerint továbbra is 1717. Mindemellett a vörösvérsejt süllyedés, crp, reuma faktor értékek normálisak. (Aceklofenákra nagyon jól reagál a derékfájdalmam, pl ibuprofenra egyáltalán nem.) A tüneti kezelés mellett (mozgás, gyógytorna, aflamin gyógyszer) szeretném megtalálni a kiváltó okot - úgy érzem, hogy ilyen komoly fájdalmak mellett kell hogy legyen valami az ülőmunkán kívül. A normális vvt süllyedés és crp értékek mellett lehet mégis a derékfájdalmak mögötti ok a magas AST? Van értelme immunológust felkeresnem ezek alapján, hátha a reumatológia helyett itt keresendő a probléma (pl. autoimmun folyamatokban)?
Kedves Hunyadi Katalin,

sokan úgy vélik, az AST meghatározás felett eljárt az idő: semmiféle jelentősége nincsen, így különösen nem jelent fertőzést és nem indokol góckeresést.

Azt, hogy immunológus véleményét kérje-e ki, javaslom, az rheumatológus kezelőorvosától kérdezze meg.

Tisztelettel,

Kádár dr.

Visszalépés az előző oldalra...