Immunológia

Egy autoimmun betegség, ami megnöveli az APS kockázatát

Az antifoszfolipid szindróma (APS) egy véralvadási zavar, mely fokozott véralvadási készséggel jár. Az APS kétszer gyakoribb nőknél, mint férfiaknál. Jelentkezhet önállóan is, de különösen gyakori egy bizonyos autoimmun betegség esetén. Az elváltozásra gyakran az ismétlődő vetélések hívják fel a figyelmet.

Az antifoszfolipid szindróma (APS) egy véralvadási zavar, mely fokozott véralvadási készséggel jár. Az APS kétszer gyakoribb nőknél, mint férfiaknál. Jelentkezhet önállóan is, de különösen gyakori egy bizonyos autoimmun betegség esetén. Az elváltozásra gyakran az ismétlődő vetélések hívják fel a figyelmet.

Magasabb kockázat

Az antifoszfolipidek a vérben fokozzák a vérrögök kialakulásának kockázatát, így növelve a betegnél a trombózishajlamot. Az antifoszfolipid szindróma megjelenhet önállóan – primer, elsődleges APS – vagy egyéb, más autoimmun betegség is állhat kialakulásának hátterében. Ez esetben szekunder, vagyis másodlagos APS-ről beszélünk. Az autoimmun kórképek közül is ki kell emelni a szisztémás lupuszt. E betegeknél különösen nagyarányú, mintegy 40%-ra tehető az APS előfordulása.

Teherbeesés előtt javasolt kivizsgálni

Egy autoimmun betegség, ami megnöveli az APS kockázatátA lupusszal kezelt autoimmun betegeim figyelmét mindig felhívom az APS kockázatára, amennyiben gyermekvállalási szándékukat jelzik – magyarázza dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa. Ezt azért nagyon fontos megemlíteni, mert az APS a terhesség bármely időszakában okozhatja az embrió, vagy a magzat méhen belüli elhalását, ezáltal vetélést, koraszülést, de következtében megnő a terhességi toxémia kockázata is.

Vetélések, meddőség: a fel nem ismert APS kockázatai

A magzat fejlődése a gazdag érhálózattal ellátott méhlepényen, majd köldökzsinóron keresztül történik. A méhlepényben, vagy a méhben létrejövő érelzáródás következtében a magzat nem jut elég oxigénhez és táplálékhoz, így elhal. Az antifoszfolipid antitest jelenléte okozhat meddőséget is, ilyen esetben sokszor még lombikbébi technikával sem sikerül ép terhességet létrehozni. Azokban a terhesekben, akiknek a magzata a terhesség második felében elmarad a növekedésben, 10-15%-ban mutatható ki az antifoszfolipid antitest, jóllehet egyéb klinikai jele még nem mutatkozik a betegségnek.

Kezeléssel a kockázat elkerülhető!

APS esetén, kezelés nélkül a terhességek közel 90%-a magzati veszteséggel fejeződik be. Mindez azonban részben elkerülhető, vagy jelentősen csökkenthető, ha a betegség gyanúja esetén – akár diagnosztizált lupusz esetén, a tervezett teherbeesés előtt – orvoshoz fordul a beteg. Egy vérvétel segítségével megállapítható, hogy esetében kimutatható-e az APS jelenléte. Ha bebizonyosodik, hogy igen, létezik kezelési lehetőség: tervezetten, alvadásgátlás védelmében kell vállalni a terhességet. Az alvadásgátlást végig kell vinni a várandósság alatt és szülést követően is folytatni kell a gyermekágyas időszakban. Ez a kezelés ellenőrzés mellett biztonsággal alkalmazható. Idejében megkezdett kombinált véralvadásgátló kezeléssel tehát a terhesség APS esetén is kiviselhető, rendszeres orvosi felügyelet mellett.

Orvos válaszol

Réfi Aniko

T.Doktor Ur! Kérdésem az lenne hogy problémámal tudok Onokhoz fordulni?Már az osszes szakorvost bejártam!Feleslegesen ill.csak a fogaimat huzták ki feleslegesen!Goc kutatás miatt!Izuleti fájdalmak miatt mentem orvoshoz.Ahol kiderult hogy az Ast.900.Crp jo.Elindult a goc kutatás!Gégészet,urologia,kardiologia,hasi ultrahang mind negativ
De azért pár db fogamat kihuztak/hátha/?cimszoval!Ez vol 3éve.Azota is magyon fàjnak az izuleteim.Azota is mindig 900az Ast.Gyulladas nincs ugxszintém.Crp jo!A mamdulámat is kivenék/bár negativ lett a temyésztés/csak hogy hátha!?Tobb gégészeten voltam fele fele arányba mondták a kikel venni ill.kine vetesse!Szeretnèk megoldást találni?Tud Nek ebben segiteni?Még a dologhoz hozzà tartozik hogy nógyogysszatilag 2szer volt már streptococ.fertozott 8 ill.5éve is.De azt elvileg kikezelték!Mert az utso szurésem negativ lett.Tobbszor is! Koszonom szépen
Várom vàlaszát!

Kedves Réfi Anikó,

Az esetek egy részében az ok nem ilyen „góctermészetű”, hanem valódi immunológiai gyulladásos folyamatról van szó. Ennek eldöntésére, orvosi vizsgálatra készséggel várom, javaslom, vegye fel a kapcsolatot a Recepcióval, és egyeztessen egy konzultációs időpontot.

Tisztelettel,

Kádár János dr.

Visszalépés az előző oldalra...