A Lyme-kór tünetei - 5 gyakori panasz

Szerző: Immunközpont.hu Módosítva: 2023.09.17 17:52

A múlt században, 1977-ben Lyme városáról nevezték el a kórképet. Ezt a fertőzést óvodás korú gyermekek ízületi gyulladásaival kapcsolatban ismerték fel és írták le.

Mi az a Lyme-kór?

Lyme-kór kórokozója

A Lyme-kór 5 leggyakoribb tünete

A Lyme-kór tünetei, klinikai képe részletesebben

Hogyan lehet megelőzni a Lyme-kórt?

A Lyme-kór hosszútávú szövődményei

Ha nincs ellene védőoltás, mégis mi az a kullancs elleni védőoltás?

Lyme-kórral kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a Lyme-kór?

A Lyme-kór egy bakteriális fertőzés, amelyet a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okoz. A betegséget egyes kullancsfajok terjesztik, például a fekete lábú kullancs (Ixodes scapularis) és a közönséges kullancs (Ixodes ricinus). A Lyme-kór európai viszonylatban egy gyakran előforduló betegség.

A Lyme-kór kórokozója a Borrelia burgdorferi nevű baktérium. Ez a baktérium a kullancsok által terjesztett betegség, és Magyarországon is előfordul. A Lyme-kór általában a kullancsok által terjesztett fertőzések közé tartozik, és a kullancsokat a szabadban történő tartózkodás során lehet összeszedni.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Lyme-kór kórokozója

A kullancsok, különösen a nyári hónapokban, erdőkben, mezőkön és magas fűben élnek, és ha egy fertőzött kullancs megcsíp valakit, átadhatja a Borrelia burgdorferi baktériumot az emberi vagy állati gazdájának. Az emberi fertőzés jellemző tünetei közé tartoznak a bőrkiütések, láz, fejfájás és ízületi fájdalmak. Ha nem kezelik megfelelően, a Lyme-kór súlyosabb tüneteket is okozhat, beleértve az ízületi gyulladást és a szív- vagy idegrendszeri problémákat.

A Lyme-kór 5 leggyakoribb tünete

A Lyme-kór leggyakoribb tünetei a következők lehetnek:

 • Bőrkiütés (eritema chronicum migrans): A Lyme-kór legjellegzetesebb tünete az eritema chronicum migransnevű bőrtünet, amely a kullancs bőrbe jutásának helyén jelenik meg. A folt kör alakú, vöröses vagy piros középpel és szélesebb, halványabb szegéllyel rendelkezik, ami olyan lehet, mint a céltábla. Az eritemachronicum migrans általában nem viszket, és hónapokig is fennmaradhat. Ez a legjellegzetesebb tünet.
 •  Láz: A Lyme-kórral járó láz lehet enyhe vagy súlyosabb, és gyakran kíséri az egyéb influenzaszerű tüneteket, mint például fejfájás és izomfájdalom.
 • Fejfájás: Sok Lyme-kórban szenvedő beteg panaszkodik fejfájásról. Ez a fejfájás lehet enyhe vagy súlyos, és akár hosszú ideig is fennállhat.
 • Izom- és ízületi fájdalom: Az ízületi fájdalom és izomfájdalom nagyon gyakori tünetek lehetnek, különösen az érintett személyeknek, akik nem kezelték időben a Lyme-kórt. Ezek az ízületi fájdalmak idővel súlyosabbá válhatnak, és ízületi gyulladást okozhatnak, sőt, akár hosszútávon is fennmaradhatnak.
 • Fáradtság: A Lyme-kór szintén fáradtságot és kimerültséget okozhat, ami gyakran hosszú ideig fennáll, akár a fertőzés elmúlta után is. A betegek gyakran úgy érzik, mintha nem lennének képesek teljes energiájukkal funkcionálni a fáradtság miatt.
  Kapcsolódó cikkünk

  Lyme-kór vagy sokízületi gyulladás?

  A sokízületi gyulladás tünetei hasonlítanak a Lyme-kór kapcsán kialakuló ízületi panaszokra. A pontos diagnózis fontos, hogy megfelelő kezelést kapjunk. Arról, hogy hogyan lehet megkülönböztetni egymástól a két betegséget, dr. Kádár János immunológust, az Immunközpont főorvosát kérdeztük.

A Lyme-kór tünetei, klinikai képe részletesebben

A Lyme-kór egy több stádiumú betegség.

1. Első stádium: Erythema chronicum migrans (ECM)

A kullancscsípés helyén, a csípést követően 3-10 nap múlva jelentkező tünet. Koncentrikusan terjed, 5 centimétertől nagyobb vörös terület. A növekedése során a középső rész feltisztul, majd hetek alatt eltűnik.

2. Második-harmadik stádium:

Hematogén szóródás: vagyis a vér útján a kórokozó tovaterjed. Hetek alatt, nem kezelt betegekben láz, ízületi fájdalom, fejfájás, izomfájdalom, meningitis, encephalitis jelentkezhet.

Késői manifesztáció:

• Acrodermatitis chronica atrophicans (ACA). Ez a leggyakrabban idős korban jelentkezik. Az Acrodermatitis chronica atrophicans (ACA) egy olyan ritka, krónikus bőrbetegség, amelyet a Borrelia burgdorferi baktérium okoz, ugyanaz a kórokozó, amely a Lyme-kórt is okozza. Az ACA a Lyme-kór egy késői szakaszának tekinthető, és általában azoknál a betegeknél fordul elő, akiknek a Lyme-kórja nem került időben diagnosztizálásra és kezelésre.

Az ACA kezdeti tünetei közé tartozhatnak a bőrpír, gyulladás és duzzanat a végtagokon, különösen a kézen és a lábon. Ezek a tünetek általában hosszú időn keresztül fennállnak, és krónikussá válnak. Ahogy a betegség előrehalad, a bőr megvastagszik és elszíneződik, majd később atrophiát (zsugorodást) mutathat, ami azt jelenti, hogy a bőr elvékonyodik és elveszti rugalmasságát.

Az ACA-t a Lyme-kór más tünetei is kísérhetik, például ízületi fájdalom, neurológiai problémák vagy szívproblémák. Fontos megjegyezni, hogy az ACA a Lyme-kór késői stádiuma, ami azt jelenti, hogy az alapbetegség már hosszú ideje fennállhatott a beteg szervezetében, és kezeletlen maradt. Ezért is nagyon fontos, ha valaki a kullancscsípés után szokatlan tüneteket észlel, forduljon orvoshoz.

• Lymphadenosis benigna cutis a gyermekekben jelentkező tünet. A limphadenoma benigna cutis egy bőrbetegség, amelyet a bőrben található nyirokcsomók kóros növekedése jellemez.

• Arthritis: A Lyme-kór okozta arthritis egy specifikus ízületi gyulladás típusa, amely a Borrelia burgdorferi baktérium okozta fertőzés eredményeként alakul ki, és ez a baktérium felelős a Lyme-kór kialakulásáért. A Lyme arthritis leggyakoribb tünete az ízületi fájdalom, gyakran egy vagy több nagy ízületben, például a térdízületben. Az érintett ízület duzzadt, piros és meleg tapintásra. A Lyme-kór egyéb tünetei, mint például láz, fáradtság és a jellegzetes erythema chronicum migrans nevű bőrkiütés is jelentkezhetnek.

• Krónikus cardiomyopathia

• A Lyme-kór és a nervus facialis: A betegség késői szakaszában azonban komolyabb szövődmények is kialakulhatnak, amelyek közé tartozik a nervus facialis(arcideg) érintettsége.

Az arcideg (nervus facialis) a mimikai izmokat irányítja, és a Lyme-kór előrehaladott szakaszában, ha a Borreliabaktériumok a központi idegrendszerbe vagy az idegrendszer környékére terjednek, az arcideg érintettsége is bekövetkezhet. Ezt az állapotot "Lyme-kór okozta Bell-paresis" vagy "Lyme-kór okozta Bell's palsy" néven említik.

A Lyme-kór okozta Bell-paresis során az arcideg gyulladt lesz, ami végsősoron arcidegbénulást eredményezhet. Az érintett személy arcának egyik vagy mindkét oldalán lehetséges az arcizmok lebénulása, ami a szemhéj lecsüngéséhez, az ajkak elhúzódásához és más arcizom-problémákhoz vezethet.

Fontos megjegyezni, hogy a Lyme-kór okozta Bell-paresis gyakran csak az egyik tünete lehet a betegségnek, és nem minden Lyme-kóros betegnél fordul elő.

Hogyan lehet megelőzni a Lyme-kórt?

A Lyme-kór megelőzése érdekében fontos az olyan óvintézkedések betartása, amelyek csökkentik a kullancsok csípésének kockázatát. Íme néhány lépés a Lyme-kór megelőzéséhez:

 •  Kullancsriasztók használata: Kiemelten fontos a kullancsriasztók hazsnálata, főleg akkor, ha valaki olyan területeken kirándul, túrázik, vagy esetleg dolgozik, ahol nagy a valószínűsége a kullancsok előfordulásának.
 •  Hosszú ujjú ruházat viselése: Amikor valaki erdőben, fűben vagy a természetben tartózkodik, előnyös lehet hosszú ujjú inget, hosszú nadrágot, zárt cipőt és sapkát viselni. A ruházat lehetőleg világos színű legyen, hogy könnyebben észrevehető legyen a kullancsok jelenléte.
 • Rendszeres ellenőrzés: Túrázás, kirándulás utan kiemelten fontos a test ellenőrzése, hogy van-e valahol kullancs. Különös figyelmet kell fordítani az olyan testrészekre, mint a hónalj, a térdhajlat, a fej és a fülek környéke. A kullancsokat minél előbb el kell távolítani.
 • Kullancsok eltávolítása: Ha valaki kullancsot talál a bőrében, fontos, hogy a kullancs egyben legyen eltávolítva.

Ezen óvintézkedések betartása segíthet csökkenteni a kullancsok csípésének kockázatát, és ezzel együtt a Lyme-kór kockázatát is.

A Lyme-kór hosszútávú szövődményei

A Lyme-kór hosszútávú szövődményei változatosak lehetnek, és a betegség kezelésétől, az időben történő diagnózistól, valamint az egyéni tényezőktől függenek. Az alábbiakban néhány olyan hosszútávú szövődmény olvasható, amelyek a Lyme-kór esetén előfordulhatnak:

 • Krónikus ízületi problémák: Néhány Lyme-kóros betegnél az ízületekben kialakulhatnak krónikus gyulladásos problémák, amelyek tartós ízületi fájdalomhoz és ízületi merevséghez vezetnek.
 • Szívproblémák: Azoknál a betegeknél, akiknél a Borrelia baktériumok a szívrendszert is érintik, szívritmuszavarok és más szívproblémák kialakulhatnak. Ezek súlyossága változó lehet.
 • Lyme-arthritis: Azoknál, akiknél a Lyme-kór kezeletlen marad, a betegség késői szakaszában előfordulhat Lyme-arthritis, ami a nagy ízületek gyulladását okozza, például a térdét. Ez hosszú távon is kellemetlenségeket okozhat.
 • Acrodermatitis chronica atrophicans (ACA): Az ACA egy ritka, késői stádiumú bőrbetegség, amelyet a Borreliabaktérium okoz. Ez a betegség krónikus bőrelváltozásokhoz vezet, amelyek az érintett területeken elvékonyodást és elszíneződést okoznak.

Ha nincs ellene védőoltás, mégis mi az a kullancs elleni védőoltás?

A Lyme-kór ellen jelenleg nincs elérhető védőoltás. Azonban létezik egy oltás, amely a kullancsok által terjesztett betegségek, a vírusos-encephalitis (agyvelőgyulladás) elleni védelmet kínálja. Ez a vakcina a "kullancs elleni védőoltás" néven is ismert.

A kullancsok elleni védőoltás a kullancsok által közvetített betegségek elleni védelem érdekében kifejlesztett oltás, amely az encephalitis elleni védelmet biztosítja. Fontos megjegyezni, hogy ez az oltás nem véd a kullancsok által közvetített Lyme-kór ellen.

Összefoglalva tehát, a Lyme-kór egy kullancsok által terjesztett bakteriális fertőzés, amit a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okoz. A betegség gyakran kezdetben egy jellegzetes bőrkiütéssel (eritema chronicum migrans) kezdődik, majd influenzaszerű tünetekkel, ízületi fájdalommal és neurológiai problémákkal járhat. Időben történő diagnózis és antibiotikum-kezelés esetén a Lyme-kór általában jól gyógyítható, de elhanyagolt esetekben súlyos szövődményeket okozhat. Az óvintézkedések, például a kullancsriasztók használata és a kullancsokkal tarkított területek elkerülése, segíthetnek a betegség megelőzésében.

Téma szakértői

Dr. Kiss Csaba PhD

Dr. Kiss Csaba PhD

reumatológus
Budaházi Kata

Budaházi Kata

vezető asszisztens
Dr. Kádár János

Dr. Kádár János

belgyógyász, immunológus, infektológus

Hírek

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A psoriasis a krónikus autoimmun betegségek közé tartozik, ami több mint 125 millió embert érint világszerte, vagyis a teljes népesség nagyjából 3 százalékát. Az arcon, a nyakon és a test más, jól látható részein megjelenő ezüstfehér pikkelyekkel borított, vaskos hámló foltok nem fertőznek, mégis súlyos negatív pszichológiai hatással vannak az érintettekre – mondja dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, infektológus, az Immunközpont orvosa.

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK