A Lyme-kór tünetei - 5 gyakori panasz

Szerző: Immunközpont.hu Létrehozva: 2023.09.16 21:22 | Módosítva: 2023.09.17 17:52

A múlt században, 1977-ben Lyme városáról nevezték el a kórképet. Ezt a fertőzést óvodás korú gyermekek ízületi gyulladásaival kapcsolatban ismerték fel és írták le.

Mi az a Lyme-kór?

Lyme-kór kórokozója

A Lyme-kór 5 leggyakoribb tünete

A Lyme-kór tünetei, klinikai képe részletesebben

Hogyan lehet megelőzni a Lyme-kórt?

A Lyme-kór hosszútávú szövődményei

Ha nincs ellene védőoltás, mégis mi az a kullancs elleni védőoltás?

Lyme-kórral kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a Lyme-kór?

A Lyme-kór egy bakteriális fertőzés, amelyet a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okoz. A betegséget egyes kullancsfajok terjesztik, például a fekete lábú kullancs (Ixodes scapularis) és a közönséges kullancs (Ixodes ricinus). A Lyme-kór európai viszonylatban egy gyakran előforduló betegség.

A Lyme-kór kórokozója a Borrelia burgdorferi nevű baktérium. Ez a baktérium a kullancsok által terjesztett betegség, és Magyarországon is előfordul. A Lyme-kór általában a kullancsok által terjesztett fertőzések közé tartozik, és a kullancsokat a szabadban történő tartózkodás során lehet összeszedni.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Lyme-kór kórokozója

A kullancsok, különösen a nyári hónapokban, erdőkben, mezőkön és magas fűben élnek, és ha egy fertőzött kullancs megcsíp valakit, átadhatja a Borrelia burgdorferi baktériumot az emberi vagy állati gazdájának. Az emberi fertőzés jellemző tünetei közé tartoznak a bőrkiütések, láz, fejfájás és ízületi fájdalmak. Ha nem kezelik megfelelően, a Lyme-kór súlyosabb tüneteket is okozhat, beleértve az ízületi gyulladást és a szív- vagy idegrendszeri problémákat.

A Lyme-kór 5 leggyakoribb tünete

A Lyme-kór leggyakoribb tünetei a következők lehetnek:

 • Bőrkiütés (eritema chronicum migrans): A Lyme-kór legjellegzetesebb tünete az eritema chronicum migransnevű bőrtünet, amely a kullancs bőrbe jutásának helyén jelenik meg. A folt kör alakú, vöröses vagy piros középpel és szélesebb, halványabb szegéllyel rendelkezik, ami olyan lehet, mint a céltábla. Az eritemachronicum migrans általában nem viszket, és hónapokig is fennmaradhat. Ez a legjellegzetesebb tünet.
 •  Láz: A Lyme-kórral járó láz lehet enyhe vagy súlyosabb, és gyakran kíséri az egyéb influenzaszerű tüneteket, mint például fejfájás és izomfájdalom.
 • Fejfájás: Sok Lyme-kórban szenvedő beteg panaszkodik fejfájásról. Ez a fejfájás lehet enyhe vagy súlyos, és akár hosszú ideig is fennállhat.
 • Izom- és ízületi fájdalom: Az ízületi fájdalom és izomfájdalom nagyon gyakori tünetek lehetnek, különösen az érintett személyeknek, akik nem kezelték időben a Lyme-kórt. Ezek az ízületi fájdalmak idővel súlyosabbá válhatnak, és ízületi gyulladást okozhatnak, sőt, akár hosszútávon is fennmaradhatnak.
 • Fáradtság: A Lyme-kór szintén fáradtságot és kimerültséget okozhat, ami gyakran hosszú ideig fennáll, akár a fertőzés elmúlta után is. A betegek gyakran úgy érzik, mintha nem lennének képesek teljes energiájukkal funkcionálni a fáradtság miatt.
  Kapcsolódó cikkünk

  6+1 teendő kullancscsípés esetén

  A kullancscsípés komoly egészségügyi kérdéseket vet fel, mivel a kullancsok potenciálisan betegségeket terjeszthetnek. A legfontosabb az, hogy nyugodt maradjon, és megfelelően reagáljon a csípésre. Ez a cikk áttekintést nyújt arról, hogy mit tegyen, ha megcsípte egy kullancs, és hogyan minimalizálja a lehetséges egészségügyi kockázatokat.

A Lyme-kór tünetei, klinikai képe részletesebben

A Lyme-kór egy több stádiumú betegség.

1. Első stádium: Erythema chronicum migrans (ECM)

A kullancscsípés helyén, a csípést követően 3-10 nap múlva jelentkező tünet. Koncentrikusan terjed, 5 centimétertől nagyobb vörös terület. A növekedése során a középső rész feltisztul, majd hetek alatt eltűnik.

2. Második-harmadik stádium:

Hematogén szóródás: vagyis a vér útján a kórokozó tovaterjed. Hetek alatt, nem kezelt betegekben láz, ízületi fájdalom, fejfájás, izomfájdalom, meningitis, encephalitis jelentkezhet.

Késői manifesztáció:

• Acrodermatitis chronica atrophicans (ACA). Ez a leggyakrabban idős korban jelentkezik. Az Acrodermatitis chronica atrophicans (ACA) egy olyan ritka, krónikus bőrbetegség, amelyet a Borrelia burgdorferi baktérium okoz, ugyanaz a kórokozó, amely a Lyme-kórt is okozza. Az ACA a Lyme-kór egy késői szakaszának tekinthető, és általában azoknál a betegeknél fordul elő, akiknek a Lyme-kórja nem került időben diagnosztizálásra és kezelésre.

Az ACA kezdeti tünetei közé tartozhatnak a bőrpír, gyulladás és duzzanat a végtagokon, különösen a kézen és a lábon. Ezek a tünetek általában hosszú időn keresztül fennállnak, és krónikussá válnak. Ahogy a betegség előrehalad, a bőr megvastagszik és elszíneződik, majd később atrophiát (zsugorodást) mutathat, ami azt jelenti, hogy a bőr elvékonyodik és elveszti rugalmasságát.

Az ACA-t a Lyme-kór más tünetei is kísérhetik, például ízületi fájdalom, neurológiai problémák vagy szívproblémák. Fontos megjegyezni, hogy az ACA a Lyme-kór késői stádiuma, ami azt jelenti, hogy az alapbetegség már hosszú ideje fennállhatott a beteg szervezetében, és kezeletlen maradt. Ezért is nagyon fontos, ha valaki a kullancscsípés után szokatlan tüneteket észlel, forduljon orvoshoz.

• Lymphadenosis benigna cutis a gyermekekben jelentkező tünet. A limphadenoma benigna cutis egy bőrbetegség, amelyet a bőrben található nyirokcsomók kóros növekedése jellemez.

• Arthritis: A Lyme-kór okozta arthritis egy specifikus ízületi gyulladás típusa, amely a Borrelia burgdorferi baktérium okozta fertőzés eredményeként alakul ki, és ez a baktérium felelős a Lyme-kór kialakulásáért. A Lyme arthritis leggyakoribb tünete az ízületi fájdalom, gyakran egy vagy több nagy ízületben, például a térdízületben. Az érintett ízület duzzadt, piros és meleg tapintásra. A Lyme-kór egyéb tünetei, mint például láz, fáradtság és a jellegzetes erythema chronicum migrans nevű bőrkiütés is jelentkezhetnek.

• Krónikus cardiomyopathia

• A Lyme-kór és a nervus facialis: A betegség késői szakaszában azonban komolyabb szövődmények is kialakulhatnak, amelyek közé tartozik a nervus facialis(arcideg) érintettsége.

Az arcideg (nervus facialis) a mimikai izmokat irányítja, és a Lyme-kór előrehaladott szakaszában, ha a Borreliabaktériumok a központi idegrendszerbe vagy az idegrendszer környékére terjednek, az arcideg érintettsége is bekövetkezhet. Ezt az állapotot "Lyme-kór okozta Bell-paresis" vagy "Lyme-kór okozta Bell's palsy" néven említik.

A Lyme-kór okozta Bell-paresis során az arcideg gyulladt lesz, ami végsősoron arcidegbénulást eredményezhet. Az érintett személy arcának egyik vagy mindkét oldalán lehetséges az arcizmok lebénulása, ami a szemhéj lecsüngéséhez, az ajkak elhúzódásához és más arcizom-problémákhoz vezethet.

Fontos megjegyezni, hogy a Lyme-kór okozta Bell-paresis gyakran csak az egyik tünete lehet a betegségnek, és nem minden Lyme-kóros betegnél fordul elő.

Hogyan lehet megelőzni a Lyme-kórt?

A Lyme-kór megelőzése érdekében fontos az olyan óvintézkedések betartása, amelyek csökkentik a kullancsok csípésének kockázatát. Íme néhány lépés a Lyme-kór megelőzéséhez:

 •  Kullancsriasztók használata: Kiemelten fontos a kullancsriasztók hazsnálata, főleg akkor, ha valaki olyan területeken kirándul, túrázik, vagy esetleg dolgozik, ahol nagy a valószínűsége a kullancsok előfordulásának.
 •  Hosszú ujjú ruházat viselése: Amikor valaki erdőben, fűben vagy a természetben tartózkodik, előnyös lehet hosszú ujjú inget, hosszú nadrágot, zárt cipőt és sapkát viselni. A ruházat lehetőleg világos színű legyen, hogy könnyebben észrevehető legyen a kullancsok jelenléte.
 • Rendszeres ellenőrzés: Túrázás, kirándulás utan kiemelten fontos a test ellenőrzése, hogy van-e valahol kullancs. Különös figyelmet kell fordítani az olyan testrészekre, mint a hónalj, a térdhajlat, a fej és a fülek környéke. A kullancsokat minél előbb el kell távolítani.
 • Kullancsok eltávolítása: Ha valaki kullancsot talál a bőrében, fontos, hogy a kullancs egyben legyen eltávolítva.

Ezen óvintézkedések betartása segíthet csökkenteni a kullancsok csípésének kockázatát, és ezzel együtt a Lyme-kór kockázatát is.

A Lyme-kór hosszútávú szövődményei

A Lyme-kór hosszútávú szövődményei változatosak lehetnek, és a betegség kezelésétől, az időben történő diagnózistól, valamint az egyéni tényezőktől függenek. Az alábbiakban néhány olyan hosszútávú szövődmény olvasható, amelyek a Lyme-kór esetén előfordulhatnak:

 • Krónikus ízületi problémák: Néhány Lyme-kóros betegnél az ízületekben kialakulhatnak krónikus gyulladásos problémák, amelyek tartós ízületi fájdalomhoz és ízületi merevséghez vezetnek.
 • Szívproblémák: Azoknál a betegeknél, akiknél a Borrelia baktériumok a szívrendszert is érintik, szívritmuszavarok és más szívproblémák kialakulhatnak. Ezek súlyossága változó lehet.
 • Lyme-arthritis: Azoknál, akiknél a Lyme-kór kezeletlen marad, a betegség késői szakaszában előfordulhat Lyme-arthritis, ami a nagy ízületek gyulladását okozza, például a térdét. Ez hosszú távon is kellemetlenségeket okozhat.
 • Acrodermatitis chronica atrophicans (ACA): Az ACA egy ritka, késői stádiumú bőrbetegség, amelyet a Borreliabaktérium okoz. Ez a betegség krónikus bőrelváltozásokhoz vezet, amelyek az érintett területeken elvékonyodást és elszíneződést okoznak.

Ha nincs ellene védőoltás, mégis mi az a kullancs elleni védőoltás?

A Lyme-kór ellen jelenleg nincs elérhető védőoltás. Azonban létezik egy oltás, amely a kullancsok által terjesztett betegségek, a vírusos-encephalitis (agyvelőgyulladás) elleni védelmet kínálja. Ez a vakcina a "kullancs elleni védőoltás" néven is ismert.

A kullancsok elleni védőoltás a kullancsok által közvetített betegségek elleni védelem érdekében kifejlesztett oltás, amely az encephalitis elleni védelmet biztosítja. Fontos megjegyezni, hogy ez az oltás nem véd a kullancsok által közvetített Lyme-kór ellen.

Összefoglalva tehát, a Lyme-kór egy kullancsok által terjesztett bakteriális fertőzés, amit a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okoz. A betegség gyakran kezdetben egy jellegzetes bőrkiütéssel (eritema chronicum migrans) kezdődik, majd influenzaszerű tünetekkel, ízületi fájdalommal és neurológiai problémákkal járhat. Időben történő diagnózis és antibiotikum-kezelés esetén a Lyme-kór általában jól gyógyítható, de elhanyagolt esetekben súlyos szövődményeket okozhat. Az óvintézkedések, például a kullancsriasztók használata és a kullancsokkal tarkított területek elkerülése, segíthetnek a betegség megelőzésében.

Téma szakértői

Hauser Péterné Gyöngyi

Hauser Péterné Gyöngyi

egészségügyi asszisztens
Dr. Kádár János

Dr. Kádár János

belgyógyász, immunológus, infektológus
Dr. Prinz Géza

Dr. Prinz Géza

neurológus, pszichiáter, infektológus

Hírek

Szem- és szájszárazság? Így enyhítheti a Sjögren-szindróma tüneteit

Szem- és szájszárazság? Így enyhítheti a Sjögren-szindróma tüneteit

A Sjögren-szindróma az egyik leggyakoribb autoimmun betegség, ami elsősorban a 30-65 év közötti hölgyeket érinti, és az életminőséget jelentősen befolyásoló tünetekkel bír. Dr. Kádár Jánost, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakemberét kérdeztük arról, mire érdemes figyelniük a pácienseknek a hétköznapok során.

A Bechterew-kór 7 szövődménye, amiről önnek is tudnia kell

A Bechterew-kór 7 szövődménye, amiről önnek is tudnia kell

A Bechterew-kór krónikus, progresszív gyulladásos reumatológiai megbetegedés, ami a gerinc elmerevedéséhez vezethet. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus orvosa szerint a kezeletlen Bechterew-kór által okozott fájdalom és merevség a betegek életminőségét és munkaképességét is befolyásolja, a betegség progressziójával pedig többféle szövődményre lehet számítani.

 

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!