AIHA - Autoimmun Hemolitikus Anémia

AIHA - Autoimmun Hemolitikus Anémia

Szerző: Immunközpont.hu Módosítva: 2024.06.26 12:06

Az Autoimmun Hemolitikus Anémia (AIHA) egy ritka, ám potenciálisan súlyos betegség, amelyben az immunrendszer tévesen támadja meg és pusztítja el a saját vörösvérsejteket. Ez a folyamat vérszegénységet okozhat, ami számos tünettel járhat. Az AIHA kezelése komplex és személyre szabott, többféle terápiás lehetőséget magában foglal, amelyek célja a vörösvérsejtek pusztulásának megállítása és a szövődmények minimalizálása. Az időben felismert és megfelelően kezelt AIHA jelentősen javíthatja a betegek életminőségét és prognózisát.

Mi az az AIHA, vagyis autoimmun hemolitikus anémia?

Az AIHA, vagyis az autoimmun hemolitikus anémia kialakulásának okai

Az AIHA, vagyis az autoimmun hemolitikus anémia tünetei

Az AIHA, vagyis az autoimmun hemolitikus anémia szövődményei

Mennyire súlyos betegség az AIHA?

Az AIHA,  vagyis az autoimmun hemolitikus anémia terápiája

Mi az az AIHA, vagyis autoimmun hemolitikus anémia?

Az AIHA, vagyis az Autoimmun Hemolitikus Anémia, egy ritka autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer tévesen megtámadja és elpusztítja a vörösvérsejteket, ami vérszegénységhez vezet. Az AIHA két fő típusa létezik: meleg antitestes és hideg antitestes AIHA. A meleg antitestes AIHA-t általában a 37°C-os testhőmérsékleten aktív antitestek okozzák, míg a hideg antitestes AIHA-t az alacsonyabb hőmérsékleten (például hideg időben) aktív antitestek idézik elő.

A betegség tünetei közé tartozik a fáradtság, sápadtság, légszomj, szédülés, sárgaság és sötét vizelet. A kezelés általában immunszuppresszáns gyógyszerek, kortikoszteroidok és esetenként vérátömlesztés segítségével történik. Az AIHA diagnózisa laboratóriumi vizsgálatokkal, például a Coombs-teszttel történik, amely kimutatja az antitesteket a vörösvérsejtek felszínén.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az AIHA, vagyis az autoimmun hemolitikus anémia kialakulásának okai

Az AIHA, vagyis az autoimmun hemolitikus anémia, egy olyan betegség, amelyben az immunrendszer tévesen megtámadja a vörösvérsejteket, ami azok pusztulásához vezet. Az AIHA kialakulásának számos oka lehet, és ezek közé tartoznak mind elsődleges, mind másodlagos tényezők.

Az elsődleges AIHA akkor fordul elő, amikor a betegség önállóan, más alapbetegség nélkül jelentkezik. Ennek pontos oka gyakran ismeretlen, de feltételezik, hogy genetikai hajlam és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszhatnak az AIHA, vagyis az autoimmun hemolitikus anémia kialakulásában.

A másodlagos AIHA egy másik betegség vagy állapot következtében alakul ki. Például, az AIHA összefüggésbe hozható más autoimmun betegségekkel, mint a lupus erythematosus vagy a rheumatoid arthritis. Emellett bizonyos fertőzések, mint a vírusos vagy bakteriális fertőzések, szintén kiválthatják az autoimmun hemolitikus anémiát.

Gyógyszerek is okozhatják az AIHA, vagyis az autoimmun hemolitikus anémia kialakulását. Néhány antibiotikum, például a penicillin, valamint más gyógyszerek, mint a metildopa, képesek olyan immunválaszt kiváltani, amely az autoimmun hemolitikus anémiához vezet.

Ritkábban, de daganatok, például limfómák vagy leukémiák is összefüggésbe hozhatók az AIHA-val, vagyis az autoimmun hemolitikus anémiával. Ezek a daganatok gyakran befolyásolják az immunrendszer működését, ami az AIHA kialakulásához vezethet.

Összességében az AIHA, vagyis az autoimmun hemolitikus anémia egy összetett betegség, amelynek kialakulása számos különböző tényezőtől függ. Az AIHA kezeléséhez és menedzseléséhez fontos az alapvető kiváltó okok azonosítása és célzott kezelése.

Kapcsolódó cikkünk

Vérszegénység: autoimmun eredetű is lehet

Az autoimmun hemolitikus vérszegénység olyan rendellenesség, melynek során a szervezet antitesteket termel, amik elpusztítják a vörösvérsejteket. A betegség tüneteiről, kivizsgálásáról és kezeléséről dr. Kádár János immunológust, az Immunközpont főorvosát kérdeztük.

Az AIHA, vagyis az autoimmun hemolitikus anémia tünetei

Az AIHA tünetei változatosak lehetnek, attól függően, hogy milyen mértékben és milyen gyorsan pusztulnak a vörösvérsejtek. Az AIHA leggyakoribb tünetei közé tartoznak a következők:

 • Fáradtság: Az AIHA miatt csökkenhet a vörösvérsejtek száma, ami kimerültséget és gyengeséget okozhat.AIHA
 • Sápadtság: Az AIHA eredményeként a bőr és a nyálkahártyák sápadtabbá válhatnak a csökkent vörösvérsejt-szám miatt.
 • Légszomj: Az AIHA miatt csökken az oxigénszállító vörösvérsejtek száma, ami nehézlégzést okozhat, különösen fizikai aktivitás során.
 • Szédülés: Az AIHA miatt kevesebb oxigén jut az agyba, ami szédüléshez és fejfájáshoz vezethet.
 • Sárgaság: Az  autoimmun hemolitikus anémia következtében a vörösvérsejtek gyors pusztulása miatt a bilirubin szintje megemelkedhet, ami a bőr és a szemek sárgás elszíneződését okozhatja.
 • Sötét vizelet: Az AIHA miatt a hemoglobin lebomlása során keletkező anyagok kiválasztódhatnak a vizelettel, ami sötét elszíneződést eredményezhet.
 • Fájdalom a has felső részén: Az autoimmun hemolitikus anémia okozhat lépmegnagyobbodást, ami fájdalmat vagy teltségérzetet okozhat a has bal felső részén.
 • Gyors szívverés: Az AIHA miatt a szív gyorsabban verhet, hogy kompenzálja a csökkent oxigénszintet a vérben.
 • Hidegrázás és láz: Az AIHA, vagyis az autoimmun hemolitikus anémia egyes formáiban hidegrázás és láz jelentkezhet a vörösvérsejtek hirtelen pusztulása miatt.

Az AIHA tünetei súlyosságukban változhatnak, és a betegség gyors diagnosztizálása és kezelése kritikus fontosságú a súlyosabb szövődmények megelőzése érdekében.

Az AIHA, vagyis az autoimmun hemolitikus anémia szövődményei

Az AIHA különféle szövődményeket okozhat, amelyek súlyossága a betegség típusától, lefolyásától és kezelésétől függ. Az AIHA, vagyis az autoimmun hemolitikus anémia szövődményei közé tartoznak a következők:

 • Súlyos vérszegénység: Az AIHA miatt a vörösvérsejtek gyors pusztulása súlyos vérszegénységhez vezethet, amely kezelést igényelhet, például vérátömlesztést.
 • Szívelégtelenség: Az AIHA okozta súlyos vérszegénység miatt a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy elég oxigént szállítson a test szöveteihez. Ez hosszú távon szívelégtelenséghez vezethet.
 • Lépmegnagyobbodás: Az autoimmun hemolitikus anémia gyakran jár lépmegnagyobbodással, ami fájdalmat és egyéb komplikációkat okozhat, mint például a lép megrepedése.
 • Sárgaság: Az AIHA miatt megnövekedett bilirubin szint sárgaságot okozhat, ami a bőr és a szemek sárgás elszíneződésével jár.
 • Veseproblémák: Az autoimmun hemolitikus anémia során felszabaduló nagy mennyiségű hemoglobin terhelheti a veséket, ami hosszú távon veseelégtelenséghez vezethet.
 • Fertőzések: Az AIHA kezelésére használt immunszuppresszív gyógyszerek növelhetik a fertőzések kockázatát, mivel gyengítik az immunrendszert.
 • Trombózis: Az autoimmun hemolitikus anémia egyes formái növelhetik a vérrögképződés kockázatát, ami trombózishoz és emboliákhoz vezethet.
 • Krónikus fáradtság: Az AIHA okozta folyamatos vérszegénység krónikus fáradtsághoz és gyengeséghez vezethet, ami befolyásolja az életminőséget.

Az AIHA, vagyis az autoimmun hemolitikus anémia szövődményeinek megelőzése érdekében fontos a betegség korai felismerése és megfelelő kezelése. Rendszeres orvosi ellenőrzések és a kezelési terv pontos betartása segíthet minimalizálni a szövődmények kialakulását és javítani az életminőséget.

Mennyire súlyos betegség az AIHA?

Az AIHA, vagyis az autoimmun hemolitikus anémia súlyossága változó, és számos tényezőtől függ, beleértve a betegség típusát, a beteg általános egészségi állapotát, a tünetek súlyosságát, és azt, hogy mennyire gyorsan és hatékonyan kezdik meg a kezelést. Az AIHA komoly betegség, amely azonnali orvosi figyelmet igényel. Íme néhány szempont, ami meghatározza a betegség súlyosságát:

 • Tünetek súlyossága: Az AIHA súlyossága attól függ, hogy milyen gyorsan pusztulnak a vörösvérsejtek és milyen mértékben csökken a vörösvérsejtszám. Súlyosabb esetekben a beteg jelentős fáradtságot, légszomjat, szédülést és sárgaságot tapasztalhat.
 • Szövődmények: Az autoimmun hemolitikus anémia súlyos szövődményekhez vezethet, mint például szívelégtelenség, lépmegnagyobbodás, veseproblémák, fertőzések és trombózis. Ezek a szövődmények súlyosbíthatják a betegség lefolyását és ronthatják az életminőséget.
 • Kezelés hatékonysága: Az AIHA  súlyossága csökkenthető a megfelelő kezeléssel. A kezelés célja a vörösvérsejtek pusztulásának megállítása, a vérszegénység kezelése és a szövődmények megelőzése. Gyógyszerek, például kortikoszteroidok, immunszuppresszánsok és vérátömlesztések alkalmazhatók. Súlyos esetekben a lép eltávolítása (splenectomia) is szükséges lehet.
 • Betegség lefolyása: Az AIHA, vagyis az autoimmun hemolitikus anémia lefolyása egyénenként változó. Néhány betegnél a betegség akut, gyorsan kialakuló és súlyos, míg másoknál krónikus, hosszú távú és időszakosan fellángoló lehet.

Összességében az AIHA, az autoimmun hemolitikus anémia egy potenciálisan súlyos betegség, amely azonnali és folyamatos orvosi ellátást igényel. Az időben megkezdett és megfelelően alkalmazott kezelés javíthatja a betegség kimenetelét és minimalizálhatja a szövődmények kockázatát.

Az AIHA,  vagyis az autoimmun hemolitikus anémia terápiája

Az AIHA kezelése többféle módon történhet, attól függően, hogy milyen típusú és súlyosságú az egyéni eset. Az alábbiakban a leggyakrabban alkalmazott terápiás lehetőségek találhatók:

 • Kortikoszteroidok: Például prednizolon, melyek csökkentik az immunrendszer aktivitását és gátolják az antitestek termelődését, amelyek a vörösvérsejteket támadják.
 • Immunszuppresszív gyógyszerek: Mint az azatioprin vagy a rituximab, melyek célzottan befolyásolják az immunrendszer működését, és csökkentik az autoimmun reakciókat.
 • Splenectomia: Azáltal, hogy eltávolítják a lépet, ami az autoimmun reakciók helyszíne is lehet.
 • Vérátömlesztés: Szükség lehet vörösvértestek adására a vérzéses anaemia kezelésére.
 • Immunoglobulin terápia: Magas dózisú immunoglobulin adása esetén, amely csökkenti az autoimmun reakciókat.
 • Plazmaferézis: Amely eltávolítja a kóros antitesteket a vérplazmából.
 • Alkalmazkodó kezelés: Mint például a hideg agy csomagolása, ha a betegség hideg agyához kapcsolódik.

Fontos megjegyezni, hogy az AIHA kezelése egyéni és gyakran összetett, amelyet a betegség típusa, súlyossága és az egyén egyéni válaszai alapján kell személyre szabni. Rendszeres orvosi ellenőrzések és követés szükséges a kezelés hatékonyságának figyelemmel kísérésére és a szövődmények időben történő kezelésére.

Téma szakértői

Dr. Halm Gabriella

Dr. Halm Gabriella

belgyógyász, hematológus

Hírek

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A psoriasis a krónikus autoimmun betegségek közé tartozik, ami több mint 125 millió embert érint világszerte, vagyis a teljes népesség nagyjából 3 százalékát. Az arcon, a nyakon és a test más, jól látható részein megjelenő ezüstfehér pikkelyekkel borított, vaskos hámló foltok nem fertőznek, mégis súlyos negatív pszichológiai hatással vannak az érintettekre – mondja dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, infektológus, az Immunközpont orvosa.

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK