A Bechterew-kór 7 szövődménye, amiről önnek is tudnia kell

A Bechterew-kór 7 szövődménye, amiről önnek is tudnia kell

Dr. Kádár János Módosítva: 2024.02.12 19:13

A Bechterew-kór krónikus, progresszív gyulladásos reumatológiai megbetegedés, ami a gerinc elmerevedéséhez vezethet. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus orvosa szerint a kezeletlen Bechterew-kór által okozott fájdalom és merevség a betegek életminőségét és munkaképességét is befolyásolja, a betegség progressziójával pedig többféle szövődményre lehet számítani.

 

Online Bejelentkezés

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

-A Bechterew-kór (spondylitis ankylopoetica, SPA) a gerinc ízületeit támadja meg, és a csigolyákat körülvevő porcok, szalagok, valamint ízületek elcsontosodáshoz vezet.  A betegség végső stádiumában a gerinc teljesen elmerevedik, kezeletlen esetben akár súlyos mozgáskorlátozottsághoz és munkaképtelenséghez is vezethet. A Bechterew-kórt okozó tényezők még nem teljesen tisztázottak, kialakulásában például genetikai faktorok, valamint fertőzések is szerepet játszhatnak – magyarázza dr. Kádár János, aki a betegség lehetséges szövődményeit is megosztotta.

A Bechterew-kór szövődményei

 

1. Szemgyulladás

-A Bechterew-kórban szenvedők felénél legalább egyszer kialakul az úgynevezett uveitisz vagy iritis, amelyek a betegség leggyakoribb szövődményei. Az uveitisz a szem középső rétegének gyulladása, és olyan tüneteket okozhat, mint a szem bevörösödése, könnyezése, látáscsökkenés, látótérkiesés, valamint fényérzékenység és fejfájás. Ez a gyulladásos állapot szemész szakorvosi kivizsgálást és sürgős kezelést igényel, vaksághoz vezethet. Az iritisz az írisz vagy a szem szivárványhártyájának gyulladása: erős könnyezéssel és fényérzékenységgel, a homályos látás következtében esetleg kialakuló látáscsökkenéssel, valamint a szem színének változásával járó betegség. Kezeletlen szivárványhártya-gyulladás szövődményeként a látást veszélyeztető zöldhályog, szürkehályog, valamint maculaödéma is kialakulhat – magyarázza Kádár doktor.

2. Csökkentett rugalmasság

- A hát és az ízületek gyulladás okozta károsodása az SPA előrehaladtával korlátozhatja az izmok és a csontok mozgását. Az ízületek és csontok elmeszesedésével, az ízfelszínek pusztulásával és az ízületek csontosodásának következtében a betegek egy részében a gerinc elmerevedik, és létrejön az ún. bambusznádgerinc. Ebben az állapotban a gerinc erősen előre hajlik, és a beteg számára az egyszerű mozgások is nehezen kivitelezhetővé válnak.  

3. Csontritkulás

A Current Treatment Options in Rheumatology című szaklapban megjelent tanulmány szerint az SPA-ban szenvedők több mint felének alacsony a csontsűrűsége, ami csontritkuláshoz vezethet. Emiatt a csontok meggyengülhetnek, és a csigolyák összenyomódhatnak.

4. Fáradtság

A fáradtság a Bechterew-kór egyik leggyakoribb tünete, ami a szervezetben keringő gyulladásos markerek, az úgynevezett citokinek miatt alakul ki. Mivel a szervezet energiájának nagy részét arra fordítja, hogy ezt a gyulladást kordában tartsa, idővel a fáradtság súlyosbodhat,

5. Légzési nehézségek

-Ha a csigolyák és a bordák közötti ízületek is érintetté válnak, a mellkas izomzata feszessé válik, az elégtelen mellkastágulás miatt a légzés is nehézséget okozhat – magyarázza a szakember, aki hozzáteszi, hogy a rendszeresen végzett légzőtorna segítségével a mellkasi légzés fokozható, és a tüdő, valamint a szív kóros folyamatainak a kialakulása is csökkenthető.

6. Szívproblémák

- A betegségben érintett embereknél megnőhet a szívproblémák (verőérgyulladás, szívbillentyű-gyulladás, vezetési és ritmuszavarok, szívelégtelenség) kialakulásának kockázata is – ismerteti Kádár doktor. A rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott étrend, a dohányzás abbahagyása és az optimális testsúly fenntartása segíthet a szív- és érrendszeri tünetek kockázatának csökkentésében.

7.  Gyomor-bélrendszeri rendellenességek

Egyes betegeknél a gyulladás a bélrendszert is érintheti: gyomorfájdalom, gyomorfekély, hasmenés és emésztési problémák, hasi görcsök, időnként véres-nyákos széklet is jelentkezhet.  A Bechterew-kór gyakran jár együtt gyulladásos bélbetegséggel (IBD), például a Crohn-betegséggel, vagy társult fekélyes vastagbélgyulladással.

-A Bechterew-kór jelenleg nem gyógyítható, ugyanakkor megfelelő kezeléssel a beteg panaszai jelentősen csökkenthetők, a betegség előrehaladása lassítható. Az átfogó kezelési tervet mindig a betegség stádiuma, súlyossága és egyedi klinikai jellemzői alapján tervezi meg az orvos. Az ízületek duzzanatának és gyulladásának enyhítésére nem-szteroid gyulladáscsökkentőket, szteroid készítményeket, illetve a gyulladásos folyamat alapjait befolyásoló „báziskezeléseket” kapnak a páciensek. Az olyan esetekben, amikor a szokványos terápiás módszerek hatástalanok, biológiai terápiákat alkalmaznak: ezek a gyulladásos folyamatot közvetítő „információs/hírvivő” molekulák, citokinek gátlásával hatnak és ebben a kórképben különösen sikeresen alkalmazhatóak. A gyógyszeres kezelések mellett fontos, hogy a betegek fizikailag aktívak maradjanak. A kezelőorvos által javasolt fizikoterápia és a beteg aktuális állapotához igazodó sporttevékenységek elősegítheti a rugalmasságot, és csökkenthetik a tüneteket. Súlyos fájdalom, vagy már kialakult súlyos ízületi elváltozások esetén műtéti beavatkozás is szóba jöhet – mondja dr. Kádár János, az Immunközpont szakembere.

Téma szakértője

 • Dr. Kádár János

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, immunológus, infektológus
 • Specialitások:
  • Szisztémás autoimmun betegségek (SLE-lupus, Sjögren, stb.)
  • Habituális vetélések immunológiai okai
  • Ismeretlen eredetű láz
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakmai tapasztalat

Dr. Kádár Jánosnál jártam lupusszal. Kiváló orvos. Empatikus hozzáállása és szakmai tapasztalatai, tudása alapján határozottan ajánlom őt mindazoknak, akik ezzel betegséggel küzdenek.

További vélemények

Hírek

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A psoriasis a krónikus autoimmun betegségek közé tartozik, ami több mint 125 millió embert érint világszerte, vagyis a teljes népesség nagyjából 3 százalékát. Az arcon, a nyakon és a test más, jól látható részein megjelenő ezüstfehér pikkelyekkel borított, vaskos hámló foltok nem fertőznek, mégis súlyos negatív pszichológiai hatással vannak az érintettekre – mondja dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, infektológus, az Immunközpont orvosa.

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK