Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy alulműködés

Szerző: Immunközpont.hu Létrehozva: 2023.05.19 16:45 | Módosítva: 2023.05.19 17:15

A pajzsmirigy alulműködés egy gyakori betegség, azt jelenti, hogy a pajzsmirigy nem termel vagy nem bocsát ki elegendő mennyiségű pajzsmirigy hormont a vérbe. A pajzsmirigy hormonok szerepe, hogy fenntartsák az alapanyagcserét. Ha kevés van belőlük, vagyis pajzsmirigy alulműködés áll fent, fáradtnak érezheti magát, hízhat, és nehezen viselheti a hűvös hőmérsékletet. A pajzsmirigy-alulműködés fő kezelése a hormonpótló terápia.

Pajzsmirigy alulműködéssel kapcsolatos szolgáltatásaink az Immun Központnál
Mi az a pajzsmirigy alulműködés?
Hogyan működik a pajzsmirigy?
Kit érinthet a pajzsmirigy alulműködés?
Mi okozza a pajzsmirigy alulműködést?
Mi okozza a pajzsmirigy alulműködést a terhesség alatt?
Milyen tünetei vannak a pajzsmirigy alulműködésnek?
Hogyan diagnosztizálják a pajzsmirigy alulműködést?
Hogyan kezelik a pajzsmirigy alulműködést?
Mi történik, ha a pajzsmirigy alulműködést nem kezelik?
Mi a pajzsmirigy alulműködés legsúlyosabb esete?
Megelőzhető-e a pajzsmirigy alulműködés?
Lehet étkezéssel segíteni a pajzsmirigy alulműködésen?

Pajzsmirigy alulműködéssel kapcsolatos szolgáltatásaink az Immun Központnál

Mi az a pajzsmirigy alulműködés?

A pajzsmirigy alulműködés egy olyan állapot, amikor nincs elég pajzsmirigyhormon a véráramban, és ennek következtében az alap anyagcsere lelassul. A pajzsmirigy alulműködés akkor következik be, amikor a pajzsmirigy valamilyen okból nem termel vagy nem bocsát ki elegendő pajzsmirigyhormont a szervezetébe. Ez lelassítja az anyagcserét az egész szervezetében. A pajzsmirigy alulműködésként meglehetősen gyakori betegség. Általánosságban elmondható, hogy a pajzsmirigy alulműködés jól kezelhető állapot. Ez egy krónikus betegség, úgyhogy rendszeres gyógyszeres kezelést, rendszeres kontroll vizsgálatok és orvosi átbeszélést igényel a betegség alaukása, ám így jól kezelhető.

Hogyan működik a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy egy kis, pillangó alakú szerv, amely a nyak elején található. A pajzsmirigy fő feladata az anyagcsere szabályozása a T3 és T4 hormonok felszabadításán keresztül. Ezek a hormonok úgy működnek, hogy megmondják a test sejtjeinek, hogy mennyi energiát használjanak fel, ezáltal szabályozzák az anyagcserét, a testhőmérsékletet és a szívritmust.

Ha a pajzsmirigy megfelelően működik, folyamatosan termel és felszabadít hormonokat. A pajzsmirigy hormonok mennyiségét a véráramban az agyalapi mirigy szabályozza. Amikor az agyalapi mirigy pajzsmirigy hormon hiányt vagy túl sok pajzsmirigy hormont érzékel, beállítja saját hormonját (pajzsmirigy-stimuláló hormon vagy TSH), és elküldi a pajzsmirigynek, hogy kiegyenlítse a mennyiségeket. Ha a pajzsmirigyhormonok mennyisége túl magas (pajzsmirigy túlműködés) vagy túl alacsony (pajzsmirigy alulműködés), az egész szervezetre hatással van.

Kapcsolódó cikkünk

Polymyalgia rheumatica – milyen vérkép eltérések jelzik a betegséget?

A betegséget a jellegzetes fájdalom mellett a gyulladásos laboreltérések alapján lehet diagnosztizálni. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa elmondta, hogy polymyalgia rheumatica (PMR) gyanúja esetén milyen vérkép eltérésekre kell figyelni.

Kit érinthet a pajzsmirigy alulműködés?

A pajzsmirigy alulműködés bárkit érinthet: minden korosztályt, nemet és etnikumot. Különösen a 60 év feletti nők körében gyakori, ugyanis a nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki pajzsmirigy alulműködés a menopauza után, mint életük korábbi szakaszában.

Mi okozza a pajzsmirigy alulműködést?

A pajzsmirigy alulműködésnek számos oka lehet, melyek érinthetik magát a pajzsmirigyet vagy az agyalapi mirigyet. Elsődleges oknak nevezzük, ha közvetlenül a pajzsmirigyben van gond és az okoz alacsony pajzsmirigy hormon szintet. A pajzsmirigy alulműködés elsődleges okai sokkal gyakoribbak. Az elsődleges okok közül a leggyakoribb a Hashimoto-kór nevű autoimmun betegség. A Hashimoto-kórban a szervezet immunrendszere megtámadja és károsítja a pajzsmirigyet. Ez megakadályozza, hogy a pajzsmirigy elegendő pajzsmirigy hormont termeljen és szabadítson fel.

A pajzsmirigy alulműködés egyéb elsődleges okai lehetnek:

 • Pajzsmirigygyulladás
 • A pajzsmirigy túlműködés kezelése (a pajzsmirigy besugárzása és műtéti eltávolítása)
 • Jódhiány (jód szükséges a pajzsmirigy hormonok előállításához a szervezetben).
 • Örökletes állapotok
 • Bizonyos esetekben a pajzsmirigygyulladás terhesség (szülés utáni pajzsmirigygyulladás) vagy vírusos betegség után következhet be.

Másodlagos oknak nevezzük, ami az agyalapi mirigy működésében okoz zavart, ami miatt az nem tud pajzsmirigy-stimuláló hormont (TSH) küldeni a pajzsmirigynek, hogy kiegyensúlyozza a pajzsmirigyhormonokat.

Mi okozza a pajzsmirigy alulműködést a terhesség alatt?

A terhesség alatt rutinszerűen vizsgálják a TSH és pajzsmirigy hormon szinteket, így előfordulhat, hogy akkor derül fény a pajzsmirigy alulműködésre. A legtöbb ilyen esetben a nőknél Hashimoto-kór áll fenn. A pajzsmirigy alulműködésben szenvedő terhes nők nagyon fáradtnak érezhetik magukat, nehezen viselik a hideg hőmérsékletet és izomgörcsöket tapasztalhatnak.

A pajzsmirigy hormonok fontosak a magzat fejlődéséhez, mert ők segítenek az agy és az idegrendszer fejlődésében. Ha egy kismama pajzsmirigy alulműködésben szenved, fontos, hogy a terhesség alatt kezelje pajzsmirigy hormon szintjét. Ha a magzat nem kap elég pajzsmirigy hormont a fejlődése során az vetéléshez, koraszüléshez vagy a magzat idegrendszeri fejlődésének károsodásához vezethet.

Milyen tünetei vannak a pajzsmirigy alulműködésnek?

A pajzsmirigy alulműködés tünetei általában lassan alakulnak ki, éveket is igénybe vehetnek. A pajzsmirigy alulműködés tünetei közé tartozhatnak:

Hogyan diagnosztizálják a pajzsmirigy alulműködést?

A pajzsmirigy alulműködést valójában nehéz lehet elsőre felismerni, mert a tünetek könnyen összetéveszthetőek más betegségekkel. Pajzsmirigy alulműködésA pajzsmirigy alulműködés diagnosztizálásának fő módja a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) vizsgálatnak nevezett vérvizsgálat, melynek során az is megállapítható, hogy a pajzsmirigy alulműködést első vagy másodlagos ok okozza. Orvosa vérvizsgálatot is kérhet olyan állapotokra, mint a Hashimoto-kór, hogy azonosítsa az antitesteket a vérében. Ha a pajzsmirigy megnagyobbodott fizikális vizsgálat során tapintható is lehet. A megnagyobbodott pajzsmirigyet ultrahanggal ellenőrzik, hogy látható-e benne daganatra utaló jel.

Hogyan kezelik a pajzsmirigy alulműködést?

A legtöbb esetben a pajzsmirigy alulműködést úgy kezelik, hogy pótolják a hiányzó pajzsmirigy hormont. Azt a hormonmennyiséget kell pótolni, amit a pajzsmirigy már nem tud megtermelni, éppen ezért egyénileg változik hogy mekkora adagra van szükség. A pajzsmirigy alulműködés kezelése jellemzően gyógyszeres kezeléssel történik. Az egyik általánosan használt gyógyszer a levotiroxin. A gyógyszeradag változhat az idő múlásával. Életének különböző szakaszaiban szükség lehet arra, hogy megváltoztassák a gyógyszer mennyiségét, hogy jobban kezeljék a tüneteit. Ez előfordulhat például súlygyarapodás vagy fogyás miatt. Tehát a hormon szinteket egész életében ellenőrizni kell, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a gyógyszeres kezelés megfelelően működik. A pajzsmirigy alulműködés kezelhető betegség, azonban élete hátralévő részében folyamatosan gyógyszert kell szednie, hogy normalizálja a hormonok mennyiségét a szervezetében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi történik, ha a pajzsmirigy alulműködést nem kezelik?

A pajzsmirigy alulműködés súlyos és életveszélyes betegséggé válhat, ha nem kap megfelelő kezelést és hormon pótlást. A pajzsmirigy hormonok elengedhetetlenek testünk működéséhez. Ha nem kap kezelést, a tünetek súlyosabbá válhatnak, és a következők lehetnek:

 • Mentális egészségügyi problémák kialakulása
 • Légzési nehézségek
 • Nem tudja fenntartani a normális testhőmérsékletet
 • Szívproblémák
 • Golyva kialakulása
 • Kialakulhat a myxödémás kóma nevű súlyos betegség is

Mi a pajzsmirigy alulműködés legsúlyosabb esete?

Attól függően, hogy mennyire súlyos a pajzsmirigy alulműködés, különböző tünetek jelentkezhetnek. Myxödémának nevezzük, amikor a pajzsmirigy hormonok szintje rendkívül alacsony. A myxödéma nagyon súlyos, életveszélyes állapot, ami azonnali beavatkozást igényel. A mxyödéma tünetei:

Megelőzhető-e a pajzsmirigy alulműködés?

A pajzsmirigy alulműködés sajnos nem megelőzhető, de szinten tartható. A legjobb módja annak, hogy megelőzze a pajzsmirigy alulműködés súlyos formájának kialakulását, ha figyel a pajzsmirigy-alulműködés jeleire. Ha a pajzsmirigy alulműködés bármelyik tünetét tapasztalja, a legjobb, amit tehet, hogy beszél az orvosával. A pajzsmirigy alulműködés nagyon jól kezelhető, ha időben észreveszi és elkezdi a kezelést. Azonban egy életen át tartó kezelésre és folyamatos ellenőrzésekre lesz szükség.

Lehet étkezéssel segíteni a pajzsmirigy alulműködésen?

A pajzsmirigy alulműködés esetén fontos a megfelelő mennyiségű jód fogyasztása, mely szükséges a pajzsmirigy hormonok szintéziséhez. A nyugati étrendben a legtöbb élelmiszer tartalmaz jódot, így nem kell aggódnia az étrendje miatt. Ha alacsony a pajzsmirigy hormon szintje, a jódban gazdag élelmiszerek fogyasztása segíthet a hormonszint növelésében, azonban a túl sok jód gátolhatja a pajzsmirigyet. Így csak akkor kezdjen jódtartalmú ételek fogyasztásába, ha azt az orvos javasolja vagy ő írja fel a gyógyszeres kezelést. Ne próbáljon ki semmilyen új diétát anélkül, hogy előbb ne beszélne vele. A magas jódtartalmú élelmiszerek közé tartoznak a következők:

 • Tojás
 • Tejtermékek
 • Hús, baromfi és tenger gyümölcsei
 • Ehető tengeri algák
 • Jódozott só

  Téma szakértői

  Sarnyai Tünde

  Sarnyai Tünde

  gyermekdietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
  Prof. Dr. Balázs Csaba

  Prof. Dr. Balázs Csaba

  belgyógyász, endokrinológus, immunológus

Hírek

Pajzsmirigy-alulműködés? Így csökkentheti a Hashimoto tüneteit

Pajzsmirigy-alulműködés? Így csökkentheti a Hashimoto tüneteit

Aki rendszeresen fáradtnak, kimerültnek, kedvetlennek érzi magát, meglassult, nagy az alvásigénye, száraz a bőre, hullik a haja, esetleg hízik/nem tud fogyni, hiába figyel az étkezésére, székrekedésre hajlamos annak lehet, hogy Hashimoto-betegség miatt kialakult pajzsmirigy alulműködése van. Jó hír, hogy szakorvosi vizsgálattal ez könnyen felderíthető, a betegség tünetei pedig gyógyszeres kezeléssel és egészséges életmóddal jelentős mértékben enyhíthetők vagy megszüntethetők – magyarázza dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, az Immunközpont munkatársa.

A tartós bőrpírt nem csak a meleg okozhatja

A tartós bőrpírt nem csak a meleg okozhatja

A nyári melegben gyakran kipirulunk, ha azonban ez az állapot tartóssá válik, fényérzékenység és ízületi fájdalmak is jelentkeznek, az már autoimmun betegséget is jelezhet. A lupusz sajátossága, hogy sokszor alattomosan és hétköznapi panaszokkal jelentkezik, melyek ráadásul több más, gyakori kórkép jelei is lehetnek. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa elmondta, hogy a betegség a szó klasszikus értelmében véve nem gyógyítható, de idejében megkezdett kezeléssel az állapotromlás és a szövődmények megelőzhetők.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok