Szem- és szájszárazság? Így enyhítheti a Sjögren-szindróma tüneteit

Szem- és szájszárazság? Így enyhítheti a Sjögren-szindróma tüneteit

Dr. Kádár János Létrehozva: 2024.02.26 Módosítva: 2024.02.26

A Sjögren-szindróma az egyik leggyakoribb autoimmun betegség, ami elsősorban a 30-65 év közötti hölgyeket érinti, és az életminőséget jelentősen befolyásoló tünetekkel bír. Dr. Kádár Jánost, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakemberét kérdeztük arról, mire érdemes figyelniük a pácienseknek a hétköznapok során.

A Sjögren-szindrómáról

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

-A Sjögren-szindróma hátterében a külső elválasztású mirigyek autoimmun gyulladása áll, ami a betegek többségénél szem-, száj- és orrszárazságot, hüvelyszárazságot, esetleg a nyálmirigyek fájdalmát és duzzanatát, nyelési és rágási nehézséget okozhat – mondja dr. Kádár János, majd hozzáteszi: a Sjögren-kór körülbelül tízszer gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat. A tünetekhez fáradtság és ízületi fájdalmak is társulhatnak, de a Sjögren-kór a vesék, a gyomor-bélrendszer, az erek, a tüdő, a máj, a hasnyálmirigy és a központi idegrendszer működési zavarát is okozhatja. A Sjögren-szindróma felismerését nehezíti, hogy egy összetett szisztémás betegségről van szó, és nem mindig minden tünet van jelen egy időben. A betegség diagnózisának felállításához a hosszabb ideje fennálló szem-és szájtünetek, a nyálmirigyek biopsziával is igazolható érintettsége, valamint speciális immunszerológia vizsgálatokkal igazolható autoantitestek jelenléte (az Anti-Ro-(SSA) vagy Anti-La-(SSB) antitestek) és az ANA (antinukleáris antitest) kimutatása szükséges.  A csökkent könnytermelést szemészeti vizsgálat és az ún. Schrimer-teszt igazolhatja, illetve szemészeti mikroszkópos vizsgálattal, valamint festékek alkalmazásával a könny minőségéről is szerezhetünk információt. A betegség egyéb szervi érintettségének feltérképezéséhez általános laboratóriumi vizsgálatok szükségesek.

-A Sjögren-szindróma jelenleg nem gyógyítható, de jól kontrollálható betegség, ami az orvosi kezelés mellett a beteg részéről is odafigyelést igényel a mindennapok során. Fontos, hogy az érintettek rendszeresen járjanak szemészeti és fogászati vizsgálatra, hogy a szemek és a fogak károsodása időben felismerhető és kezelhető legyen. Lényeges, hogy időszakosan, pl. évente készüljenek szűrővizsgálatok az esetleges belső szervi érintettség időben való felismerésére. A kórkép az évek múltával „kihűl”, már nem aktív, de megmarad a kár: a nyál/nyáktermelés zavara. Ebben a fázisban már nincsen szerepe az immunválasznak, a funkciókárosodások véglegesek – teszi hozzá Kádár doktor.

Így mérsékelheti a Sjögren-szindróma kellemetlen tüneteitA Sjögren szindróma a száj szárazságát is okozhatja.

 • A gyógyszeres kezelés mellett javasolt a szemszárazság enyhítésére a rendszeres műkönny használat, éjszakára pedig érdemes kipróbálni vény nélkül kapható szemkenőcsöket és géleket.
 • Szemének pihenésre van szüksége, különösen akkor, ha fennáll a kiszáradás veszélye. Amikor olvas vagy számítógépen dolgozik, rendszeres időközönként tartson szünetet, és csukja be egy ideig a szemét!
 • Kerülje a füstös, huzatos, száraz környezetet, szükség esetén célszerű a szemek védelméről napszemüveggel is gondoskodni! Lehetőség szerint ne üljön légkondicionáló vagy fűtőberendezés mellett!
 • Ha túl száraz otthonának a levegője, használjon párásítót a hálószobájában! Tartsa a páratartalmat 50 százalék közelében!
 • A szemen és a szem környékén kerülje az irritáló kozmetikai készítményeket!
 • Az orr szárazságának megelőzésére használjon orrpuhító készítményeket és izotóniás konyhasóoldatot!
 • Ha a száj nyálkahártyájának szárazsága miatt gondot okoz gyógyszereinek szedése, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, hogy összetörhető-e a tabletta, vagy kinyitható-e a kapszula, és összekeverhető-e vízzel.
 • A torokkaparás, szájszárazság elkerülhető bőséges folyadékfogyasztással, cukormentes rágógumik és torokpasztillák, valamint nyálpótló gélek használatával.
 • A nyálmirigy fájdalmas duzzanata nyálmirigy masszázzsal és meleg borogatással mérsékelhető.
 • Kerülje a forró vizes kádfürdőt, és használjon hidratáló készítményeket, hogy bőrét megóvja a kiszáradástól!
 • A hüvelyszárazság gyakori tünet a Sjögren-szindrómában szenvedő pre- és posztmenopauzában érintett hölgyeknél. Ha ilyen tüneteket tapasztal, kerülje az illatosított szappanokat és tusfürdőket! Használjon speciális vizes vagy szilikonbázisú hüvelygéleket és síkosítókat a kellemetlen tünetek enyhítésére!

Téma szakértője

 • Dr. Kádár János

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, immunológus, infektológus
 • Specialitások:
  • Szisztémás autoimmun betegségek (SLE-lupus, Sjögren, stb.)
  • Habituális vetélések immunológiai okai
  • Ismeretlen eredetű láz
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagytudású

Szinte nincs várakozási idő, az immonológus főorvos kedves, figyelmes, nagytudású, a recepciósok is segítőkészek. Köszönöm!

További vélemények

Hírek

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Szem- és szájszárazság? Így enyhítheti a Sjögren-szindróma tüneteit

Szem- és szájszárazság? Így enyhítheti a Sjögren-szindróma tüneteit

A Sjögren-szindróma az egyik leggyakoribb autoimmun betegség, ami elsősorban a 30-65 év közötti hölgyeket érinti, és az életminőséget jelentősen befolyásoló tünetekkel bír. Dr. Kádár Jánost, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakemberét kérdeztük arról, mire érdemes figyelniük a pácienseknek a hétköznapok során.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészségközpontok