Anti-streptolizin

Szerző: Immunközpont.hu Módosítva: 2023.09.29 22:16

Az anti-streptolizin egy olyan antitest, amelyet a szervezet termel a Streptococcus baktériumok elleni védekezés során. A Streptococcus baktériumok különböző betegségeket okozhatnak, például torokgyulladást és lázat. Az anti-streptolizin antitestek jelenlétét a vérben tesztelik, és segíthetnek az orvosoknak diagnosztizálni és követni a Streptococcus fertőzések lefolyását.

Mi az az anti-streptolizin?

Miért emelkedik az anti-streptolizin?

Mikor kezd el az anti-streptolizin szintje emelkedni?

Mit mutat az anti-streptolizin?

Hogyan befolyásolhatja az ASO szintek változását a kezelés?

Mi a normál anti-streptolizin szint?

Hogyan lehet kimutatni az anti-streptolizint?

Anti-streptolizin O-val kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az az anti-streptolizin?

Az anti-streptolizin olyan antitestek csoportjához tartozik, amelyek a Streptococcus baktériumok által termelt streptolizin nevű enzim ellen irányulnak. Amikor valaki fertőzött lesz Streptococcus baktériumokkal, a szervezet elkezdi termelni ezeket az antitesteket a streptolizin enzim elleni védekezés részeként. Az anti-streptolizin szintjének mérése hasznos lehet a Streptococcus fertőzések diagnosztizálásában és a kezelés nyomon követésében.

Az anti-streptolizin O (ASO) a leggyakrabban vizsgált és használt anti-streptolizin típus. Az anti-streptolizin O szintjének megemelkedése a szervezetben Streptococcus fertőzésre utalhat, például Streptococcus pyogenes által okozott torokgyulladásra vagy reumás lázra. Az orvosok az anti-streptolizin szintjét gyakran használják diagnosztikai célokra, hogy megerősítsék vagy kizárják a Streptococcus fertőzés jelenlétét, és hogy nyomon kövessék a beteg gyógyulását a kezelés során.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Miért emelkedik az anti-streptolizin?

Az anti-streptolizin (ASO) szintje azért emelkedhet, mert a szervezet a Streptococcus baktériumok által termelt streptolizin enzim elleni védekezés részeként ellenanyagot termel. Az anti-streptolizin O szintje általában az alábbi esetekben emelkedhet:

 • Streptococcus-fertőzés: Amikor valaki Streptococcus baktériumok által okozott fertőzésben szenved, például Streptococcus pyogenes által kiváltott torokgyulladást vagy egyéb Streptococcus-fertőzést, a szervezet válaszként antitesteket, ellenanyagot termel, beleértve az anti-streptolizin O-t is. Az anti-streptolizin O szintje a fertőzés aktív, de nem akut időszakában emelkedik.
 • Torokgyulladás: Az anti-streptolizin szintjének emelkedése gyakran társul Streptococcus-fertőzésekhez, úgy mint torokgyulladás.
 • Reumás láz: A reumás láz olyan autoimmun betegség, amely Streptococcus-fertőzés után alakulhat ki. Az anti-streptolizin szintje az ilyen fertőzések után hirtelen emelkedhet, és ez a reumás láz diagnózisának egyik részét képezi.
 • Kezelés nyomon követése: Az ASO szintjét a kezelés során is figyelemmel kísérhetik a Streptococcus-fertőzések esetében, hogy ellenőrizzék a beteg gyógyulását. Ha az anti-streptolizin szintek csökkennek, ez egy pozitív jel lehet arra nézve, hogy a kezelés hatásos volt.

Fontos megjegyezni, hogy az anti-streptolizin O teszt eredményei nem egyedülállóak a Streptococcus-fertőzések diagnózisában, és más klinikai és laboratóriumi adatokkal kell együtt értelmezni.

Mikor kezd el az anti-streptolizin szintje emelkedni?

Az ASO-szint emelkedése nem azonnal következik be a fertőzés után, hanem általában egy-két héttel a fertőzés után kezd el növekedni. Ez a késleltetett reakció az anti-streptolizin O antitestek kialakulásának idejével magyarázható. Amikor valaki a Streptococcus baktériumokkal fertőződik, az immunrendszernek időre van szüksége az antitestek előállításához és a szintjük növeléséhez.

Ezért a fertőzést követően az anti-streptolizin O-szint normális esetben a következőképpen alakul:

 • Fertőzés: Valaki megfertőződik a Streptococcus pyogenes baktériumokkal.
 • Latencia időszak: A baktériumok behatolnak a szervezetbe, majd az immunrendszer elkezdi felismerni és reagálni rájuk. Az anti-streptolizin antitestek kialakulása és felhalmozódása ebben az időszakban történik.
 • ASO-szint emelkedése: Általában a fertőzést követő 1-2 hét múlva az ASO-szint emelkedése észlelhetővé válik a vérvizsgálatokban.

Ezért az anti-streptolizin szint emelkedése nem alkalmas a streptococcus-fertőzés azonnali diagnózisára, hanem inkább annak megerősítésére, hogy valaki korábban fertőződött. Fontos megjegyezni, hogy az ASO-szint a fertőzés után is tovább emelkedhet, majd fokozatosan csökken, amint az immunrendszer leküzdötte a fertőzést. A kezelés hatékonyságának és a fertőzés kimenetelének követésére is használható. A pontos idő, amikor az ASO-szint elkezd emelkedni és mikor éri el a csúcspontját, egyéni lehet, és a fertőzés súlyosságától is függhet.

Mit mutat az anti-streptolizin?

Az anti-streptolizin teszt a szervezetben az anti-streptolizin O nevű antitest szintjének mérésére szolgál. Az ASO teszt az alábbiakban segíthet:

 • Streptococcus-fertőzés diagnosztizálása: Az anti-streptolizin szintjének emelkedése a szervezet válaszát jelzi arra, hogy valaki Streptococcus baktériumokkal fertőződött meg. Az anti-streptolizin O tesztet gyakran alkalmazzák például torokgyulladás esetén annak kiderítésére, hogy a torokgyulladást Streptococcus baktériumok okozzák-e. Viszont az ASO szint csak körülbelül egy hét múlva kezd emelkedni a fertőzés után, így az akut szakaszban nem alkalmas a diagnózisra. A torokváladék vizsgálata ennél hatékonyabb lehet: a torokváladék tenyésztése vagy a Streptococcus gyorsteszt segíthet megerősíteni a Streptococcus pyogenes által okozott torokgyulladás diagnózisát. Azért is fontos a gyors diagnózis, mert mielőbb megkezdtetheti az antibiotikus kezelést, amely segíthet megelőzni a későbbi szövődményeket.
 • Streptococcus-fertőzés követése: Az ASO szintek nyomon követése segít az orvosoknak megérteni, hogy a betegség hogyan alakul és reagál-e a kezelésre. Ha az anti-streptolizin O szintek csökkennek, ez azt mutathatja, hogy a kezelés hatékony.
 • Reumás láz diagnózisa: A reumás láz olyan autoimmun betegség, amely Streptococcus-fertőzés után alakulhat ki. Az ASO teszt egyik részét képezi a reumás láz diagnosztikai folyamatának. Az anti-streptolizin O szintjének hirtelen emelkedése az ilyen fertőzésre utalhat.

Az anti-streptolizin teszt eredményei önmagukban nem diagnosztikusak, és más klinikai adatokkal és tünetekkel együtt értelmezésre szorulnak.

Kapcsolódó cikkünk

Gyermekvállalás sokízületi gyulladással

Mint a legtöbb krónikus betegség esetében, a reumás ízületi gyulladás kapcsán is kérdések sora vetődik fel a gyermekvállalás előtt. Veszélyesek-e a szedett gyógyszerek a magzat egészségére? Mennyire nehezítik majd meg a betegséggel járó tünetek a terhességet? Ilyen és további, gyakran felmerülő kérdésekre keresünk választ dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosának segítségével.

Hogyan befolyásolhatja az ASO szintek változását a kezelés?

Az anti-streptolizin szintek változnak a kezelés során, és azok nyomon követése segíthet az orvosnak értékelni a kezelés hatékonyságát. Alább olvasható néhány módja annak, hogy a kezelés hogyan befolyásolhatja az anti-streptolizin szinteket, és hogyan lehet nyomon követni a kezelés hatékonyságát:

 • Csökkenő anti-streptolizin O szintek: Ha a Streptococcus-fertőzést antibiotikumokkal kezelik, akkor az ASO szintek a kezelés hatására csökkenhetnek. Az ASO szintek lecsökkenése azt jelezheti, hogy a kezelés hatékonyan szüntette meg a fertőzést.
 • Időbeli változások: Az anti-streptolizin szintek nem azonnal csökkennek a kezelés megkezdése után, és időbe telhet, amíg a szervezet megszabadul a Streptococcus baktériumoktól. Az anti-streptolizin szinteket időben több alkalommal is mérhetik, hogy figyelemmel kísérjék a változásokat és megállapítsák, hogy a kezelés hatékony-e.
 • Más laboratóriumi vizsgálatok: Nem csupán az anti-streptolizin szintet lehet nézni, hanem más laboratóriumi vizsgálatokat is alkalmazhatnak, például az anti-DNáz B tesztet, amely a Streptococcus-fertőzés kimutatásának szintén egy specifikus módja. Ezek a vizsgálatok segíthetnek a kezelés hatékonyságának értékelésében.
 • Tünetek javulása: Az ASO szintek mellett az orvosok a beteg tüneteinek javulását is figyelik. A javuló tünetek pozitív jelnek tekinthetők, és azt mutathatják, hogy a kezelés hatásos.

Mi a normál anti-streptolizin szint?

Az anti-streptolizin (ASO) szint normál tartománya laboratóriumtól és vizsgálati módszertől függően változhat. Az általánosan elfogadott referencia tartomány a következőképpen nézhet ki:anti-streptolisin

Az anti-streptolizin O szint referencia tartománya: 0-200 Todd egység/ml vagy IU/ml (international units per milliliter)

Az anti-streptolizin O szinteket az egyes laboratóriumok saját referencia tartományaik alapján értékelik. Emellett a normál tartomány lehet némi változásoknak kitett, mivel az ASO szintek személyenként és időnként is változhatnak. Az anti-streptolizin O szinteket a beteg korához és az esetleges korábbi fertőzésekhez is hozzá kell igazítani.

Amikor az anti-streptolizin O szintek kimutatása során az értékek a referencia tartományon belül vannak, az azt jelzi, hogy a szervezetben nincs aktív Streptococcus-fertőzés vagy a fertőzés már gyógyult. Az anti-streptolizin O szintek emelkedhetnek egy Streptococcus-fertőzés aktív időszakában, majd idővel visszaállhatnak a normál tartományba a fertőzés gyógyulásával.

Az anti-streptolizin O teszt eredménye önmagában nem diagnosztikus, de segíthet a Streptococcus-fertőzések diagnosztizálásában és a terápia követésében.

Hogyan lehet kimutatni az anti-streptolizint?

Az anti-streptolizin O az egyik olyan antitest, amelyet a szervezet termel, mint válaszreakció a Streptococcus pyogenes (azaz A csoportú Streptococcus) nevű baktériumok fertőzésére. Az anti-streptolizin O-szint mérése segíthet a Streptococcus-fertőzés diagnózisában és a fertőzés kimenetelének követésében. Az anti-streptolizin O-szint meghatározására általában a következő módszereket használják:

 • Vérvizsgálat (szérum ASO-szint meghatározása): A leggyakoribb módszer az ASO-szint meghatározására a vérvizsgálat. Ehhez egy vérmintát vesznek, és laboratóriumi teszteket végeznek. A vizsgálat során a szérum anti-streptolizin O-szintet mérhetik meg, amely az anti-streptolizin O antitestek koncentrációját mutatja a vérben.
 • Szöveti mintavétel: Ritkábban, de néha szükség lehet szöveti minta (pl. torokváladék vagy mandulagyulladás esetén) elemzésére is, hogy az ASO-szintet meghatározzák.
 • Más tesztekkel együtt: Az ASO-szint mérését általában más laboratóriumi tesztekkel együtt alkalmazzák a Streptococcus-fertőzés diagnosztizálására, például a torokkenet vagy a Streptococcus pyogenes DNS PCR-vizsgálatával. Ezek a tesztek segíthetnek a fertőzés megerősítésében vagy kizárásában.

Az anti-streptolizin szint mérése nem csak a streptococcus-fertőzés diagnózisában segít, hanem az is fontos, hogy a fertőzés kezelésének hatékonyságát kövessék.

Fontos megjegyezni, hogy az anti-streptolizin O-szint emelkedése önmagában nem diagnózis, hanem egy olyan jel, amelyre más klinikai és laboratóriumi adatokkal együtt kell hagyatkozni a Streptococcus-fertőzés diagnosztizálásához. 

 

Összefoglalva ehát, az anti-streptolizin O (ASO) egy fontos laboratóriumi teszt, amelynek a szervezetben mért szintje segíthet a Streptococcus pyogenes baktériumok által okozott fertőzések diagnosztizálásában és követésében. Az ASO a szervezet immunválaszának részeként termelődő ellenanyag, amely a streptococcus baktériumok által termelt streptolizin O nevű toxin ellen irányul. Az ASO-szint mérése és követése fontos az alábbi okok miatt: fertőzés diagnózisa, kezelés hatékonyságának követése, reumás láz kockázatának felmérése.

Téma szakértői

Dr. Kiss Csaba PhD

Dr. Kiss Csaba PhD

reumatológus
Dr. Selyem Réka

Dr. Selyem Réka

reumatológus

Hírek

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A psoriasis a krónikus autoimmun betegségek közé tartozik, ami több mint 125 millió embert érint világszerte, vagyis a teljes népesség nagyjából 3 százalékát. Az arcon, a nyakon és a test más, jól látható részein megjelenő ezüstfehér pikkelyekkel borított, vaskos hámló foltok nem fertőznek, mégis súlyos negatív pszichológiai hatással vannak az érintettekre – mondja dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, infektológus, az Immunközpont orvosa.

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK