Magas anti-TPO tünetei

Szerző: Immunközpont.hu Módosítva: 2023.09.29 22:02

Az anti-TPO, vagyis az anti-thyroid-peroxidáz antitestek kulcsfontosságú tényezői lehetnek a pajzsmirigy egészségének. Ezek az apró fehérjék az immunrendszer részeként nagyon fontosszerepet játszanak , de ha szintjük emelkedik, az árulkodó lehet autoimmun pajzsmirigybetegségekről.

Mi az az anti-TPO?

Mikor magas az anti-TPO?

Magas anti-TPO tünetei

Magas anti-TPO tünetei részletesebben: Hashimoto-thyreoiditis

Magas anti-TPO tünetei részletesebben: Graves-Basedow-kór

Magas anti-TPO diagnózisa

Magas anti-TPO kezelése

 

Magas anti-TPO-val kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az az anti-TPO?

Az "anti-TPO" rövidítés az "anti-thyroid peroxidase antibody" kifejezésre utal, ami egy olyan antitest, amelyet a szervezet az ellenanyagként termel a pajzsmirigy peroxidáz (TPO) nevű enzim ellen. A TPO az egyik kulcsfontosságú enzim a pajzsmirigy működésében, mivel részt vesz a pajzsmirigy hormonok (tiroxin és trijód-tironin) termelésében.

Az anti-TPO antitestek megnövekedett szintje a vérben gyakran arra utal, hogy az immunrendszer támadja meg a saját pajzsmirigyet, ami autoimmun pajzsmirigybetegségekhez vezethet. Az ilyen antitestek kimutatása hasznos lehet a pajzsmirigybetegségek, például a Hashimoto-thyreoiditis és a Graves-Basedow-kór diagnózisában.

A Hashimoto-thyreoiditis autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer fokozottan támadja a pajzsmirigyet, és ennek eredményeként a pajzsmirigy működése idővel csökken, ami hypothyreosis (alulműködő pajzsmirigy) kialakulásához vezethet.

A Graves-Basedow-kór egy másik autoimmun pajzsmirigybetegség, ahol az immunrendszer stimulálja a pajzsmirigy túlzott működését, ami hyperthyreosist (túlműködő pajzsmirigy) okoz.

Az anti-TPO antitestek vérvizsgálata segít a pajzsmirigybetegségek diagnózisában és azok kezelésének nyomon követésében. Az eredmények alapján az orvosok dönthetnek a megfelelő kezelésről, például pajzsmirigygyógyszerek felírásáról vagy más terápiás beavatkozásokról.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mikor magas az anti-TPO?

Az anti-TPO (anti-thyroid peroxidase antibody) szintje a vérben akkor magas, amikor az immunrendszer megnövekedett mennyiségű anti-TPO antitestet termel. Ez a magas szint általában az alábbi esetekben fordulhat elő:

 • Autoimmun pajzsmirigybetegségek: Az anti-TPO antitestek szintje általában mrgemelkedik az autoimmun pajzsmirigybetegségek, például a Hashimoto-thyreoiditis és a Graves-Basedow-kór esetében. Ezekben a betegségekben az immunrendszer tévesen támadja meg a pajzsmirigyet, és ennek eredményeként az anti-TPO antitestek szintje is nő a vérben.
 • Hashimoto-thyreoiditis: A Hashimoto-thyreoiditis az autoimmun pajzsmirigybetegségek egyik formája, amelyben az immunrendszer fokozottan támadja a pajzsmirigyet. Ennek eredményeként a pajzsmirigy működése csökken, és az anti-TPO antitestek szintje emelkedik.
 • Graves-Basedow-kór: A Graves-Basedow-kór egy másik autoimmun pajzsmirigybetegség, amelyben az immunrendszer stimulálja a pajzsmirigy túlzott működését. Ebben az esetben is az anti-TPO antitestek szintje magas lehet, bár általában a Graves-Basedow-kórban más antitestek, például a TSH-receptor antitestek is jelen vannak.
 • Egyéb autoimmun betegségek: Az anti-TPO antitestek szintje magas lehet más autoimmun betegségek, például rheumatoid arthritis vagy szisztémás lupus erythematosus (SLE) esetében is.

Az anti-TPO szintjének emelkedése önmagában nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki pajzsmirigybetegségben szenved. Az eredményeket mindig más klinikai és laboratóriumi adatokkal együtt kell értékelni.

Kapcsolódó cikkünk

Pajzsmirigy-alulműködés? Így csökkentheti a Hashimoto tüneteit

Aki rendszeresen fáradtnak, kimerültnek, kedvetlennek érzi magát, meglassult, nagy az alvásigénye, száraz a bőre, hullik a haja, esetleg hízik/nem tud fogyni, hiába figyel az étkezésére, székrekedésre hajlamos annak lehet, hogy Hashimoto-betegség miatt kialakult pajzsmirigy alulműködése van. Jó hír, hogy szakorvosi vizsgálattal ez könnyen felderíthető, a betegség tünetei pedig gyógyszeres kezeléssel és egészséges életmóddal jelentős mértékben enyhíthetők vagy megszüntethetők – magyarázza dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, az Immunközpont munkatársa.

Magas anti-TPO tünetei

A magas anti-TPO (anti-thyroid peroxidase antibody) szint magában nem okoz közvetlen tüneteket, mivel az anti-TPO antitestek az immunrendszer által termelt ellenanyagok a pajzsmirigy peroxidáz (TPO) ellen. Az anti-TPO szint emelkedése azonban gyakran összefüggésbe hozható pajzsmirigyproblémákkal, különösen autoimmun pajzsmirigybetegségekkel, mint például a Hashimoto-thyreoiditis vagy a Graves-Basedow-kór. Ezeknek a betegségeknek vannak specifikus tünetei, amelyekkel az emelkedett anti-TPO szint összefüggésbe hozható.

Magas anti-TPO tünetei részletesebben: Hashimoto-thyreoiditis

Hashimoto-thyreoiditis tünetei (alulműködő pajzsmirigy):

A Hashimoto-thyreoiditis egy autoimmun pajzsmirigybetegség, amelyben az immunrendszer tévesen támadja meg a pajzsmirigyet, ami idővel pajzsmirigygyulladáshoz és alulműködéshez vezet. A Hashimoto-thyreoiditis tünetei változhatnak az egyéntől függően, és lehetnek enyhe vagy súlyosak. Az alábbiakban felsorolok néhány gyakori tünetet:

 • Fáradtság és kimerültség: A fáradtság és az állandó kimerültség egyike lehet a leggyakoribb tüneteknek. A betegeknek nehéz lehet az ébredés és az egész napos energia fenntartása.
 • Hidegérzet és hideg intolerancia: A pajzsmirigy alulműködése miatt az érintettek hajlamosak a hidegérzetre és a hideg intoleranciára, ami azt jelenti, hogy nehezen bírják a hideget.
 • Súlygyarapodás: Az alacsonyabb anyagcsere miatt sok Hashimoto-beteget súlygyarapodás jellemzi.
 • Száraz bőr és haj: A pajzsmirigy alulműködése a bőrt és a hajat is érinti, ami szárazságot és törékenységet okozhat.
 • Izomgyengeség: Az izomzat gyengülése miatt az érintetteknek nehézséget okozhat a fizikai aktivitás.
 • Székrekedés: A lassabb emésztési folyamatok és bélműködés miatt a székrekedés gyakori panasz lehet.
 • Hangulatingadozások: A pajzsmirigy alulműködése hatással lehet az agyalapi mirigyre, így befolyásolva a hangulatingadozást.
 • Depresszió és szorongás: Az alacsony pajzsmirigyhormon szintek szerepet játszhatnak hangulati zavarok, például depresszió és szorongás kialakulásában.
 • Menstruációs zavarok: Nőknél a menstruációs ciklus rendszertelenségei vagy erős vérzés is előfordulhat.
 • Memória- és koncentrációs zavarok: Az alulműködő pajzsmirigy hatással lehet a kognitív funkciókra, például a memóriára és a koncentrációra.
 • Étkezési változások: Néhány beteg étvágyváltozásokról és ízérzékelési változásokról is számol be.
 • Puffadás: Az emésztési problémák és a lassú bélműködés miatt a puffadás és a gyomorproblémák is előfordulhatnak.

Magas anti-TPO tünetei részletesebben: Graves-Basedow-kór

Graves-Basedow-kór tünetei (túlműködő pajzsmirigy):

A Graves-Basedow-kór, más néven Basedow-Graves-kór vagy csak Graves-kór, egy autoimmun pajzsmirigybetegség, amelyben a pajzsmirigy túlzott működése jellemző. A túlzott pajzsmirigyműködés az alábbi tünetekkel járhat:

 • Fokozott szívverés (tachycardia): A túlzott pajzsmirigyhormonok stimulálják a szívet, ami gyorsabb szívverést eredményez.
 • Izomgyengeség és remegés: Az izmok fokozott aktivitása remegést és gyengeséget okozhat. A kezek és a lábak egyaránt remeghetnek.
 • Hőérzet, fokozott melegérzet: Az érintettek gyakran érzékelik, hogy melegintoleranciát tapasztalnak, és hajlamosak a túlzott izzadásra.
 • Fogyás és étvágyfokozódás: A pajzsmirigyhormonok növelik az anyagcserét, ami súlycsökkenést és fokozott étvágyat okozhat.
 • Szorongás és ingerlékenység: A túlzott pajzsmirigyhormonok hatására az érintettek gyakran idegesek, ingerlékenyek és szoronganak.
 • Szemtünetek, például exophthalmus: A Graves-kór esetén gyakran előfordulnak szemproblémák, például a szemek kitüremkedése (exophthalmus), szemfájdalom és szemirritáció.
 • Hasi panaszok, például hasmenés: Az emelkedett pajzsmirigyhormon szintek hatására gyomor- és bélpanaszok is előfordulhatnak, például hasmenés és hasi görcsök.
 • Hasi puffadás: Az emésztési problémák és a fokozott bélműködés miatt a puffadás is gyakori lehet.
 • Hányinger és hányás: Egyes betegek hányingert és hányást tapasztalhatnak.
 • Álmatlanság: Az idegesség és a fokozott aktivitás miatt az érintettek nehezen tudnak elaludni vagy alvászavarral küzdenek.
 • Csökkent libidó: A hormonális egyensúlyhiány miatt a szexuális vágy csökkenhet.
 • Hajhullás: Néhány beteg hajhullást is észlelhet.
 • Izom- és ízületi fájdalom: Az izomok fokozott aktivitása és a gyulladás miatt izom- és ízületi fájdalom is gyakran jelentkezik.

Magas anti-TPO diagnózisa

A magas anti-TPO (anti-thyroid peroxidase antibody) diagnózisát általában vérvizsgálat segítségével állapítják meg. A vérben mért anti-TPO szintek segítenek azonosítani, hogy valaki immunrendszerében túlzottan termelődnek-e ezek az antitestek, amelyek a pajzsmirigy peroxidáz (TPO) enzim ellen irányulnak. A magas anti-TPO szint a pajzsmirigy autoimmun betegségek, például a Hashimoto-thyreoiditis vagy a Graves-Basedow-kór diagnózisának része lehet.

A magas anti-TPO diagnózisához a következő lépéseket szokták követni:

 • Klinikai vizsgálat: Az orvos először a beteg tüneteit és kórtörténetét veszi figyelembe. Ha gyanú merül fel pajzsmirigyproblémákra vagy autoimmun betegségekre, akkor további vizsgálatokat rendel el.
 • Vérvizsgálat: A leggyakoribb módszer a magas anti-TPO diagnózisára a vérvizsgálat. Egy egyszerű vérminta segítségével meghatározható az anti-TPO antitestek szintje a vérben. A magas anti-TPO szint az autoimmun pajzsmirigybetegségek jelenlétére utalhat.
 • További vizsgálatok: A magas anti-TPO szint diagnózisának megerősítése és a betegség típusának azonosítása érdekében további laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokat is elrendelhetnek. Például a pajzsmirigy hormonok (T3, T4) szintjének mérése, pajzsmirigy ultrahang vagy más speciális tesztek segíthetnek a betegség pontosabb diagnózisában.
 • Konzultáció szakorvossal: Ha a magas anti-TPO szint és egyéb vizsgálati eredmények alapján autoimmun pajzsmirigybetegség gyanúja merül fel, az orvos általában endokrinológushoz, a hormonrendszer specialistájához irányíthatja a beteget. Az endokrinológus további vizsgálatokat végezhet és javasolhatja a megfelelő kezelést.

A korai diagnózis segít a megfelelő kezelés elindításában, ami segíthet a tünetek enyhítésében és a pajzsmirigybetegség kezelésében.

Magas anti-TPO kezelése

A magas anti-TPO szint kezelése főként az autoimmun pajzsmirigybetegségek kezelésére irányul. A magas anti-TPO kezelés célja a pajzsmirigy működésének normalizálása és a tünetek enyhítése. A kezelés módja és az alkalmazott terápia függ a betegség típusától és súlyosságától.

 • Pajzsmirigygyógyszerek: Ha a magas anti-TPO szint pajzsmirigyautoimmun betegség, például a Hashimoto-thyreoiditis vagy a Graves-Basedow-kór eredményeként alul- vagy túlműködő pajzsmirigybetegséget okoz, akkor pajzsmirigygyógyszereket alkalmaznak. Ezek a gyógyszerek segítenek szabályozni a pajzsmirigy hormontermelését és visszaállítani a hormonok normál szintjét a vérben.
 • Szemproblémák kezelése (Graves-Basedow-kór esetén): Ha a Graves-Basedow-kórhoz kapcsolódóan szemproblémák alakulnak ki, például exophthalmus, a szemészeti problémák kezelése elengedhetetlen. Ez magában foglalhatja szemcseppek vagy szteroidok alkalmazását a szem irritációjának és gyulladásának kezelésére.
 • Műtét: Néha a pajzsmirigy eltávolítása (tiroidectomia) szükséges lehet, különösen, ha a pajzsmirigy rendellenesen megnagyobbodott (golyva) vagy daganatok jelennek meg.
 • Radioaktív jódkezelés: A Graves-Basedow-kór kezelésének részeként radioaktív jódkezelést alkalmazhatnak, amely a pajzsmirigysejtek csökkentését vagy elpusztítását célozza meg, hogy normalizálja a hormontermelést.

 

Összefoglalva tehát, a magas anti-TPO szint az immunrendszer által termelt antitestek emelkedett szintjét jelzi, amelyek a pajzsmirigy peroxidáz (TPO) enzim ellen irányulnak. A magas anti-TPO szint gyakran összefüggésbe hozható autoimmun pajzsmirigybetegségekkel.

Téma szakértői

Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

belgyógyász, endokrinológus, immunológus

Hírek

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A psoriasis a krónikus autoimmun betegségek közé tartozik, ami több mint 125 millió embert érint világszerte, vagyis a teljes népesség nagyjából 3 százalékát. Az arcon, a nyakon és a test más, jól látható részein megjelenő ezüstfehér pikkelyekkel borított, vaskos hámló foltok nem fertőznek, mégis súlyos negatív pszichológiai hatással vannak az érintettekre – mondja dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, infektológus, az Immunközpont orvosa.

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK