Magas anti-TPO tünetei

Szerző: Immunközpont.hu Létrehozva: 2023.09.22 10:57 | Módosítva: 2023.09.29 22:02

Az anti-TPO, vagyis az anti-thyroid-peroxidáz antitestek kulcsfontosságú tényezői lehetnek a pajzsmirigy egészségének. Ezek az apró fehérjék az immunrendszer részeként nagyon fontosszerepet játszanak , de ha szintjük emelkedik, az árulkodó lehet autoimmun pajzsmirigybetegségekről.

Mi az az anti-TPO?

Mikor magas az anti-TPO?

Magas anti-TPO tünetei

Magas anti-TPO tünetei részletesebben: Hashimoto-thyreoiditis

Magas anti-TPO tünetei részletesebben: Graves-Basedow-kór

Magas anti-TPO diagnózisa

Magas anti-TPO kezelése

 

Magas anti-TPO-val kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az az anti-TPO?

Az "anti-TPO" rövidítés az "anti-thyroid peroxidase antibody" kifejezésre utal, ami egy olyan antitest, amelyet a szervezet az ellenanyagként termel a pajzsmirigy peroxidáz (TPO) nevű enzim ellen. A TPO az egyik kulcsfontosságú enzim a pajzsmirigy működésében, mivel részt vesz a pajzsmirigy hormonok (tiroxin és trijód-tironin) termelésében.

Az anti-TPO antitestek megnövekedett szintje a vérben gyakran arra utal, hogy az immunrendszer támadja meg a saját pajzsmirigyet, ami autoimmun pajzsmirigybetegségekhez vezethet. Az ilyen antitestek kimutatása hasznos lehet a pajzsmirigybetegségek, például a Hashimoto-thyreoiditis és a Graves-Basedow-kór diagnózisában.

A Hashimoto-thyreoiditis autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer fokozottan támadja a pajzsmirigyet, és ennek eredményeként a pajzsmirigy működése idővel csökken, ami hypothyreosis (alulműködő pajzsmirigy) kialakulásához vezethet.

A Graves-Basedow-kór egy másik autoimmun pajzsmirigybetegség, ahol az immunrendszer stimulálja a pajzsmirigy túlzott működését, ami hyperthyreosist (túlműködő pajzsmirigy) okoz.

Az anti-TPO antitestek vérvizsgálata segít a pajzsmirigybetegségek diagnózisában és azok kezelésének nyomon követésében. Az eredmények alapján az orvosok dönthetnek a megfelelő kezelésről, például pajzsmirigygyógyszerek felírásáról vagy más terápiás beavatkozásokról.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mikor magas az anti-TPO?

Az anti-TPO (anti-thyroid peroxidase antibody) szintje a vérben akkor magas, amikor az immunrendszer megnövekedett mennyiségű anti-TPO antitestet termel. Ez a magas szint általában az alábbi esetekben fordulhat elő:

 • Autoimmun pajzsmirigybetegségek: Az anti-TPO antitestek szintje általában mrgemelkedik az autoimmun pajzsmirigybetegségek, például a Hashimoto-thyreoiditis és a Graves-Basedow-kór esetében. Ezekben a betegségekben az immunrendszer tévesen támadja meg a pajzsmirigyet, és ennek eredményeként az anti-TPO antitestek szintje is nő a vérben.
 • Hashimoto-thyreoiditis: A Hashimoto-thyreoiditis az autoimmun pajzsmirigybetegségek egyik formája, amelyben az immunrendszer fokozottan támadja a pajzsmirigyet. Ennek eredményeként a pajzsmirigy működése csökken, és az anti-TPO antitestek szintje emelkedik.
 • Graves-Basedow-kór: A Graves-Basedow-kór egy másik autoimmun pajzsmirigybetegség, amelyben az immunrendszer stimulálja a pajzsmirigy túlzott működését. Ebben az esetben is az anti-TPO antitestek szintje magas lehet, bár általában a Graves-Basedow-kórban más antitestek, például a TSH-receptor antitestek is jelen vannak.
 • Egyéb autoimmun betegségek: Az anti-TPO antitestek szintje magas lehet más autoimmun betegségek, például rheumatoid arthritis vagy szisztémás lupus erythematosus (SLE) esetében is.

Az anti-TPO szintjének emelkedése önmagában nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki pajzsmirigybetegségben szenved. Az eredményeket mindig más klinikai és laboratóriumi adatokkal együtt kell értékelni.

Kapcsolódó cikkünk

Pajzsmirigy-alulműködés? Így csökkentheti a Hashimoto tüneteit

Aki rendszeresen fáradtnak, kimerültnek, kedvetlennek érzi magát, meglassult, nagy az alvásigénye, száraz a bőre, hullik a haja, esetleg hízik/nem tud fogyni, hiába figyel az étkezésére, székrekedésre hajlamos annak lehet, hogy Hashimoto-betegség miatt kialakult pajzsmirigy alulműködése van. Jó hír, hogy szakorvosi vizsgálattal ez könnyen felderíthető, a betegség tünetei pedig gyógyszeres kezeléssel és egészséges életmóddal jelentős mértékben enyhíthetők vagy megszüntethetők – magyarázza dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, az Immunközpont munkatársa.

Magas anti-TPO tünetei

A magas anti-TPO (anti-thyroid peroxidase antibody) szint magában nem okoz közvetlen tüneteket, mivel az anti-TPO antitestek az immunrendszer által termelt ellenanyagok a pajzsmirigy peroxidáz (TPO) ellen. Az anti-TPO szint emelkedése azonban gyakran összefüggésbe hozható pajzsmirigyproblémákkal, különösen autoimmun pajzsmirigybetegségekkel, mint például a Hashimoto-thyreoiditis vagy a Graves-Basedow-kór. Ezeknek a betegségeknek vannak specifikus tünetei, amelyekkel az emelkedett anti-TPO szint összefüggésbe hozható.

Magas anti-TPO tünetei részletesebben: Hashimoto-thyreoiditis

Hashimoto-thyreoiditis tünetei (alulműködő pajzsmirigy):

A Hashimoto-thyreoiditis egy autoimmun pajzsmirigybetegség, amelyben az immunrendszer tévesen támadja meg a pajzsmirigyet, ami idővel pajzsmirigygyulladáshoz és alulműködéshez vezet. A Hashimoto-thyreoiditis tünetei változhatnak az egyéntől függően, és lehetnek enyhe vagy súlyosak. Az alábbiakban felsorolok néhány gyakori tünetet:

 • Fáradtság és kimerültség: A fáradtság és az állandó kimerültség egyike lehet a leggyakoribb tüneteknek. A betegeknek nehéz lehet az ébredés és az egész napos energia fenntartása.
 • Hidegérzet és hideg intolerancia: A pajzsmirigy alulműködése miatt az érintettek hajlamosak a hidegérzetre és a hideg intoleranciára, ami azt jelenti, hogy nehezen bírják a hideget.
 • Súlygyarapodás: Az alacsonyabb anyagcsere miatt sok Hashimoto-beteget súlygyarapodás jellemzi.
 • Száraz bőr és haj: A pajzsmirigy alulműködése a bőrt és a hajat is érinti, ami szárazságot és törékenységet okozhat.
 • Izomgyengeség: Az izomzat gyengülése miatt az érintetteknek nehézséget okozhat a fizikai aktivitás.
 • Székrekedés: A lassabb emésztési folyamatok és bélműködés miatt a székrekedés gyakori panasz lehet.
 • Hangulatingadozások: A pajzsmirigy alulműködése hatással lehet az agyalapi mirigyre, így befolyásolva a hangulatingadozást.
 • Depresszió és szorongás: Az alacsony pajzsmirigyhormon szintek szerepet játszhatnak hangulati zavarok, például depresszió és szorongás kialakulásában.
 • Menstruációs zavarok: Nőknél a menstruációs ciklus rendszertelenségei vagy erős vérzés is előfordulhat.
 • Memória- és koncentrációs zavarok: Az alulműködő pajzsmirigy hatással lehet a kognitív funkciókra, például a memóriára és a koncentrációra.
 • Étkezési változások: Néhány beteg étvágyváltozásokról és ízérzékelési változásokról is számol be.
 • Puffadás: Az emésztési problémák és a lassú bélműködés miatt a puffadás és a gyomorproblémák is előfordulhatnak.

Magas anti-TPO tünetei részletesebben: Graves-Basedow-kór

Graves-Basedow-kór tünetei (túlműködő pajzsmirigy):

A Graves-Basedow-kór, más néven Basedow-Graves-kór vagy csak Graves-kór, egy autoimmun pajzsmirigybetegség, amelyben a pajzsmirigy túlzott működése jellemző. A túlzott pajzsmirigyműködés az alábbi tünetekkel járhat:

 • Fokozott szívverés (tachycardia): A túlzott pajzsmirigyhormonok stimulálják a szívet, ami gyorsabb szívverést eredményez.
 • Izomgyengeség és remegés: Az izmok fokozott aktivitása remegést és gyengeséget okozhat. A kezek és a lábak egyaránt remeghetnek.
 • Hőérzet, fokozott melegérzet: Az érintettek gyakran érzékelik, hogy melegintoleranciát tapasztalnak, és hajlamosak a túlzott izzadásra.
 • Fogyás és étvágyfokozódás: A pajzsmirigyhormonok növelik az anyagcserét, ami súlycsökkenést és fokozott étvágyat okozhat.
 • Szorongás és ingerlékenység: A túlzott pajzsmirigyhormonok hatására az érintettek gyakran idegesek, ingerlékenyek és szoronganak.
 • Szemtünetek, például exophthalmus: A Graves-kór esetén gyakran előfordulnak szemproblémák, például a szemek kitüremkedése (exophthalmus), szemfájdalom és szemirritáció.
 • Hasi panaszok, például hasmenés: Az emelkedett pajzsmirigyhormon szintek hatására gyomor- és bélpanaszok is előfordulhatnak, például hasmenés és hasi görcsök.
 • Hasi puffadás: Az emésztési problémák és a fokozott bélműködés miatt a puffadás is gyakori lehet.
 • Hányinger és hányás: Egyes betegek hányingert és hányást tapasztalhatnak.
 • Álmatlanság: Az idegesség és a fokozott aktivitás miatt az érintettek nehezen tudnak elaludni vagy alvászavarral küzdenek.
 • Csökkent libidó: A hormonális egyensúlyhiány miatt a szexuális vágy csökkenhet.
 • Hajhullás: Néhány beteg hajhullást is észlelhet.
 • Izom- és ízületi fájdalom: Az izomok fokozott aktivitása és a gyulladás miatt izom- és ízületi fájdalom is gyakran jelentkezik.

Magas anti-TPO diagnózisa

A magas anti-TPO (anti-thyroid peroxidase antibody) diagnózisát általában vérvizsgálat segítségével állapítják meg. A vérben mért anti-TPO szintek segítenek azonosítani, hogy valaki immunrendszerében túlzottan termelődnek-e ezek az antitestek, amelyek a pajzsmirigy peroxidáz (TPO) enzim ellen irányulnak. A magas anti-TPO szint a pajzsmirigy autoimmun betegségek, például a Hashimoto-thyreoiditis vagy a Graves-Basedow-kór diagnózisának része lehet.

A magas anti-TPO diagnózisához a következő lépéseket szokták követni:

 • Klinikai vizsgálat: Az orvos először a beteg tüneteit és kórtörténetét veszi figyelembe. Ha gyanú merül fel pajzsmirigyproblémákra vagy autoimmun betegségekre, akkor további vizsgálatokat rendel el.
 • Vérvizsgálat: A leggyakoribb módszer a magas anti-TPO diagnózisára a vérvizsgálat. Egy egyszerű vérminta segítségével meghatározható az anti-TPO antitestek szintje a vérben. A magas anti-TPO szint az autoimmun pajzsmirigybetegségek jelenlétére utalhat.
 • További vizsgálatok: A magas anti-TPO szint diagnózisának megerősítése és a betegség típusának azonosítása érdekében további laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokat is elrendelhetnek. Például a pajzsmirigy hormonok (T3, T4) szintjének mérése, pajzsmirigy ultrahang vagy más speciális tesztek segíthetnek a betegség pontosabb diagnózisában.
 • Konzultáció szakorvossal: Ha a magas anti-TPO szint és egyéb vizsgálati eredmények alapján autoimmun pajzsmirigybetegség gyanúja merül fel, az orvos általában endokrinológushoz, a hormonrendszer specialistájához irányíthatja a beteget. Az endokrinológus további vizsgálatokat végezhet és javasolhatja a megfelelő kezelést.

A korai diagnózis segít a megfelelő kezelés elindításában, ami segíthet a tünetek enyhítésében és a pajzsmirigybetegség kezelésében.

Magas anti-TPO kezelése

A magas anti-TPO szint kezelése főként az autoimmun pajzsmirigybetegségek kezelésére irányul. A magas anti-TPO kezelés célja a pajzsmirigy működésének normalizálása és a tünetek enyhítése. A kezelés módja és az alkalmazott terápia függ a betegség típusától és súlyosságától.

 • Pajzsmirigygyógyszerek: Ha a magas anti-TPO szint pajzsmirigyautoimmun betegség, például a Hashimoto-thyreoiditis vagy a Graves-Basedow-kór eredményeként alul- vagy túlműködő pajzsmirigybetegséget okoz, akkor pajzsmirigygyógyszereket alkalmaznak. Ezek a gyógyszerek segítenek szabályozni a pajzsmirigy hormontermelését és visszaállítani a hormonok normál szintjét a vérben.
 • Szemproblémák kezelése (Graves-Basedow-kór esetén): Ha a Graves-Basedow-kórhoz kapcsolódóan szemproblémák alakulnak ki, például exophthalmus, a szemészeti problémák kezelése elengedhetetlen. Ez magában foglalhatja szemcseppek vagy szteroidok alkalmazását a szem irritációjának és gyulladásának kezelésére.
 • Műtét: Néha a pajzsmirigy eltávolítása (tiroidectomia) szükséges lehet, különösen, ha a pajzsmirigy rendellenesen megnagyobbodott (golyva) vagy daganatok jelennek meg.
 • Radioaktív jódkezelés: A Graves-Basedow-kór kezelésének részeként radioaktív jódkezelést alkalmazhatnak, amely a pajzsmirigysejtek csökkentését vagy elpusztítását célozza meg, hogy normalizálja a hormontermelést.

 

Összefoglalva tehát, a magas anti-TPO szint az immunrendszer által termelt antitestek emelkedett szintjét jelzi, amelyek a pajzsmirigy peroxidáz (TPO) enzim ellen irányulnak. A magas anti-TPO szint gyakran összefüggésbe hozható autoimmun pajzsmirigybetegségekkel.

Téma szakértői

Sarnyai Tünde

Sarnyai Tünde

gyermekdietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

belgyógyász, endokrinológus, immunológus

Hírek

Pajzsmirigy-alulműködés? Így csökkentheti a Hashimoto tüneteit

Pajzsmirigy-alulműködés? Így csökkentheti a Hashimoto tüneteit

Aki rendszeresen fáradtnak, kimerültnek, kedvetlennek érzi magát, meglassult, nagy az alvásigénye, száraz a bőre, hullik a haja, esetleg hízik/nem tud fogyni, hiába figyel az étkezésére, székrekedésre hajlamos annak lehet, hogy Hashimoto-betegség miatt kialakult pajzsmirigy alulműködése van. Jó hír, hogy szakorvosi vizsgálattal ez könnyen felderíthető, a betegség tünetei pedig gyógyszeres kezeléssel és egészséges életmóddal jelentős mértékben enyhíthetők vagy megszüntethetők – magyarázza dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, az Immunközpont munkatársa.

A tartós bőrpírt nem csak a meleg okozhatja

A tartós bőrpírt nem csak a meleg okozhatja

A nyári melegben gyakran kipirulunk, ha azonban ez az állapot tartóssá válik, fényérzékenység és ízületi fájdalmak is jelentkeznek, az már autoimmun betegséget is jelezhet. A lupusz sajátossága, hogy sokszor alattomosan és hétköznapi panaszokkal jelentkezik, melyek ráadásul több más, gyakori kórkép jelei is lehetnek. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa elmondta, hogy a betegség a szó klasszikus értelmében véve nem gyógyítható, de idejében megkezdett kezeléssel az állapotromlás és a szövődmények megelőzhetők.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok