Immunológia

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Doktor Úr/Hölgy!
2017.08.05.-én szültem a kislányomat császármetszéssel. Haza érkezésünk után 2 héttel hőemelkedés és alacsonyabb láz jelentkezett nálam (maximum 38,7). Szeptember 9-én kerültem kórházba 110es süllyedessel és 93as crp-vel. Több antibiotikumos kezelés és gyógykaparás után értékeim javultak 10 nap alatt, ezért haza is engedtek.Azóta is lázzal küzdök, a gyulladási értékeim nőttek. 115-össze süllyedés és 143-as crp. Hasi CT, mellkasrontgen, hemokultura negativ. Csak a láz maradt ami már egyszer 39,5 is volt. Lumbalast csinálnak még holnap. Már nem tudom mit lehetne tenni, másfél hónapja tart már. Enni keveset tudok és mindig fáradt vagyok, mellette pedig van egy 2 hónapos kislányom, akit egyedül nem is tudok ellátni.

Köszönöm válaszát!
Tisztelettel :
Nagy Erika
Úgy tűnik, sürgős orvosi vizsgálatra van szüksége. Kórházban van?
Tisztelt Hölgyem/Uram!
20 hónapos ikerpár egyikének kb. fél éve visszatérő ótvara van. Kizárólag fejbőrön, mindig legyengített immunállapot (vírusfertőzés, védőoltás, stb..) után jön elő. Nem közösségben kapta el és nem fertőzött tovább a 3 testvér és egyéb családtagok közül ez idő alatt senkit. Senki nem hiszi el nekem, hogy ez nem a klasszikus gennykeltő baci. A bőrgyógyászati kezelések ugyan hatnak, de mivel mindig visszatér a probléma, számomra autoimmun betegség merült fel. Egyetlen kérdésem van: találkoztak -e már efféle problémával?
Tisztelt Sebőkné,

20 hónapos korban a fejbőrön gyakran jelentkező tünet az úgynevezett koszmó (seborrhea capitis). A diagnózis felállításához szükséges a gyermek tüneteinek vizsgálata, ehhez kérem hogy jelentkezzen be szakvizsgálatra.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus, klinikai immunológus

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Tavaly félodali homályos látás miatt kezeltek az egyik kórházban, látóideg gyulladást diagnosztizáltak és az 5 napos szteroid-kúra után látásom javulni kezdett. Koponya MRI-n demyelinizációnak megfelelő eltéréseket találtak, de a Barkhof kritériumok nem teljesültek.
Később kaptam kézhez egy másik leletet: NMO. el. at. (Aquaporin-4), IFF negatív. Erős antinukleoláris antitest festődés, fibrillarin ellenes antitest lehetséges.
Érdeklődnék, hogy ez az eredmény mit takar?
Szükséges volna további vizsgálat?

Válaszát előre is köszönöm.
Ági
Kedves Ágnes,

a betegségét nem az antitestek megjelenése vagy hiánya fogja eldönteni, hanem a klinikum és az állapotának/ a képalkotó vizsgálatoknak az alakulása. A kérdezett antitest egy kötőszövetet érintő autoimmun betegségben szokott előfordulni, de így a környezetéből kiragadva nincsen semmi jelentősége, önmagában betegséget nem jelez.

Tisztelettel,

Kádár János dr.
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Tavaly októberben diagnosztizáltak nálam tenziós fejfájást, azóta a teperin 0,25mg-os, majd 0.50mg gyógyszert szedem, tünetmentes vagyok, jól érzem magam, ha szedem esténként, lefekvés előtt. A problémám, a kérdésem a következő lenne:hiába próbálok fogyni, egészséges életet élve....képtelen vagyok, a gyógyszer gátol a súlyvesztésben. Konkrétan melyik gyógyszerrel helyetesithető a teperin, ami nem hizlal?! Prozac, Zoloft, Wellbutrin vagy egyéb? (ezeket laikusként az interneten olvastam)

Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:Kolja
Tisztelt Kolja,

Ahhoz az orvoshoz kellene visszamenni aki felírta a gyógyszert és elmondani, a problémáját .Ő tud másik gyógyszert írni a problémát okozó gyógyszer helyett.

Üdvözlettel:
Hauser gyöngyi
asszisztens
Kedves Doktor úr! Véleményére lenne szükségem. Ön szerint lehet e tünete immunbetegségnek a következők: Gyakori felhasi fájdalom (felfuvódással), ami éjszaka is felérbreszt annyira görcsöl, időnként fellándolhó nyaki gerincbe szúró fájdalom nappal, a karok zsibbadása (van hogy egyszerre) pedig minden éjszaka folyamán már kb 2éve (mozgatásra enyhül). Gyakran fáj a térdem főleg ha pár peret a sarkamon ülök, de időszakonta a felállláskor is. Raynaud szindrómám is van (elfehéredik 1-1 ujjam a hidegben, de ez a lábamon is elfordult már). Volt egy alklalommal vetélésem is a 6. héten és azóta lassan egy éve már nem jön ismét össze a baba. A vetélés előtti héten erős hasi fájdalmam volt, a nyakamat se tudtam mozdítani, hasogatott a lábam, és liter szám ittam a vizet annyira száradt a szám, majd a vetélés elindulásakor rögtön jobban lettem. Laborom rendben van (ált vérkép), hasi uh negatív, trombofiliám nincs.Nyalésnél érzem (tésztásabb dolgoknál pl pogácsa vagy kenyér, hogy nehezen megy le a falat, érzem a fájdalmat ahogy végig megy a nyelőcsövön, bár mivel néha van savas visszabüfögésem, azt a refluxnak tudom be). Nagyon várom a véleményét, hogy ezek utalhatnak e immunbetegségre, indokolt e az ez irányú kivizsgálás? Köszönöm! Dia
Kedves Érdeklődő,

sajnos a részletes és szakszerű leírás ellenére sem tudok interneten orvosi vizsgálatot pótló véleményt adni, viszont a legnagyobb készséggel megvizsgálom, amennyiben azt jónak látja.

Tisztelettel,

Kádár János dr.
21éveszenvedek egy bakt.virus torok gyull.hoztaki.8honapigtartott hányinger gyengeség izületi gyul.kisérte 11éveugyan ez mindennap mitcsináljak +bechterevvem isvan angiapektorisz kész az életem nincskezelö orvosim sikszor fére kezeltek köszönöm
Kedves Szabó Úr, amennyire megítélhető a leírtakból, leginkább rheumatológus foglalkozik az Önéhez hasonló panaszokkal (ebben a kérdésben is igénybe vehet nálunk konzultációt), de természetesen immunológiai megbeszélésnek sincsen akadálya.

Tisztelettel,

Kádár János dr.
Tisztelt Doktorú4/Doktornő!
28 éves nő vagyok, és 5 éve derékfájdalmaktól szenvedek, az elmúlt 2,5 évben gyakorlatilag állandósultak a panaszok (napközben, éjszaka, előfordult már, hogy dolgozni sem tudtam menni miatta). Egyébként gyerekkorom óta sokat sportolok, mozgok, egészségesen táplálkozom, nincs súlyfeleslegem, viszont ülőmunkát végzek. A röntgen és vérkép leletek nem mutatnak olyan fokú elváltozást, amely ezeket a komoly tüneteket indokolnák (enyhe gerincferdülésem van csak). Két reumatológusnál is jártam, és gyakorlatilag nem tudtak semmit sem megállapítani, azt tudták tanácsolni, hogy járjak stabilizáló gyógytornára, mert nagyon gyenge a hátizomzat. A vérképemben az egyetlen kiugró érték az anti streptolizin titer értéke (2013-ban 2373 volt, 2016. novemberben 1717). Fogászati, nőgyógyászati, urológiai gyulladás/góc nincsen, a mandulám azonban gennyes volt, ezért azt 2017 januárban kivették. Ennek ellenére az AST tegnapi vérkép szerint továbbra is 1717. Mindemellett a vörösvérsejt süllyedés, crp, reuma faktor értékek normálisak. (Aceklofenákra nagyon jól reagál a derékfájdalmam, pl ibuprofenra egyáltalán nem.) A tüneti kezelés mellett (mozgás, gyógytorna, aflamin gyógyszer) szeretném megtalálni a kiváltó okot - úgy érzem, hogy ilyen komoly fájdalmak mellett kell hogy legyen valami az ülőmunkán kívül. A normális vvt süllyedés és crp értékek mellett lehet mégis a derékfájdalmak mögötti ok a magas AST? Van értelme immunológust felkeresnem ezek alapján, hátha a reumatológia helyett itt keresendő a probléma (pl. autoimmun folyamatokban)?
Kedves Hunyadi Katalin,

sokan úgy vélik, az AST meghatározás felett eljárt az idő: semmiféle jelentősége nincsen, így különösen nem jelent fertőzést és nem indokol góckeresést.

Azt, hogy immunológus véleményét kérje-e ki, javaslom, az rheumatológus kezelőorvosától kérdezze meg.

Tisztelettel,

Kádár dr.
Dr. Kádár János
Dr. Kádár János
Tisztelt Doktor Úr/Nő, laktozérzékeny vagyok, de mostanábanm többször volt hasmenésem annak ellenére hogy erre figyeltem. Utóbbi időben többször is volt léguti betegségem,amiből nagyon lassan gyogyultam meg. Szemem is be volt gyulladva a végén, és az orrom be gyulladt, fe duzzadt és gennyes volt. (mintha herpeszes lett volna..) Most az orromon megint megjelent ez a gyulladás, piros nagy, viszket és gennyes. Jártam egy vizsgálaton ,ahol a simaizom elleni AT pozitiv lett. Ez a vizsgálat önmagában jelent valamit? Mit érdemes még megnézni hogy kiderüljön van e betegségem, vagy nincsen? Köszönöm Üdv, Judit
Kedves Sós Judit, a laktóz intolerancia ritkán jár egyéb rendszerbetegséggel együtt, elsősorban a gluten érzékenységet érdemes megvizsgáltatni.

A simaizom-ellenes antitest egy tájékoztató jellegű meghatározás, egyetlen megbetegedés diagnosztikai kritériumai között sem szerepel. Maga a mérés sem pontos.

Olykor májgyulladást kísér, amennyiben azonban az idevágó májenzim-leletei jók, nem kell foglalkozni vele.



Elsősorban, vagy mindenekelőtt azonban orvosi konzultáció javasolt.

Tisztelettel,

Kádár János dr.
Tisztelt Doktor Úr/Nő !
Szeretném megkérdezni, hogy SLE, vagy DLE gyanúja esetén az Önök központjában ambulánsan elvégezhetők-e a szükséges és kapcsolódó belső szervi vizsgálatok. Amennyiben igen szeretném tudni ennek költségvonzatát, mivel tudatlanságom okán az árlistából nem tudom megállapítani.
Tisztelettel és köszönettel: Nagy Jolán
Kedves Asszonyom,

igen, van mód részletes és teljes körű vizsgálatokra is a Központunkban.

A laborvizsgálatok ára nagyrészt attól is függ, Ön milyen meghatározásokat tud otthon elvégeztetni.

Az immunlabor-vizsgálatok ára körül-belül 35 ezer forint, ill. a klinikai képtől függően szükség lehet még mellkas rtg-re (otthon vagy nálunk 11 ezer Ft), UH-ra stb.

Tisztelettel várjuk az Intézményünkben.

Kádár János dr.
Dr. Kádár János
Dr. Kádár János
Tisztelt Doktornő/Úr!
olyan problémában kérem a segítségét hogy 2 éve be van gyulladva a szemem. Számtalan szemorvosnál jártam már leginkább magánrendelőben ahol különböző szemcseppeket-kenőcsöket írtak fel. Eleinte volt hogy használt de nem tartósan mindig visszagyulladt 1 hónap múlva. Jelenleg ott tartok hogy a kezelések ellenére semmi javulás de szemorvos nem küld egyéb vizsgálatokra. Szem problémámon kívül fáradékony vagyok, hajam hullik erősen, és folyamatosan csalán kiütések jönnek ki rajtam amik inkább a lábon jelentkeznek. Általános vérvételen voltam már ott nem találtak semmit,fogászaton panoráma röntgent végeztek tavaly nyáron ahol az egyik fogam gyökércsúcsát levágták, Fül orr gégészeten is voltam ezután ahol találtak egy cisztát az arcüregemben amit okozhat rossz fog is. Van is egy fogam ami letört és volt már begyulladva azt jövőhéten kezelik.
Az lenne a kérdésem hogy ezek a panaszok együtt egy tünet e vagy nem, miért nem használhat a helyileg kapott antibiotikumos vagy szteroidos kezelés?
Esetleg tudna e tanácsot adni, hogy milyen vizsgálatot lenne szükséges csináltatni hogy kiderűljön mi a probléma?

Tisztelettel
Hegedűs Gergő
Kedves Érdeklődő, megerősítve az egyéb fórumon feltett kérdésére adott választ, közös kiindulópont lehetősége felmerül, ennek kiderítésére belgyógyász-immunológus segítségét kérje. Ilyen típusú konzultációval Központunkban is készséggel állunk rendelkezésre.
Tisztelettel,
Kádár János dr.

Hírek

Magas CRP? Szedjen D-vitamint!

Magas CRP? Szedjen D-vitamint!

Ha a C-reaktív protein (CRP) értéke megnő meg a vérben, az rendszerint azt jelzi, hogy a szervezetben valahol gyulladás zajlik. Egy friss kutatás szerint ennek megelőzésében és kezelésében is segíthet a D-vitamin pótlás. A hír kapcsán dr. Kádár János immunológust, az Immunközpont főorvosát kérdeztük.

Lyme-kór vagy sokízületi gyulladás?

Lyme-kór vagy sokízületi gyulladás?

A sokízületi gyulladás tünetei hasonlítanak a Lyme-kór kapcsán kialakuló ízületi panaszokra. A pontos diagnózis fontos, hogy megfelelő kezelést kapjunk. Arról, hogy hogyan lehet megkülönböztetni egymástól a két betegséget, dr. Kádár János immunológust, az Immunközpont főorvosát kérdeztük.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészségközpontok
