Pikkelysömör: Amit az emberek tévesen hisznek róla

Pikkelysömör: Amit az emberek tévesen hisznek róla

Szerző: Immunközpont.hu Módosítva: 2023.07.17 12:26

Sajnos gyakran hallani rosszízű megjegyzéseket, az éppen fellángoló, erős tüneteket okozó psoriasisban szenvedő emberek ellen. Ez pedig abból fakad, hogy kevés szó esik a psoriasis jellemzőiről, pedig igen gyakran előforduló megbetegedésről van szó. Magyarországon körülbelül 150000 fő érintett. És bármelyik korosztályban előfordulhat a két nemben azonos arányban. A következőkben, pár, a leggyakrabban hallott tévhitek eloszlatásáról lenne szó.

Kapcsolódó cikkünk

Ismerje fel a lupuszra utaló tüneteket!

Mint a legtöbb autoimmun betegség, a lupusz is inkább nőknél fordul elő. Szerteágazó tünetei miatt gyakran későn kerül sor a diagnózisra, pedig a korai kezeléssel jobb életminőséget lehet elérni. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont orvosa a betegség tüneteit ismertette.

10+1 TÉVHIT a pikkelysömörről:

1. „A medencében úszó foltos gyerkőc fertőző!”

Sokan gondolják, hogy érintéssel vagy testnedvekkel elkapható a psoriasis, de ez teljesen alaptalan. A psoriasit nem vírus, baktérium vagy egyéb kórokozó okozza. A pikkelysömörként is ismert bőrbetegség egy krónikus, kiújulásra hajlamos, gyulladásos megbetegedés. Nem terjed sem érintéssel, sem testnedvekkel, sem semmiféle módon, más emberekre. Még az úszómedencékben vagy a szaunákban sem lehet elkapni.

2. „Túl sokat stresszelsz, biztos amiatt lett ilyen a bőröd!”

A psoriasis egy autoimmun betegség, amiben az egészséges bőrt és körmöt az immunrendszerünk károsítja. Gyulladást keltve a szervezetben. A genetikai tényezők mellett számos környezeti faktor is szerepet játszat a tünetek megjelenésében. De önmagában nem a stressz okozza a betegséget. Azonban a stressz hatással lehet az immunrendszerre, ezáltal súlyosbíthatja a tüneteket. Teljesen elkerülni úgysem lehet a stresszt, azonban számos opciót próbálhatunk ki, ennek csökkentésére. Legyen szó akár a rendszeres testmozgásról, meditációról, légzésgyakorlatokról, ami segíthet oldani a feszültséget a mindennapokban.

3. „Feleslegesen diétázol, nem fog beválni…”

Míg bizonyított specifikus diéta nem ismert a psoriasisban, addig itt is érvényes az, miszerint az egészséges táplálkozás és életmód sokat tud segíteni a betegségben. Gyakran társul a pikkelysömör elhízással, dyslipidaemiaval, gyulladásos bélbetegséggel, kardiovaszkuláris betegségekkel és inzulin rezisztenciával, amik már önmagukban is indokolják a diéta fontosságát. Megfigyelhető továbbá, hogy a nem kiegyensúlyozott táplálkozású, magasabb zsírbevitelű és alacsonyabb halfogyasztású pácienseknél súlyosabb formában jelentkezhetnek a tünetek. Kerülni érdemes az olyan gyulladást generáló tápanyagokat, mint a cukor, zsíros feldolgozott ételek, vöröshúsok vagy az alkohol.

4. „Csak egy fajta psoriasis létezik.”

Gyakori elképzelés, hogy a minden psoriasis az psoriasis. De ez ebben a formában hibás. Ugyanis több típusára különítik el. Az alábbiak szerint:

  • Psoriasis vulgaris: leggyakoribb
  • Psoriasis guttata: (gutta=csepp) apró foltos
  • Psoriasis inversa: tipikusan az összefekvő bőrterületek érintettek, mint a hónalj, mell alatti területek vagy az ágyéki részek.
  • Psoriasis pustulosa: ami lehet lokalizál vagy generalizált. A lokális formából is megkülönböztethetünk Barber típusút, ami főleg a talpat és a tenyeret érinti, illetve az ujjperceket érintő formáját.
  • Erythroderma psoriaticum: ritka szövődményes formája, ami az egész testfelületet érinti
  • Ezek mellett megemlítendő még a terhesség során kialakuló formája is

5. „Psoriasis csak a bőr betegsége.”

Míg a betegségben klasszikusan a bőr érintett, nem kizárólag. Ugyanis külső szemmel láthatatlanul érintheti az ízületeket, sőt az ereket is. Ízületi érintettség esetén arthritis psoriaticáról beszélünk ez az esetek közel 1/3-ban előfordulhat.

Az arthritis psoriatica előfordulhat bármelyik életkorban. Gyakran érintheti a térdek, kéz ízületeit, férfiaknál jellemző lehet a gerincet érintő formája, nőknél pedig inkább a kisízületek érintettek.

Az erek érintettsége főleg az arteria carotis érfalának belső rétegére korlátozódik, aminek vastagodását figyelték meg. Ennek fényében törekedni érdemes a fokozott kardiovaszkuláris rizikó csökkentésére.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

6. „Gombás a körme a felszolgálónak!”

A páciensek 50%-nál megjelenhetnek körömtünetek, amik érinthetik a körömágytól elkezdve a köröm felszínét is. Morzsalékonnyá válhat, vörös foltok megjelenhetnek rajta vagy éppen a fehéres elszíneződése látható, amit leukonychiának neveznek. Apró pontok (Beau-pontok), olajfoltok, köröm alatti felrakódás és a körömlemez leválása is megfigyelhető. A köröm ilyesfajta elváltozása és töredezettsége nem gombás elváltozásokra utaló jel. Hanem a betegség köröm érintettségét figyelhetjük meg.

7. Időjárásmítoszok: „A meleg jót tesz neki, de nap megárt”

Változó annak az alakulása, hogy kinél miként jelennek meg a tünetek az év során, azonban megfigyelhető, hogy a szárazabb, hűvös telek során erősebb bőrtünetek jelentkeznek. A kevesebb napsugárzás is szerepet játszhat ebben. Ugyanis mindamellett, hogy nagyon oda kell figyelni, hogy mennyit és miképp tartózkodik az ember a napon, az UV sugárzás érdekesmódon pozitív hatásainak listájára írhatjuk fel azt, ahogyan a tüneteket segíthet enyhíteni. Ezt használják ki a fényterápiában a bőrgyógyászok, ahol szigorú kontrollált körülmények között kaphat az ember megfelelő dózisú ultraviola sugárzást.

8. „A psoriasis ugyanaz, mint az ekcéma.”

Gyakran a bőrtünetek hasonlósága miatt, gondolják, hogy ez egy betegség, de ez nem igaz. És közelebbről részletesen megnézve eltérő elváltozásokat találunk. Igaz mindkettő bőr érintettséggel jár, de mechanizmusát, kialakulását és a két betegséget nézve más a kettő. Az immunrendszer működésének elváltozása döntő szerepet játszik a kórképekben.

A psoriasis esetében az immunrendszer túlaktiválódásának következménye a bőr sejtjeinek túlságosan felgyorsult keletkezése. Emiatt nincs idő a sejtek megfelelő kiérésére és a bőr normális megújulása károsodik. A túl sok sejt, túl gyorsan a felszínre kerül, emiatt okozza a vastag, viszkető, száraz, fájdalmasan hámló plakkokat. Gyakran figyelhető meg családi halmozódás, illetve számos rizikófaktor szerepet játszat a betegség kialakulásában.

Az ekcéma esetében nem egészen tisztázott mi okozza a túl-aktiválódott immunrendszert, ami a gyulladást generálja. Szerepet játszhatnak bizonyos gének, amik sebezhetőbbé és érzékenyebbé teszik az ember bőrét. Továbbá számos irritáló tényező kiválthatja az ekcémát. Populáció szinten gyakoribb és a betegség első megjelenése inkább csecsemő- illetve gyerekkorban jelentkezik.

9. „Ez nem lehet psoriasis, hiszen az a felnőttek betegsége!”

Míg a leggyakrabban felnőtt korban találkozhatunk a psoriasis megjelenésével, nem jelenti azt, hogy kizárólag a felnőtteket érintheti. Akár csecsemőkorban is jelentkezhetnek az első tünetek, amik jellemzően a hajlatokban, illetve a hajas fejbőrön látható. Ekkor általában családi halmozódás is kimutatható. Míg a 40 éves kor után manifesztálódó psoriasis esetében, gyakoribb a sporadikus előfordulás. Gyakran szenvednek ilyenkor köröm- és ízületi érintettségtől a betegek.

10. „Fogadd el, mert úgysem kezelhető!”Psoriasis tévhitek

A mondat úgy szólna helyesen, hogy nem gyógyítható, de kezelhető. Ugyanis a pikkelysömörrel egy életen át együtt kell élni, révén ez egy krónikus betegség, azonban ez nem azt jelenti, hogy a súlyos tüneteket, tűrni kell. Manapság nagy fejlődésen ment keresztül a psoriasis terápiája. Aminek a fő alappillérei a lokális kezelés, fényterápia és a szisztémásan ható, gyógyszerek vagy injekciók.

A lokális vagy helyi terápiát enyhébb és közepesen súlyos esetekben alkalmazzák. Számos formában megtalálhatóak, azok a hatóanyagok, amiktől a tünetek enyhülését várjuk. Léteznek samponok, kenőcsök, krémek, gélek. Ilyen formában alkalmazhatóak szteroidok, D-vitamin analógok, retinoidok illetve, az úgynevezett calcineurin inhibitorok, szalicilsav és még több hatóanyag, amiket személyre szabottan a legszerencsésebb kiválasztani és alkalmazni a hatékonyságuk és az igények szerint. Nagyon fontos tájékozódni a helyileg alkalmazandó kezelések pontos kivitelezéséről, hogy a lehető leghatékonyabban lehessen az adott krémet, kenőcsöt használni.

A fényterápia szintén használható a közepesen súlyos esetekben is akár, általában kombinálva egyéb gyógyszeres kezelésekkel. Ez centrumokban speciálisan beállított fényterápiás készülékekkel történik, amiben szigorúan kontrollálják a szükséges ultraviola sugárzást. Fontos a rendszeres és következetes terápia és a szakember általi kontroll.

Súlyosabb esetek, vagy a lokális terápia kudarca esetén erősebb kezelések kerülhetnek szóba. Ilyenek lehetnek szájon át vagy injekcióban kapott erősebb, szisztémásan ható kortikoszteroidok és retinoidok. A biológiai terápiák is ezen a ponton kerülhetnek szóba.

A biológiai terápia, másnéven célzott terápia intenzíven fejlődő területe a kezeléseknek. Célzottan az immunrendszer működésének bizonyos pontjain avatkozik be a folyamatokba. Számos gyógyszer használatos már a psoriasis kezelésében, akár gyerekek esetében is. Természetesen alapos felügyeletet és előzetes kivizsgálást igényel a terápia.

10+1. „Biztos azért ilyen a bőre, mert nem foglalkozik vele eleget…”

A pikkelysömör jellegzetes bőrtüneteinek megjelenése, nem vonja maga után azt a következtetést, hogy az érintett ember higiénéje rossz volna. Sőt gyakran a páciensek tüneteinek mérséklése érdekében, sokkal többet foglalkoznak a bőrükkel és az egészségükkel, mint az átlag egészséges ember. A kezelés is megköveteli a következetes, alapos és fokozott figyelmet és bőrápolást.

Ezek a közhiedelemben keringő leggyakoribb tévhitek, amik felhívják a figyelmet a psoriasis megismerésének fontosságára. Tekintettel arra, hogy egészen sok ember érintett a kérdésben, fontos hangsúlyozni és tisztázni a psoriasis jelenségét és foglalkozni azzal, hogy igenis a betegek életminőségét jelentősen befolyásoló kórkép mellett, fontos tájékozódni, és az előítéleteket ezzel csökkenteni. Illetve az érintett betegeknek sem kell belenyugodnia a kellemetlen tünetekbe, hanem érdemes tájékozódni a lehetőségekről és azok elérhetőségéről. Fontos kiemelni a korai felismerést, annak fényében, hogy mennyi más betegséggel társulhat és még idejében csökkenteni lehessen a rizikófaktorokat. Emellett megelőzni a súlyosabb, szövődményes betegség kialakulását.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Téma szakértői

Dr. Halm Gabriella

Dr. Halm Gabriella

belgyógyász, hematológus

Hírek

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A psoriasis a krónikus autoimmun betegségek közé tartozik, ami több mint 125 millió embert érint világszerte, vagyis a teljes népesség nagyjából 3 százalékát. Az arcon, a nyakon és a test más, jól látható részein megjelenő ezüstfehér pikkelyekkel borított, vaskos hámló foltok nem fertőznek, mégis súlyos negatív pszichológiai hatással vannak az érintettekre – mondja dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, infektológus, az Immunközpont orvosa.

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK