Hogyan előzzük meg a kullancscsípést?

Hogyan előzzük meg a kullancscsípést?

Szerző: Immunközpont.hu Létrehozva: 2024.03.27 21:29 | Módosítva: 2024.03.27 21:58

Ha kullancscsípésről van szó, fontos tudni, hogy a kullancsok olyan kis pókszerű ízeltlábúak, amelyek vérszívók és fertőző betegségeket terjeszthetnek, például Lyme-kórt vagy kullancsencefalitist. Éppen ezek miatt a komoly betegségek miatt kell a kullancscsípést minél inkább megelőzni.

Mi is az a kullancscsípés?

Miért veszélyes a kullancscsípés?

Hogyan előzzük meg a kullancscsípést?

A kullancscsípés megelőzése: Megfelelő ruházat

A kullancscsípés megelőzése: Kullancsriasztók

A kullancscsípés megelőzése: Magas fű, bozót kerülése

Mi is az a kullancscsípés?

A kullancsok a természetben, például erdőkben, füves vagy bozótos területeken, valamint a gazdaságokban és kertekben fellelhető parazita élőlények. Ezek a paraziták az emberi vagy állati vérrel táplálkoznak. Ez a szaporodásukhoz és életben maradásukhoz nélkülözhetetlen.

A kullancscsípés maga többnyire fájdalommentes vagy minimális fájdalommal jár, mivel a kullancs nyálában érzéstelenítő anyagok találhatók, amelyek csökkentik a csípés fájdalmát és így segítenek a kullancsnak észrevétlenül megbújni a gazda bőrén.

A kullancscsípés gyakran csak később kerül felfedezésre, ebben az esetben árulkodó lehet a kullancs körüli bőrpír vagy viszketés.

Néhány alapvető tény a kullancscsípésről:

 • A kullancsok táplálkozása: A kullancsok vérszívók, és a táplálkozásukhoz vérre van szükségük. Amikor egy kullancs megtalál egy gazdaállatot vagy embert, megpróbál a bőrbe hatolni, és rögzíti magát a gazda testéhez.
 • A kullancsok csípése: A kullancscsípés, ahogyan korábban is említettük, általában fájdalmatlan a kullancsok nyálában található érzéstelenítő anyagok miatt. Ez az oka annak, hogy a kullancscsípés csak később kerül felfedezésre.
 • Az átadott betegségek: A kullancscsípés által terjesztett betegségek komoly szövődményekkel járhatnak. Ezért is fontos megelőzni a kullancscsípés kialakulását, ha pedig megtörtén, akkor a kullancscsípés helyét szorosan ellenőrizni kell a csípés utáni időszakban.
 • Megelőzés: Fontos intézkedéseket tehetünk a kullancscsípés megelőzése érdekében, például viselhetünk hosszú ujjú ruházatot és hosszú nadrágot, alkalmazhatunk kullancsriasztó szereket, kerülhetjük a magas fűvel vagy bozótos területekkel való érintkezést, és időről időre ellenőrizhetjük a bőrünket a kullancsok meglétére.

Nagyon fontos hangsúlyozni és felhívni a figyelmet, hogy a kullancsok által terjesztett betegségek, mint például a Lyme-kór és a kullancsencefalitisz, jelentős egészségügyi problémákat okozhatnak. Ezért fontos a kullancscsípés megelőzése érdekében óvintézkedéseket tenni, például hosszú ruházat viselése és kullancsriasztó használata, különösen olyan területeken, ahol gyakoriak a kullancsok.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Miért veszélyes a kullancscsípés?

A vírusos agyvelőgyulladást és a Lyme-kórt terjesztő kullancsok elterjedése Közép-Európa számos országában megtalálható, beleértve Franciaország keleti részét is. Magyarországon ezek a kullancsok főként az észak-nyugati régióban találhatóak meg, de az ország más területein is előfordulhatnak. Gyakran nem csak erdős területeken találkozhatunk velük kirándulás közben, hanem városi környezetben, otthon a kertben vagy akár játszótéren is. Ezek az apró vérszívók gyakran rejtőznek kiskertektől kezdve a közparkokig, mindig készen állva, hogy támadjanak.

A kullancscsípés során a kullancsok többféle betegséget is terjeszthetnek. Az egyik legveszélyesebb a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, amit kullancsencephalitisznek neveznek. Az ÁNTSZ adatai szerint a dél-nyugati és északi országrészekben minden ezredik kullancs hordozhatja ezt a vírust. A kevésbé fertőzött területeken pedig ez az arány 5-10.000-ből egy kullancsra esik.

Egy másik gyakori betegség a Lyme-kór, ami Magyarországon kiemelt közegészségügyi probléma. Ez a betegség évente sok embert érint. A Lyme-kór korai jele a bőrön megjelenő ECM-erythema cronicum migrans, vagyis a vándorló bőrpír, míg későbbiek lehetnek az idegrendszeri és ízületi gyulladások. A Lyme-kór antibiotikummal kezelhető. A kullancsencephalitisz esetén az influenzaszerű tüneteket magas láz és idegrendszeri tünetek, például görcsök és bénulás követhetik.

A Tibola egy ritka bakteriális fertőzés, amely helyi gyulladással, lázzal és nyirokcsomó-duzzanattal jár. Ez is antibiotikummal kezelhető. A fentebb leírt szövődmények miatt is látszik, mennyire fontos a kullancscsípés elleni védekezés, különösen a kullancsszezon előtt történő oltás, ami megelőzheti a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást.

Ha már megcsípett minket egy kullancs, akkor pedig 4 héttel a csípés után lehet először oltást kapni. Az oltás kapcsán fontos azt kiemelni, hogy ez nem a kullancscsípés ellen véd, hanem a kullancsok okozta enkefalitisz ellen.

Kapcsolódó cikkünk

5 kérdés a kullancsokról

A következő hónapokban több időt töltünk a szabadban, így fontos felkészülni a ránk leselkedő veszélyekre is.

Kullancsokkal ma már nem csak az erdei séták alkalmával, de egyre gyakrabban a játszótereken, udvarokban is találkozhatunk.

Az általuk terjesztett betegségekkel és a fertőzés tüneteivel kapcsolatban feltett kérdéseinkre dr. Kádár János immunológus, infektológus, az Immunközpont orvosa válaszolt.

Hogyan előzzük meg a kullancscsípést?

A kullancscsípés megelőzése érdekében az alábbi lépéseket tehetjük:Kullancscsípés megelőzése

 • Megfelelő ruházat viselése: Ha olyan területen tartózkodik, ahol sok a kullancs, viseljen hosszú ujjú felsőt és hosszú nadrágot. A ruházat lehetőleg szorosan illeszkedjen a testhez, és fedje le a bőrt, a kullancscsípés megelőzése érdekében.
 • Használjon kullancsriasztót: Alkalmazzon kullancsriasztó szereket a ruházatára és a bőrére is, különösen a kullancscsípésnek kitett területeken.
 • Kerülje a magas fűvel és bozótos területekkel való közvetlen érintkezést: A kullancsok gyakran ezeken a területeken találhatóak, ezért próbálja elkerülni ezeket, amennyiben lehetséges, a kullancscsípés megelőzése érdekében.
 • Rendszeres ellenőrzés: Rendszeresen ellenőrizze a bőrét és a ruházatát, különösen, ha erdős területeken tartózkodott.
 • Korán távolítsa el a kullancsot: Fontos a kullancsok korai eltávolítása, így minimalizáva a fertőzések kialakulásának kockázatát. Patikában kapható kullancscsipesszel egyszerűen lehet otthon is eltávolítani a kullancsokat.

A kullancscsípés megelőzése: Megfelelő ruházat

A megfelelő ruházat viselése hatékony módszer lehet a kullancscsípés megelőzése érdekében. A megfelelő ruházat két fontos szempontból nyújt védelmet: a fizikai gátat képez a kullancsok számára, és lehetőséget ad a kullancsok könnyű észlelésére és eltávolítására, így csökkentve a kullancscsípés kialakulásának kockázatát. Íme néhány részletesebb magyarázat arról, hogyan segíthet a megfelelő ruházat a kullancscsípés megelőzése esetén:

 • Borító ruhadarabok: Hosszú ujjú felsők és hosszú nadrágok viselése lefedheti a bőrt, és így fizikai akadályt jelenthet a kullancsoknak. A kullancsoknak időbe telik, hogy a ruházat alá jussanak, és sokkal könnyebb észrevenni őket a ruha felszínén, mint a bőrön.
 • Szoros illeszkedés: A ruhadaraboknak lehetőleg szorosan kell illeszkedniük a testhez, hogy ne legyenek rések, ahol a kullancsok könnyen bejuthatnak. A szoros ruházat megnehezítheti a kullancsoknak, hogy a bőrre tapadjanak, és lehetőséget ad azonnali észrevételükre.
 • Védő kalap és sapka: Viseljen kalapot vagy sapkát, hogy védelmet nyújtson a fej, a nyak és az arc kullancscsípése ellen. Ezek a területek könnyen hozzáférhetnek a kullancsokhoz, különösen ha alacsonyan fekvő ágak vagy bozótos területek közelében tartózkodunk.
 • Világos színű ruhák: A világos színű ruházat segíthet abban, hogy könnyebben észrevegyük a kullancsokat. A sötét színű ruhákban a kullancsok sokkal nehezebben láthatók, így a világos színű ruházat előnyösebb lehet.
 • Könnyen mosható ruhák: Ha egy nap végén a szabadban tartózkodtunk, fontos azonnal lecserélni a ruhákat, és azokat alaposan kimosni. Ez segít eltávolítani a kullancsokat vagy a kullancsok által hagyott nyálból és váladékból származó lehetséges kórokozókat.

Összességében a kullancscsípés megelőzése esetén amegfelelő ruházat viselése kulcsfontosságú része lehet a védelemnek. A megfelelő ruházat fizikai védelmet nyújt a kullancsok ellen, és lehetővé teszi számunkra, hogy könnyen észleljük és eltávolítsuk ezeket a potenciálisan veszélyes parazitákat.

A kullancscsípés megelőzése: Kullancsriasztók

A kullancsriasztók használata hatékony módszer lehet a kullancscsípés megelőzésére. Ezek az anyagok elriasztják a kullancsokat, így csökkentik a kullancscsípés kockázatát. Azonban fontos megérteni, hogy nem minden kullancsriasztó egyformán hatékony, és bizonyos típusú kullancsriasztók jobban működhetnek másoknál. Íme néhány részletesebb információ a kullancsriasztók használatáról:

 • DEET-tartalmú kullancsriasztók: Az N,N-diethyl-meta-toluamid (DEET) egy hatékony kullancsriasztó anyag, amelyet gyakran használnak különböző készítményekben. A DEET-tartalmú termékek széles körben elérhetők, és hatékonyak a kullancsok és más rovarok ellen. Azonban fontos tudni, hogy a DEET bőrirritációt okozhat, ezért körültekintően kell alkalmazni.
 • Pikaridin-tartalmú kullancsriasztók: A pikaridin egy másik hatékony kullancsriasztó anyag, amely hasonló hatékonyságot mutat a DEET-hez képest, bőrirritáns hatású. Ezért sokan választják a pikaridin alapú készítményeket, különösen akkor, ha érzékenyebb a bőrük.
 • Egyéb hatóanyagok: Számos más hatóanyag is használható kullancsriasztóként, például természetes alapú kivonatok. Ezek a készítmények is hatékonyak lehetnek, de hatékonyságuk és esetleges mellékhatásaik eltérhetnek a DEET-től vagy a pikaridintől.

A kullancscsípés megelőzése: Magas fű, bozót kerülése

A magas fűvel és bozótos területekkel való közvetlen érintkezés kerülése fontos lépés a kullancscsípés megelőzésében:

 • Kullancsok természetes élőhelye: A kullancsok általában olyan területeken élnek, ahol magas a fű és sűrű a bozót. Ezek a területek ideális rejtekhelyet nyújtanak a kullancsoknak, és könnyen meg tudnak tapadni az arra járó emberekre vagy állatokra.
 • Nehéz észlelés: A magas fű és bozót sűrűsége megnehezíti a kullancsok észlelését. Sokszor nehéz észrevenni ezeket a kis parazitákat a bozótos vagy gazos területeken, és könnyen megcsíphetnek anélkül, hogy észrevennénk őket.
 • Nagyobb a kullancsok aktivitása: A magas fűben és bozótban a kullancsok aktivitása általában magasabb, mivel itt könnyebb számukra megtalálni a gazdákat, akikre rákapcsolódhatnak és vért szívhatnak.
 • Nagyobb kockázat: A magas fűben vagy bozótban való tartózkodás növeli a kullancscsípés kockázatát. Mivel ezek a területek ideális kullancsokkal teli élőhelyek, nagyobb az esélye annak, hogy megcsípnek minket, ha ilyen területen tartózkodunk.

Ezért fontos kerülni a magas fűben és bozótban való közvetlen tartózkodást, ha lehetséges. Ha mégis ezeken a területeken kell áthaladnunk, viseljünk hosszú ruházatot és kullancsriasztót, és lehetőleg maradjunk az útvonalakon vagy a tisztább területeken.

Téma szakértői

Dr. Selyem Réka

Dr. Selyem Réka

reumatológus
Dr. Halm Gabriella

Dr. Halm Gabriella

belgyógyász, hematológus
Dr. Prinz Géza

Dr. Prinz Géza

neurológus, pszichiáter, infektológus

Hírek

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Szem- és szájszárazság? Így enyhítheti a Sjögren-szindróma tüneteit

Szem- és szájszárazság? Így enyhítheti a Sjögren-szindróma tüneteit

A Sjögren-szindróma az egyik leggyakoribb autoimmun betegség, ami elsősorban a 30-65 év közötti hölgyeket érinti, és az életminőséget jelentősen befolyásoló tünetekkel bír. Dr. Kádár Jánost, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakemberét kérdeztük arról, mire érdemes figyelniük a pácienseknek a hétköznapok során.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészségközpontok