Mi az a Bechterew-kór? - Ismerd fel az időben történő diagnózis fontosságát!

Mi az a Bechterew-kór? - Ismerd fel az időben történő diagnózis fontosságát!

Szerző: Immunközpont.hu Módosítva: 2023.05.23 10:09

A Bechterew-kór egy krónikus, progresszív, gyulladásos betegség, mely a gerincet érinti. A Bechterew-kórt spondyloarthritis ankylopoetica-nak is hívják. A Bechterew-kór idővel a gerinc szalagjainak elmeszesedését és a csigolyáknak az összeolvadását okozhatja. Ez az összeolvadás a gerincet merevebbé teszi, és görnyedt testtartást, beszűkült mozgásokat és fájdalmat eredményezhet. Ha a bordák is érintettek a Bechterew-kór által, az a légzést fogja akadályozni, mert a mellkasi kitérés csökken. A Bechterew-kór tünetei jellemzően a korai felnőttkorban kezdődnek és a férfiakat gyakrabban érinti. A gyulladás a test más részein - leggyakrabban a szemen - is jelentkezhet. A Bechterew-kór egy krónikus betegség, nem gyógyítható, de a kezelések enyhíthetik a tüneteket és esetleg lassíthatják a betegség előrehaladását.

Bechterew-kórral kapcsolatos szolgáltatásaink
Mik a Bechterew-kór tünetei?
Mely ízületeket érinti elsősorban a Bechterew-kór?
Milyen típusai vannak a Bechterew-kórnak?
Mikor kell orvoshoz fordulni a Bechterew-kór gyanújával?
Milyen okok állnak a Bechterew-kór hátterében?
Milyen szövődményekkel járhat a Bechterew-kór?
Hogyan vizsgálják ki a Bechterew-kórt?
Hogyan kezelhető a Bechterew-kór?
Javítható életmódváltoztatással a Bechterew-kór?

Bechterew-kórral kapcsolatos szolgáltatásaink

Szakorvosi kivizsgálás
Immunológiai vizsgálatok
Röntgenfelvétel
Légzésfunkciós vizsgálat számítógéppel
Gyulladáscsökkentő kezelés
Injekciós kezelések
Gyógytorna

Mik a Bechterew-kór tünetei?

A Bechterew-kór korai tünetei közé tartozhat a hátfájás és a deréktáji merevség, mely éjszaka fokozódik, reggel és mozgásszegény időszakok után jelentkezik. Az ízületek bemozgatására enyhül a fájdalom. A Bechterew-kór fájdalma érintheti a keresztcsonti, deréktáji, csípő és saroktáji régiót. A nyakfájdalom és a fáradtság szintén gyakori. Idővel a tünetek súlyosbodhatnak, javulhatnak vagy szabálytalan időközönként megszűnhetnek.

A Bechterew-kórnak az ízületeken kívül is lehetnek tünetei, melyek a következőek:    

 • mellkasi szorítás, páncélérzés
 • emelkedett testhőmérséklet
 • étvágytalanság, fogyás
 • fáradtság
 • iritis (szemgyulladás)
 • aortitis (aorta gyulladás)
 • pericarditis (szívburok gyulladása)
 • tüdőfibrosis
 • mellkas légzési kitérése csökken
 • púp a gerinc háti szakaszán

Mely ízületeket érinti elsősorban a Bechterew-kór?

A Bechterew-kór (ahogyan az előző bekezdésben is láthatják) nem csak ízületi fájdalmat okoz, hanem más tünetei is lehetnek a testben. Azonban az ízületi fájdalom, mozgásbeszűkülés tipikus a Bechterew-kórra, leggyakrabban ezzel a tünettel fordulnak orvoshoz az érintettek.
A Bechterew- kór által a leggyakrabban érintett ízületek a következők:

Milyen típusai vannak a Bechterew-kórnak?

A Bechterew-kórnak két típusa van. Ha az állapotot röntgenfelvételen találják meg, akkor a spondylitis ankylopoetica-nak, más néven axiális spondyloarthritis-nek hívjuk. Amikor az állapot röntgenfelvételen nem látható, de a tünetek, vérvizsgálatok és egyéb képalkotó vizsgálatok alapján megállapítható, akkor nem röntgenfelvételes axiális spondyloarthritisnek nevezik.

Ha a Bechterew-kór tünetei (mozgásbeszűkülés, elmeszesedés) nem csak a gerinc és a sacro-iliacalis ízületet érinti, hanem a perifériás ízületekben is megjelenik, azt Strümpel-Marie típusúnak nevezzük.

A Bechterew-kórnak az alapján is két típusa van, hogy hol jelentek meg a tünetek először, és honnan terjednek tovább. Felszálló típusnak nevezzük, amikor a gerinc alsó tájékáról indul; és leszállónak, amikor a nyaki gerinc szakaszáról.

Mikor kell orvoshoz fordulni a Bechterew-kór gyanújával?

A Bechterew-kór fiatal felnőttekben, főként férfiakban jelentkezik a leggyakrabban. Nagyon fontos a tünetek tapasztalásakor korán orvoshoz fordulni, hogy a Bechterew-kór mihamarabb kivizsgálásra kerüljön, és megkaphassa az illető a szükséges kezelést. A Bechterew-kór egy krónikus betegség, és mint minden krónikus betegség, nem gyógyítható; de az időben elkezdett kezelések enyhíthetik a tüneteket és lassíthatják a betegség előrehaladását.
Forduljon orvoshoz, ha olyan derék- vagy fenékfájdalmai vannak, amelyek lassan jelentkeztek, reggel rosszabbak, vagy az éjszaka második felében felébresztik álmából. Különösen gyanús Bechterew-kórra, ha ez a fájdalom testmozgásra javul, pihenésre pedig rosszabbodik. Azonnal keressen fel szemész szakorvost, ha fájdalmas vörös szem, súlyos fényérzékenység vagy homályos látás jelentkezik, melyik szintén tünetei a Bechterew-kórnak.

Milyen okok állnak a Bechterew-kór hátterében?

A Bechterew-kór egy autoimmun betegség, nincs ismert specifikus oka, bár úgy tűnik, hogy genetikai tényezők is szerepet játszanak kialakulásában. Különösen a HLA-B27 nevű génnel rendelkező személyeknél jelentősen megnő a Bechterew-kór kialakulásának kockázata. Ezen kívül úgy gondolják, hogy fertőzések, például a különböző bélbaktériumok is szerepet játszhatnak a Bechterew-kór kialakulásában. A Bechterew-kór pontos oka azonban máig ismeretlen.

Milyen szövődményekkel járhat a Bechterew-kór?

A Bechterew-kórban a gyulladás hatására a gerincet stabilizáló szalagok elmeszesednek, a porcok kopnak, a csontok leépülnek. Súlyos Bechterew-kórban a szervezet gyógyulási kísérleteinek részeként új csont képződik. Ez az új csont fokozatosan áthidalja a csigolyák közötti rést, és végül egyesíti a csigolyák egyes részeit, összeolvasztja őket. A gerinc ezen részei merevvé és rugalmatlanná válnak. Az összeolvadás a bordakosarat is megmerevítheti, ami korlátozza a tüdőkapacitást és a tüdőfunkciót.

A Bechterew-kór egyéb szövődményei lehetnek:

 • Szemgyulladás, az úgynevezett uveitisz és iritis: A Bechterew-kór egyik leggyakoribb szövődménye, az uveitisz gyorsan jelentkező szemfájdalmat, fényérzékenységet és homályos látást okozhat. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, azonnal keresse fel szemész-orvosát.
 • Kompressziós törések: A csontok meggyengülhetnek a Bechterew-kór korai szakaszában. A meggyengült csigolyák összenyomódhatnak, ami fokozza a görnyedt testtartás súlyosságát. A csigolyatörések nyomást gyakorolhatnak a gerincvelőre és a gerincen áthaladó idegekre, amik ennek következtében megsérülhetnek.
 • Szívproblémák: A Bechterew-kór okozhat problémákat az aortával, a test legnagyobb artériájával. A gyulladt aorta annyira megnagyobbodhat, hogy eltorzíthatja a szívben lévő aortabillentyű alakját, ami károsítja annak működését. A Bechterew-kórhoz társuló gyulladás általában növeli a szívbetegségek kockázatát.
  Kapcsolódó cikkünk

  Glutén és ízületi gyulladás: mi a kapcsolat?

  Arról, hogy milyen kapcsolat lehet a sokízületi gyulladás (reumás arthritisz) és autoimmun gluténérzékenység közt, dr. Kádár János immunológust, az Immunközpont főorvosát kérdeztük.

Hogyan vizsgálják ki a Bechterew-kórt?

 • Fizikális vizsgálat: A fizikális vizsgálat során az orvos megkérheti Önt, hogy különböző irányokba hajoljon, hogy tesztelje a gerinc mozgásterjedelmét. A kezelőorvosa megpróbálhatja reprodukálni a fájdalmat a medence bizonyos részeinek megnyomásával vagy a lábainak egy bizonyos pozícióba történő mozgatásával. Arra is megkérhetik, hogy vegyen mély lélegzetet, hogy lássa, nehezen tágul-e a mellkasa.
 • Képalkotó vizsgálatok: A röntgenfelvételek segítségével ellenőrizhetőek az ízületek és csontok elváltozásai. Az MRI részletesebb képet ad a csontokról és lágyrészekről.
 • Laborvizsgálatok: Nincsenek specifikus laboratóriumi vizsgálatok a Bechterew-kór diagnosztizálására. Bizonyos vérvizsgálatokkal ellenőrizni lehet, hogy jelen vannak-e a gyulladás markerei, de ezek szintje számos betegég miatt is megemelkedhet. A vérből vizsgálható a HLA-B27 gén, melynek jelenléte hajalmosíthat a Bechterew-kórra, de nem lesz mindenki beteg, akinél ezt a gén variációt találják.

Hogyan kezelhető a Bechterew-kór?

A Bechterew-kór kezelésének célja a fájdalom és a merevség enyhítése, valamint a szövődmények és a gerinc deformitásának megelőzése vagy késleltetése. A Bechterew-kór kezelése korai stádiumban a legsikeresebb, mielőtt a betegség visszafordíthatatlan károsodást okozna. Éppen ezért nagyon fontos korán orvoshoz fordulni  a tünetekkel!Bechterew_kór

 • Gyógyszerek: A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) az orvosok által leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek a Bechterew-kór kezelésére. Ezek a gyógyszerek enyhíthetik a gyulladást, a fájdalmat és a merevséget, azonban emésztőrendszeri vérzést is okozhatnak. Ha a NSAID-ok nem segítenek, orvosa javasolhatja, hogy kezdjen tumor nekrózis faktor (TNF) blokkolót vagy interleukin-17 (IL-17) gátlót. Ezeket a gyógyszereket a bőr alá injektálják vagy intravénásan adják be. Egy másik lehetőség a Janus kináz (JAK) gátló. A JAK-gátlókat szájon át kell bevenni. Az ilyen típusú gyógyszerek reaktiválhatják gyengítik az immunrendszert, és hajlamosabbá tehetik a fertőzésekre.
 • Fizikoterápia: A fizikoterápia a kezelés fontos részét képezi, és számos előnnyel járhat, a fájdalomcsillapítástól az erő és a rugalmasság javulásáig. A gyógytornász az Ön igényeinek megfelelő speciális gyakorlatokat tud kialakítani. A jó testtartás megőrzése érdekében végzett, tanított gyakorlatok:
  • Mozgásterjedelmi és nyújtógyakorlatok
  • Erősítő gyakorlatok a has- és hátizmok számára
  • Megfelelő alvási és járási pozíciók
 • Műtét: A legtöbb Bechterew-kórban szenvedő embernek nincs szüksége műtétre. Műtétet akkor lehet javasolni, ha súlyos fájdalmai vannak, vagy ha a csípőízület annyira károsodott, hogy ki kell cserélni protézisre.

Javítható életmódváltoztatással a Bechterew-kór?

Igen, az életmódbeli döntések, az egészséges életmód kialakítása is segíthet a Bechterew-kór kezelésében. Tanácsaink a helyes életmódra Bechterew-kór esetén:

 • Maradjon aktív. A testmozgás segíthet enyhíteni a fájdalmat, fenntartani a rugalmasságot és javítani a testtartást.
 • Ne dohányozzon. Ha dohányzik, hagyja abba. A dohányzás általában káros az egészségre, de a Bechterew-kórban szenvedők számára további problémákat okoz, többek között tovább nehezíti a légzést.
 • Gyakorolja a helyes testtartást. Az egyenes tartás gyakorlása a tükör előtt segíthet elkerülni a Bechterew-kórral járó testtartási problémák egy részét.

  Téma szakértője

  • Dr. Kiss Csaba PhD

  • Szakterületek:
   • reumatológus
  • Specialitások:
   • autoimmun ízületi gyulladások
   • rheumatoid arthritis
   • arthritis sporiatica
   • Bechterew- kór

    

   Rendelési helyszín:

   • 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet (Buda Square irodaház)

    

   Rendelés típusa:

   • személyes (rendelői) vizit
   • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Hírek

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A pikkelysömör nem fertőz, de megbélyegezheti a betegeket

A psoriasis a krónikus autoimmun betegségek közé tartozik, ami több mint 125 millió embert érint világszerte, vagyis a teljes népesség nagyjából 3 százalékát. Az arcon, a nyakon és a test más, jól látható részein megjelenő ezüstfehér pikkelyekkel borított, vaskos hámló foltok nem fertőznek, mégis súlyos negatív pszichológiai hatással vannak az érintettekre – mondja dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, infektológus, az Immunközpont orvosa.

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Fájdalmas csomók a lábszáron - mi okozhatja?

Az erythema nodosum a mélyben fekvő kiserek gyulladásához vezető késleltetett típusú túlérzékenységi reakció. Csomók formájában jelentkezik, elsősorban a sípcsonton feletti bőr területén. A betegség becslések szerint 100 000 emberből 1-5-öt érint. Dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakembere szerint az erythema nodosumot a szervezet által idegennek tekintett antigének: fertőzések, gyógyszerek vagy akár téves felismerés miatt autoimmun gyulladásos állapotok egyaránt kiválthatják, azonban sokszor nem sikerül a pontos okot azonosítani.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK